Povračilo stroškov zdravstvenih storitev v tujini

Dobro počutje | julij '23

V tujini se lahko z veljavno evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja izognemo neposrednemu plačilu stroškov za opravljene nujne oziroma potrebne zdravstvene storitve. Vendar to ne velja za turistične ambulante.

Evropsko kartico je mogoče brezplačno naročiti na spletni strani https://www.zzzs.si/ ali pa z SMS-sporočilom, poslanim na telefonsko številko 031 771 009, v katero vpišete kratico EUKZZ in številko svojega zdravstvenega zavarovanja (najdete jo na sprednji strani zdravstvene kartice). Ob naročilu boste po elektronski pošti prejeli tudi elektronski certifikat, ki velja največ 90 dni kot začasno nadomestno potrdilo za evropsko kartico.

Kot pojasnjujejo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), obseg in vrsto nujnih zdravstvenih storitev opredeli zdravnik, ki sprejme osebo na zdravljenje, pri čemer je ključnega pomena opredelitev pričakovane dolžine bivanja v tujini. Če ste potrebovali zdravniško pomoč v državah članicah EU in Evropskega gospodarskega prostora, v Švici, Združenem kraljestvu, Bosni in Hercegovini, Severni Makedoniji, Srbiji ali Črni gori in ste morali stroške zdravljenja plačati sami, vam bo zdravstvena zavarovalnica vrnila denar, če bo na podlagi predložene medicinske dokumentacije in računov presodila, da je povračilo stroškov upravičeno. Zagotovo vam ne bodo povrnili morebitnih stroškov prevoza iz tujine v domovino.

Prav tako ne boste dobili povrnjenih stroškov zdravstvene obravnave, ki jih nudijo turistične ali druge zasebne ambulante v tujini, ki niso del javne zdravstvene mreže, niti stroškov participacije, ki velja v nekaterih državah. To pomeni, da morajo tako državljani kot tujci doplačati določen znesek pri vsakem obisku zdravnika, izdanem receptu ali napotnici, za sprejem v bolnišnico ali dan ležanja v bolnišnici.

Tako je na primer na Hrvaškem, kjer je treba stroške storitev v turističnih ambulantah (čeprav so ponekod v prostorih zdravstvenih domov!) v celoti plačati in jih ni mogoče uveljavljati z evropsko kartico, saj nimajo sklenjenih pogodb s hrvaško zavarovalnico. Lahko pa vam ZZZS naknadno prizna povračilo stroškov, a le v višini pogodbene cene v javni mreži na Hrvaškem.

Povračilo stroškov za zdravstvene storitve lahko po novem uveljavljate prek posebne aplikacije, pri čemer ne potrebujete digitalnega potrdila.

Najdete jo na spletni strani https://www.zzzs.si/zzzs-api/obrazci/evloge/, kjer le sledite navodilom.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media