DRUŠTVENA DEJAVNOST

Druženje | julij '23

MORAVSKE TOPLICE

Pomurska pokrajinska zveza društev upokojencev Murska Sobota je konec maja pripravila 18. srečanje članov. Ob tej priložnosti so proslavili 20. obletnico delovanja zveze in ob jubileju prejeli plaketo Zveze društev upokojencev Slovenije. Vodenje zveze, ki društvom upokojencev pomaga pri vseh aktivnostih na področju izobraževanja, pripravlja revije pevskih zborov, literarne in glasbene večere, slikarske kolonije in razstave, rokodelske delavnice ipd., je po Mirku Lebariču in Violi Bertalanič letos prevzel Milan Osterc. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

MALEČNIK

Likovna skupina Društva upokojencev Malečnik je 8. in 9. junija pripravila že 8. likovno srečanje prijateljev v Malečniku v čast krajevnemu prazniku in prvič v tednu ljubiteljske kulture. Sodelovalo je trinajst likovnic in likovnikov vključno z mentorjem Brankom Duhom. Vsi so za motiv izbrali letošnjo predlagano temo »živali«, ustvarjena dela so razstavili v dvorani Krajevne skupnosti Malečnik - Ruperče. (Besedilo in fotografija: Biserka Stergar)

STRAŽA

Društvo upokojencev Straža je v kulturnem domu v Straži pripravilo že 14. prireditev z naslovom Skupaj ohranjajmo ljudsko pesem in ples. Na prireditvi so se predstavili domači mešani pevski zbor Društva upokojencev Straža pod vodstvom zborovodje Mitje Bukovca, folklorna skupina Brbučki OŠ Vavta vas, otroški pevski zbor in šolski band OŠ Vavta vas, ljudski pevci Vaški zvon iz Prečne, tamburaška skupina Folklornega društva Kres iz Novega mesta, vokalna skupina Mavrica in veteranska godba. Prireditev sta povezovala Rafaela in Robi Kren. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

ROGAŠKA SLATINA

Članice in člani Društva upokojencev Rogaška Slatina so na občnem zboru pregledali opravljeno delo preteklega leta in sprejeli nove načrte. Predsednik društva Ivan Markovinovič je povedal, da so lani letovali v hotelu Delfin in Drveniku na Hrvaškem, bili na izletu na Dolenjskem in martinovali na Hrvaškem. Sodelovali so z društvoma upokojencev Zreče in Slovenske Konjice. Dejavni so v sekciji Planinskega društva - Polžeki in aktivni na univerzi za tretje življenjsko obdobje. Tudi letos načrtujejo letovanja v hotelu Delfin, Drveniku ter Bosni in Hercegovini. Termine letovanj in izletov si lahko člani ogledajo v Rogaških novicah, na oglasni deski in po elektronski pošti. (Besedilo in fotografija: Milenka Blažević)

 

Generacija na 65. obletnici mature

Novomeško učiteljišče je v šolskem letu 1957/58 končalo 32 dijakov. Od 19 živečih se jih je konec maja zbralo devet na praznovanju 65. obletnice mature: (z leve) Miro Bavdek, Slavka Petrič, Vlado Podgoršek, Anica Bukovec, Milka Starič, Marija Švajger, Tončka Banko, Danica Zupan in Andrej Koce. S spoštovanjem in z anekdotami so obudili spomin tudi na svoje profesorje, ki so se zapisali v srca mnogih generacij. Spomnili so se vseh svojih pokojnih sošolcev ter vseh tistih, ki se srečanja niso mogli udeležiti. Prijetno vzdušje pa so že tradicionalno zaokrožili s petjem. (Besedilo in fotografija: Danica Zupan)

 

Srečanje v Lendavi po 60 letih

Letos mineva 60 let, odkar so šolske klopi zapustili nekdanji učenci lendavske osnovne šole. Takrat je šolo obiskovalo kar 30 učencev, srečanja ob jubileju pa se je udeležilo devet nekdanjih sošolk in sošolcev 8. b razreda. Obujali so spomine na učitelje ter na šolske dni, ko so se ob velikem pomanjkanju pridno učili z željo, da bi jim v življenju uspelo. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

Pol stoletja od zaključka OŠ Vavta vas

Generacija 1972/73 je proslavila 50. obletnico zaključka osnovne šole v Vavti vasi. V nekdanjo šolo je prišlo 23 nekdanjih učencev iz dveh paralelk, ki se jim je pridružila učiteljica slovenščine in knjižničarka Marjeta Dajčman. Sprejeli sta jih ravnateljica Sabina Erjavec in njena pomočnica Bogdana Hočevar, sprehodili so se po šolskih prostorih, učenci pa so jim pod vodstvom mentorjev pripravili zanimiv kulturni program. Sledila sta še spominsko fotografiranje in druženje. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

 

60. obletnica mature

Ob 60. obletnici mature so se nekdanji dijaki 4. b razreda učiteljišča v Murski Soboti, generacija 1962/1963, konec maja zbrali v Murski Soboti. Najprej so obiskali knjižnico, kjer jim je g. Pavlič, višji bibliotekar, predstavil knjižnico in opisal svoje delo. Druženje so nadaljevali v gostišču Zvezda, kjer so se spomnili vsega lepega, kar se jim je dogodilo v mladosti in kasneje v zrelih letih. Srečanja se je udeležilo 12 nekdanjih sošolcev, z minuto molka so se spomnili vseh tistih, ki jih več ni med njimi. Sklenili so, da se odslej srečajo vsako leto – zadnji petek v maju. (Besedilo in fotografija: Marija Zver)

 

50. obletnica mature mariborske ekonomske šole

Pred Srednjo ekonomsko šolo in gimnazijo Maribor so se 19. maja zbrali nekdanji dijaki vseh štirih paralelk, ki so leta 1973 zaključili šolanje na tedanji srednji ekonomski šoli. Sprejela jih je ravnateljica in jih popeljala po zgradbi, ki se je v teh letih kar precej spremenila. (Besedilo: Biserka Stergar, fotografija Marjan Laznik)

 

Srečanje šoferjev Intereurope na Boču

Kot vsako zadnjo soboto v maju so se upokojenci Intereurope Koper tudi letos zbrali na 979 metrov visokem Boču. Da se ta tradicija nadaljuje, so zaslužni organizatorji Zlatko Lesjak, Alojz Krumpak, Srečko Šket, Tone Kropec in žal že pokojni Franc Colnarič. Tudi letos je druženje ob obujanju spominov prehitro minilo in poslovili so se v dobri veri, da se tudi naslednje leto zberejo v vsaj tolikšnem številu ali pa se jim morda priključi še kdo od tistih upokojencev, ki še omahujejo. (Besedilo in fotografija: Danijel Mlakar)

 

Prvo srečanje upokojencev

Upokojenci Osnovne šole in vrtca Gumbek Dolenjske Toplice so v začetku junija pripravili prvo srečanje. Prišlo jih je kar 23. Ob prijetnem klepetu so popili kavico, v Sitarjevi hiši so si ogledali 4D projekcijo Voda – vir življenja, se sprehodili po bližnji tržnici in se dogovorili, kdaj se bodo srečali v prihodnje. (Besedilo in fotografija: Marija Andrejčič)

 

PRAZNOVALI SO

Antonija Nada Gabrič, dolgoletna članica Društva upokojencev Senovo, je aprila dopolnila častitljivih 90 let. Rada se spominja let, ki jih je preživela kot mlado dekle v Kostanjku. Po poroki s Tončijem leta 1954 se je preselila na moževo domačijo pod Armezom. Imela sta dva sinova, žal je eden že pokojni. Dom si deli z vnukom Matijo, blizu je vnukinja Tanja. Tudi vnuka Primož in Miha jo večkrat obiščeta. V veliko veselje ji je sedem pravnukinj in dva pravnuka.

Angela Kumer iz Metave, članica Društva upokojencev Malečnik, je 24. maja praznovala 90 let. V svojem bogatem življenje je imela veliko veselja, a tudi veliko žalosti. Izgubila je vse svoje otroke in moža, tako da zdaj živi sama. V mladosti je bila amaterska igralka v domačem kraju, kar 70 let je prepevala v zboru. V župniji je veliko pomagala s svojimi prispevki v obliki raznih dobrot, saj peče najboljše potice.

 

Janko Potočnik z Ovsiš pri Podnartu je 12. maja praznoval 90. rojstni dan. Z ženo imata sina, dva vnuka ter vnukinjo, zelo pa ju razveseljuje dveletni pravnuk. Velik del Jankovega življenja je izpolnjevalo planinstvo. Dvainpetdeset let je bil član UO Planinskega društva Radovljica, 12 let pomočnik gospodarja v domu na Valvasorju, pomagal je obnavljati društvene koče, sodeloval pri gradnji žičnice na Kriške pode in se udeleževal drugih aktivnosti društva. Zdaj ga vnuki večkrat peljejo na kakšno planinsko točko, da uživa in obuja spomine. Njegov recept za dolgo in zdravo življenje sestavljajo hoja, čist zrak in sonce.

Nekdanji maturanti kočevske gimnazije

Ob 60. obletnici mature so se 19. aprila ponovno srečali nekdanji maturanti Gimnazije Kočevje. Leta 1963 je maturiralo 24 dijakov, zbralo pa se jih je 14. Najprej so si v Šeškovem domu ogledali razstavo ob 150. obletnici gimnazije, nato pa nadaljevali druženje. (Besedilo in fotografija: Marinka Šega)

ČESTITAMO NAROČNIKOM

V začetku junija je v 90. leto vstopila članica Društva upokojencev Železniki in Turističnega društva Železniki Tončka Šuštar, po domače Špendalova. Je ena izmed najstarejših klekljaric v Železnikih. Že več desetletij lepo skrbi za vso klekljano kulturno dediščino cerkve sv. Antona in sv. Frančiška, kljub bolezni to še naprej marljivo počne. Skrbi za pranje, škrobljenje in likanje ogromnega števila oltarnih prtov ter mašnih plaščev in avb. Trikrat je pripravila razstavo teh oblačil. V svoji lepo obnovljeni hiši pa daje prostor klekljaricam in raznim umetnikom, da v času čipkarskih dni razstavijo svoja dela. Za prizadevno delo je gospa Tončka prejela občinsko priznanje za prostovoljstvo, ki ga je bila neizmerno vesela.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media