POISKALI SMO ODGOVOR

maj '23

O letnem dodatku za leto 2023

V uredništvo pogosto dobivamo najrazličnejša vprašanja bralk in bralcev. Če je le mogoče, se potrudimo, da najdemo odgovore nanje. Tiste za katere menimo, da bi koristili tudi preostalim bralcem, bomo objavljali v reviji. 

Letni dodatek 2023

Kar nekaj bralcev je poklicalo v uredništvo in spraševalo, koliko znaša letošnji letni dodatek upokojencev in kdaj ga bodo dobili na svoje bančne račune.

Kot so sporočili z Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), bodo upokojenci letni dodatek dobili skupaj z junijskimi pokojninami 30. junija 2023.

Zneski so različni, kot je razvidno iz tabele, in znašajo od 145 do 455 evrov.

Letni dodatek bodo dobili tudi prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja iz drugega in tretjega odstavka 95. člena ZPIZ-2, in sicer v naslednjih zneskih:

Pri obračunu letnega dodatka se upoštevajo tudi znesek dela vdovske pokojnine oziroma družinske pokojnine po drugem roditelju, dodatki in razlike pokojnin k pokojnini po drugih predpisih ter znesek pokojnine, prejete iz tujine. Višina letnega dodatka se za te uživalce določi glede na skupen znesek pokojnin iz slovenskega pokojninskega zavarovanja ter pokojnin, prejetih iz tujine. Na ta način se izračuna osnova za odmero letnega dodatka. Letni dodatek se določi glede na lestvico za izplačilo letnega dodatka, upoštevajoč skupno višino pokojnine oziroma osnovo za odmero letnega dodatka za upokojence.

Tisti, ki so pravico do pokojnine ali nadomestila iz invalidskega zavarovanja prejeli letos, bodo dobili izplačan letni dodatek po sorazmernem delu (po dvanajstinah) pod pogojem, da v tem letu še niso v celoti prejeli regresa za letni dopust. Pripadajoči del letnega dodatka se izplača skupaj z izplačilom prve pokojnine ali prvega nadomestila.

Kdo še kaj zašije, popravi, obnovi?

Bralka Štefka iz okolice Ljubljane sprašuje, kje bi našla mojstre za različna manjša popravila v hiši. Kadar pokliče kakega obrtnika, so vedno zelo zasedeni, poleg tega pa neradi pridejo na dom, če ne gre za kako večje delo. Z veseljem bi mojstru tudi podarila katerega od aparatov, ki jih ne potrebuje več.

Dobri mojstri so res zlata vredni. Na spletu najdete kar nekaj ponudnikov za manjša hišna dela, čiščenje ali pomoč na vrtu. Ker se je v množici informacij težko znajti, so pri Društvu Ekologi brez meja začeli zbirati kontaktne podatke obrtnikov, organizacij, podjetij, ki popravljajo, obnavljajo, predelajo v nekaj drugega, odkupijo ali prevzamejo rabljene izdelke in s katerimi imajo stranke dobre izkušnje. V bazi imajo 198 mojstrov po vsej Sloveniji, ki znajo popraviti male gospodinjske aparate ali kolesa, zašiti torbo ali kaj podobnega. Zemljevid najdete na naslovu: https://manjjevec.si/karta-mojstrov/. V iskalnik vtipkajte kraj in/ali področje, ki vas zanima, in dobili boste želene podatke. Če se ne znajdete, lahko povprašate na telefonski številki društva: 040 255 433.

Manjša popravila opravljajo tudi v centrih ponovne uporabe (CPU), kjer lahko sicer oddate dobro ohranjene izdelke, ki jih več ne potrebujete, na primer pohištvo, računalniško opremo, knjige, opremo za dom in prosti čas, kolesa, športno opremo, oblačila, igrače. Izdelke pripravijo za vnovično uporabo in prodajajo po simbolični ceni. Centri so odprti med tednom, občasno v njih delujejo popravljalnice.

Delujejo štirje centri, in sicer v Ljubljani (Povšetova 4, zbirni center Snage), tel. št.: 041 754 855, 08 2054 364, v Rogaški Slatini, (Tuncovec 10H, Zbirni center OKP), tel. št.: 03 810 3109, v Slovenskih Konjicah (Tattenvachova 5d, pri gimnaziji), tel. št.: 031 608 556 in v Ormožu (Grajski trg 3, grad Ormož), tel. št.: 031 689 920.

A.Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media