Rokodelkam ni nikoli dolgčas

Druženje | julij '23

Rokodelci se predstavijo

Iz razstave v prostorih društva

Vinska Gora leži na vzhodu Mestne občine Velenje. Je pretežno hribovito območje z dolino ob glavni cesti, ki pelje proti Velenju. Kraj odlikuje več naravnih znamenitosti: skalna lepotica Gonžarjeva peč s čudovito plezalno steno, skala iz lehnjaka z votlino pod cerkvijo sv. Janeza Krstnika in številni potoki ter lipe.

Društvo upokojencev Vinska Gora šteje več kot 300 članov. Letos praznuje 20 let samostojnosti, začetek rokodelske sekcije pa sega v leto 2007. Pod vodstvom takratne mentorice so začeli nastajati prvi lepi izdelki, zlasti vezeni prtički in zavese v tehniki rišelje. Z njimi smo se predstavili na drugem mednarodnem festivalu vezenja v Velenju. V naslednjih letih smo na naših tedenskih delavnicah začeli ustvarjati različne izdelke v številnih tehnikah. Rožice nastajajo iz najlonskih nogavic, krep papirja, furnirja, v tehniki origami, servietni tehniki in s slikanjem na steklo, z barvanjem na svilo pa so nastali čudoviti šali in rute. Pletli in kvačkali smo tudi nogavice, copate, šale, nakit. Voščilnice, pri izdelavi katerih prav tako uporabljamo najrazličnejše tehnike, ponazarjajo različne namene, priložnosti in običaje. Z njimi in srčnimi voščili razveseljujemo člane ob okroglih rojstnih obletnicah in drugih dogodkih. Ob božično-novoletnih praznikih jih razstavljamo na velenjskem gradu.

Reciklirano in uporabno

Pri dejavnostih v veliki meri uporabljamo reciklirani material, reklamni papir, steklenice in odpirala pločevink, ki služijo za osnovo ogrlic in zapestnic. Reciklirani material smo uporabili za košarice, novoletne jelke, venčke z dodatki iz naravnih materialov, slike na pokrovčkih in stenske koledarje. Iz odpadnih lončkov so nastajale vaze. Pri lesenih izdelkih nam je v zadnjem času v veliko pomoč edini moški član sekcije. V predprazničnih dneh okoli božiča in velike noči organiziramo delavnice za številne naše člane. Nastajajo adventni venčki, voščilnice, poslikani jajčki, košarice s piščančki, zajčki. Tudi praznične podobe pri večnamenskem domu so naše delo.

Rokodelke iz DU Vinska Gora: Mihela, Danica in Danica

Rokodelke smo pogosto mentorice šolarjev in vrtčevskih malčkov v domačem kraju. Bile smo gostje delavnic in razstav v Velenju, na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, Dnevih medgeneracijskega sožitja in rokodelskih delavnicah v hotelu Delfin v Izoli, kjer sva sodelovali dve mojstrici. Tuja nam ni niti humanitarna dejavnost, saj smo vključene v aktivnosti na ravni Šaleške pokrajinske zveze društev upokojencev in Zdusa. Odlikujejo nas znanje, dobra volja in želja pomagati drugim pri ustvarjanju in jih z izdelki osrečevati.

Anica Drev
Fotografiji: arhiv DU Vinska Gora


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media