Insekti prihajajo na naše krožnike

Vrt in dom
Že naši daljni predniki so brez predsodkov jedli kobilice, čričke, termite, mokarje in druge vrste gomazečih žuželk. Ne boste verjeli, a užitnih je več kot 1900 vrst. V nekaterih predelih sveta jih uživajo še danes. Eni zato, ker so insekti odličen vir beljakovin, drugi pa zato, ker so del tradicionalne kulinarike, predvsem v Aziji, Južni Ameriki in Afriki.
Evropska komisija je že leta 2021 odobrila kobilice in velikega mokarja kot primerno hrano za ljudi. Letos januarja pa je vietnamski družbi Cricket One Co. dala dovoljenje za prodajo delno razmaščenega prahu hišnega murna (Acheta domesticus) ter ličink malega mokarja (Alphitobius diaperinus). To je hrošček, ki se najraje hrani z moko, otrobi, kosmiči, kruhom in zelenjavo. Dovoljenje za prodajo mokarjev v obliki paste, prahu (moke), v zamrznjeni in posušeni obliki je dobila francoska družba Ynsect B. V., ki je največja svetovna proizvajalka beljakovin iz mokarjev.
Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.
Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.
Če niste naročnik, se lahko naročite tu.