KULTURA kratke

Prosti čas | junij '23

Mednarodni baletni festival Plesne noči

Posvečen je življenju in delu baletnega velikana Rudolfa Nurejeva ob trideseti obletnici njegove smrti. V petih dneh se bo zvrstilo več baletnih predstav, med njimi dve tuji gostovanji, Don Kihot Narodne opere in baleta iz Sofije (na fotografiji), sledil bo baletni triptih SNG Maribor Myth, Rain Dogs, Aperture avtorjev Gaja Žmavca, Johana Ingerja in Edwarda Cluga, Kdo neki tam poje Narodnega gledališča Beograd. Zadnji dan festivala bo na sporedu uspešnica ljubljanske baletne hiše Veliki Gatsby koreografa Lea Mujića. Kot je pojasnil Renato Zanella, umetniški direktor ljubljanskega baleta, bo »festival ponudil posebno sinergijo, odpiral bo nove dimenzije. In je zato za slovenski prostor izjemno pomemben.« Na ogled bosta še filmska projekcija o ključnih trenutkih v življenju mladega Nurejeva Beli vran in razstava Legendarni Nurejev, ki predstavlja izbrane kostume in odrske trenutke velikega baletnika, ujete v objektiv. Ljubljano pa bo obiskal Charles Jude, učenec, soplesalec in skrbnik Nurejeve dediščine. V dvoranah Cankarjevega doma ter SNG Opera in balet Ljubljana od 22. do 26. junija.

Festival Lent 2023

Letos bo festival med 23. junijem in 1. julijem že tridesetič oživil mariborsko mestno jedro. Prizorišča (več kot 20) bodo med Sodnim in Vodnim stolpom na obrežju reke Drave na Lentu ter po ulicah, trgih in mestnem parku. Pod svojim okriljem združuje kar pet segmentov: svetovno uveljavljeni mednarodni CIOFF festival Folkart, mednarodni festival džezovske glasbe Jazzlent, festival uličnega gledališča Ana Desetnica, festival ustvarjanja Art Kamp ter festival smeha in zabave Stand up Lent. Žanrsko raznolik program omogoča, da vsakdo najde kaj zase. Operne in baletne, gledališke in plesne predstave, džezovski koncerti, koncerti klasične glasbe, svetovna glasba, kantavtorski koncerti, koncerti šansonov in etno glasbe, folklorni večeri, predstave uličnega gledališča, filmske projekcije, športne dejavnosti ter prireditve in dejavnosti za otroke.

64. jazz festival Ljubljana

Od 5. do 8. julija bo festival na šestih odrih nanizal osemindvajset koncertov (Križanke, Cankarjev dom, Park Sveta Evrope), otvoritveni dogodek se vrača v Križanke, kjer bosta nastopila predstavnik londonske scene novih muzik Alfa Mist (prvič v Sloveniji!) in eden izmed avtorsko najprepričljivejših samorastnikov avantgardnega popa Benjamin Clementine. Glasbene vezi bodo krepili s sodelovanjem tujih in domačih izvajalk in izvajalcev. Nina Virant bo v svoj projekt Vira vključila norveškega bobnarja Garda Nilssena, ki bo poskrbel tudi za enega izmed vrhuncev letošnjega festivala s svojim supersoničnim orkestrom. Prvič bo pri nas nastopila ena najvidnejših saksofonistk Lakecia Benjamin, vrača se prvak newyorške scenske improvizacije John Zorn. Nastopil bo tudi Zlatko Kaučič, 40 let njegovega glasbenega udejstvovanja bo pospremila tudi tradicionalna fotografska razstava, ki je tokrat delo Nike Hölcl Praper. V Ljubljani bosta spet nastopila še tubist Theon Cross in kitarist Jeff Parker s svojim kvartetom.

Drugi bienale tekstilne umetnosti

Na povabilo Zavoda Carnica, organizatorja bienala, so se odzvali številni domači in tuji ustvarjalci, tako da bo to srečanje tistih, ki razmišljajo o trajnosti, dediščini in ohranjanju tekstila. Osrednje prizorišče ostaja Layerjeva hiša v Kranju, umetniški projekti in spremljevalni program se širijo tudi v Škofjo Loko in Jesenice, kar je razumljivo, saj ima gorenjska regija bogato tekstilno zgodovino. Do 10. avgusta bo razstavljenih več tekstilnih skulptur, vzorcev, vlaken, lana, vezenja, tekstilnih nanosov iz Bangladeša, sodobne umetnosti, na novo izumljenih tradicionalnih tehnik, svile in bioplastike. Poseben program bienala Preplet pa bo povezal tekstilne skupnosti in posameznike, željne soustvarjanja.

GLEDALIŠČE

58. Borštnikovo srečanje

V tekmovalnem programu se bo zvrstilo 12 predstav po izboru selektorice Vilme Štritof. Borštnikovo srečanje bodo slavnostno odprli s predstavo La Tempesta, uspešnico evropskih gledaliških festivalov, v produkciji gledališča Teatro Stabile Torino, s svojo novo predstavo Amore ponovno prihaja italijanski avtor Pippo Delbono, gostili bodo francoski kolektiv AÏE AÏE AÏE s produkcijo Ersatz pa The Handke Project Jetona Neziraja in Teatra Ristori. V spremljevalnem programu bo predstavljen izbor kakovostnih predstav slovenskih producentov. Skladno s festivalsko tradicijo bodo pripravili številne predstavitve strokovne literature, pogovore z gledališkimi ustvarjalci in glasbene dogodke. Festival bo potekal v Mariboru od 5. do 18. junija.

Arzenik in stare čipke na Mali sceni MGL

Ob sveži uprizoritvi tega več kot osemdeset let starega besedila bodo na svoj račun prišli ljubitelji črnega in ekscentričnega humorja. Člane bizarne newyorške družine Brewster bi lahko opisali kot nekakšne davne prednike Addamsovih. In besedilo je presenetljivo blizu današnjemu svetu – svetu tabloidnih zgodb o serijskih morilcih, psihopatih, zastrupljevalcih in posameznikih, ki si s plastičnimi operacijami spreminjajo obraze. Ameriški dramatik Joseph Kesselring (1902–1967) je zaslovel prav s to igro, ki so jo prvič zelo uspešno uprizorili na Broadwayu leta 1941. Režiserka Nina Ramšak Marković, igrajo Judita Zidar, Mirjam Korbar, Gašper Jarni, Matevž Sluga, Filip Samobor, Matic Lukšič, Klara Kuk k. g., Jožef Ropoša, Jaka Lah, Tomo Tomšič in Tanja Dimitrievska.

Čakanje Godota v Šentjakobskem gledališču

To je eno najpomembnejših odrskih del Samuela Becketta, s katerim je opozoril na tragikomičen položaj človekovega obstoja v modernem svetu, kritično opozoril na prevlado inertnosti in ohranjanje družbenih konvencij vseh vrst, od tradicije običajev do medsebojnih in družbenih odnosov. Jaša Jamnik, že sedmič gost v tem gledališču, je pronicljivo natančen v nizanju dramskega besedila, dokazano zna delati z igralci, ki so izkušeni, predani ustvarjalci. To so Srečko Kermavner, Žiga Sedmak, Žiga Medvešek, Marko Skok in Jože Pavšič.

 

Kaos v SNG Nova Gorica

Mika Myllyaho je finski dramatik, režiser in igralec. Velja za enega najbolj prevajanih in mednarodno priznanih finskih dramatikov, njegova trilogija Panika, Kaos, Harmonija je bila prevedena v številne tuje jezike. V vseh treh igrah izpostavlja boj posameznika z zahtevami sodobne družbe, ki vse bolj ozko, ostro in nemalokrat kruto opredeljuje, kako naj bi živeli. Pri nas je tokrat avtor prvič predstavljen v režiji Diega de Bree. Nastopajo: Mojca Funkl, Ana Faccini, Medea Novak in Žiga Udir.

RAZSTAVI

Rembrandt

V Narodni galeriji so na ogled dela enega največjih starih slikarskih mojstrov Rembrandta. Razstavljenih je 43 njegovih izvirnih grafik in dve matrici iz zbirke Muzeja Rembrandtova hiša iz Amsterdama. Razstavljena so še dela (14) njegovih sodobnikov in kasnejših mednarodno uveljavljenih umetnikov, ki jim je bil Rembrandt vzornik, med drugim dela P. Picassa, J. A. McNeilla Whistlerja. Moč njegovega vpliva na naše umetnike dopolnjuje še izbor desetih umetnin iz zbirke Narodne galerije, med drugim Martina Johanna Schmidta, Ivane Kobilca in Zorana Mušiča. Pripravili so številna vodstva po razstavi. Do konca julija.

Ljubljanska grafična šola

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov je svoje prostore na Komenskega 8 v Ljubljani začasno spremenila v HIŠO GRAFIKE. Razstavljena so grafična dela devetih mojstrov umetniške grafike in predstavljena pogled na grafično umetnost danes ter njen pomen. Razstavljajo: Miha Erič, Anita lndihar Dimic, Lea Jazbec, Lara Jeranko Marconi, Alja Košar, Petja Novak, Metka Pepelnak, Miha Perčič in Monika Plemen. Do 10. junija.

Neva Brun


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media