Bomo postali »kognitivni super starci«?

julij '23

Staranje prebivalstva je posledica kompleksnih družbenih procesov, ki jih ozko usmerjene demografske, gospodarske in davčne politike najpogosteje prezrejo. Kako se različne države spopadajo s pomanjkanjem delovne sile, staranjem prebivalstva, migracijami, spreminjanjem generacij in pokojninskih sistemov, smo izvedeli na posvetu z naslovom Starajoča se družba in pokojninski sistemi.

Civilizacijski dosežek staranja prebivalstva se je do zdaj definiral predvsem kot problem vzdržnosti javnih financ, rešitve pa se večinoma niso oddaljile od kozmetičnih in kratkotrajnih ukrepov, kot so pomikanje upokojitve v poznejšo starost, omejevanje prezgodnjih upokojitev in splošno nižanje pokojnin, je dejal dr. Otto Gerdina, direktor Zavoda Opro, ki je pripravil posvet. Poudaril je, da če bi resnično želeli doseči vzdržnost pokojninske blagajne, to je brez posegov v standard upokojencev, bi lahko razmislili o povrnitvi prispevka za pokojnino (ki ga plačujejo delodajalci) na 15 odstotkov, kot je to veljalo na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Po njegovem bi lahko okrepili tudi možnosti za pridobivanje sredstev, ki jih v pokojninski sklad primakne država.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media