Če srečamo medveda

Prosti čas | julij '23

Napadi medveda na človeka so sicer redki, vendar postaja ob njihovi povečani številčnosti vedno bolj preteča nevarnost povsod po Evropi. Strokovnjaki so prepričani, da bi se bližnjim srečanjem z medvedi lahko ljudje marsikdaj izognili.

Treba je vendarle vedeti, da so medvedi po naravi plahe živali in se poskušajo izogniti stikom s človekom. Napadejo le, če jih nenadoma presenetimo in se ustrašijo, se čutijo ogrožene ali so ogroženi njihovi mladiči. Vzrok napada je lahko tudi obramba vira hrane, lakota ali če so hudo ranjeni.

Največja možnost za bližnje srečanje z medvedom je pri hoji po gozdnih brezpotjih ali lovskih stezah. Naravovarstveniki, lovci in gozdarji zato priporočajo, da se v gozdu držimo ustaljenih pohodnih stez in označenih poti in se polglasno oglašamo, da se medved lahko pravočasno umakne, saj se sicer izogiba krajem, kjer se pogosto gibljejo ljudje. S šumom skušamo medveda opozoriti na svojo prisotnost. Če živimo v bližini gozda, je treba paziti, da so zabojniki z odpadno hrano tesno zaprti ali celo visijo na drevesih. Živali imajo namreč posebno dobro razvit voh in hrano vohajo že od daleč. Rjavi medvedi so aktivni zlasti ob mraku in ponoči. Zato se območij, kjer je medved, v tem času izogibamo in tam tudi ne kampiramo.

Če pa pride do srečanja z medvedom, je pomembno, da ostanemo mirni, nenaden premik in tek bosta žival prestrašila. Počasi se umikajmo vzvratno ali vstran, medvedu nikoli ne obrnemo hrbta. Če ga zagledamo, on pa nas morda še ni opazil, svetujejo počasno umirjeno govorjenje, da ob srečanju ne bo presenečen. Če se medved postavi na zadnje noge, to ni znak za grožnjo, žival si hoče tako le zagotoviti boljši pregled situacije.

Šele ko se medved opazno približa ali je celo že popadljiv, se moramo uleči na tla z obrazom navzdol, če je mogoče, si z rokami zakrijemo glavo in vrat in bodimo negibni. Tako medvedu pokažemo, da ne predstavljamo nevarnosti. Ne snemamo nahrbtnika, lahko nam bo še v pomoč. V primeru napada pomaga kemično razpršilo, ki pa naj služi le kot zadnje obrambno sredstvo, saj bo medved v primeru uporabe razpršila postal napadalen. Če naletimo samo na mladiča, bodimo še posebej previdni, zavedajmo se, da je v bližini tudi medvedka, ki je lahko napadalna.

J. H., fotografija: Marco Tersigni - Flickr


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media