DRUŽENJE

Druženje | oktober '23

POLJČANE

Člani društva upokojencev Poljčane so se avgusta odpravili v Varaždin. Najprej so si ogledali pokopališče, ki je eno najlepših v Evropi in urejeno po vzoru francoskega parka. Potem so se sprehodili po Špancirfestu, največjem uličnem glasbenem festivalu na Hrvaškem, se zapeljali še do Trakošćana in izlet zaključili v Đurmancu. (Besedilo: Adriana Krajnc, fotografija: Jelka Korošec)

ŽALEC

Zveza društev upokojencev Žalec je s pomočjo Društva upokojencev Griže - Zabukovica organizirala tradicionalno srečanje članov upokojenskih društev v Grižah. Na dogodku so zbirali prispevke za pomoč prizadetim v preteklih poplavah, kot je povedala predsednica zveze društev Danica Vončina Veligošek. V kulturnem programu so nastopili Olga Markovič, 12-letni harmonikar Matevž Kveder ter pevke Društva upokojencev Velika Pirešica - Galicija iz sekcije ročnih del Klepetulje (na fotografiji). Na srečanju so podelili pokale najboljšim športnikom, ki so tekmovali v sedmih panogah, in sicer v metanju kovinskih obročev, šahu, streljanju z zračno puško, balinanju, pikadu, ribolovu s plovcem in kegljanju s kroglo na vrvici. V moški konkurenci so si prva tri mesta razdelila društva upokojencev Ponikva, Žalec in Griže - Zabukovica. Pri ženskah so prvo mesto osvojile tekmovalke iz žalskega društva upokojencev, sledita društvi upokojencev Ponikva in Šempeter. Štiri športne ekipe se bodo udeležile državnega tekmovanja. V pikadu bo to moška ekipa Društva upokojencev Ponikva, v šahu ženska ekipa Društva upokojencev Šempeter, v balinanju ženska ekipa Društva upokojencev Žalec in v streljanju z zračno puško ženska ekipa Društva upokojencev Vrbje. (Besedilo in fotografija: D. N.)    

RAKEK

Člani in članice Društva upokojencev Rakek so si pripravili lep izlet, na enodnevnem križarjenju so obiskali kar tri otoke. Na Krku, kamor so se pripeljali z avtobusom, so se vkrcali na ladjo in odpluli do otoka Rab, kjer so si z lokalnim vodnikom ogledali znamenitosti mesta Rab. Kasneje so odpluli še do vasice Lun na otoku Pag in občudovali nasade divjih oljk, potem pa so se vrnili nazaj na Krk. (Besedilo: Leonida Matičič, fotografija: Olga Smodila)

PTUJ

Na Ptuju so se 13. septembra zbrali upokojenci ribiči, da pridobijo naziv ekipnega državnega prvaka v ribolovu s plovcem. Sodelovalo je 13 štiričlanskih ekip iz društev upokojencev Ajdovščina, Celje, Laško, Maribor Tabor, Markovci, Novo mesto, Ptuj, Radeče, Radenci, Rakitna, Slovenj Gradec, Velenje in Zagorje ob Savi. Po triurnem namakanju trnkov je tehtnica pokazala, da je prvo mesto s 60.340 kilogrami rib dosegla ekipa Društva upokojencev Markovci (na fotografiji so od leve proti desni Ivan Lesjak, Dušan Horvat, vodja ekipe Franc Bromše, Stanislav Petrovič in Jože Majcenovič), drugo mesto je pripadlo ekipi iz Radencev (47.4 kg), tretje mesto pa ekipi iz Laškega (32.72 kg). (Besedilo: Ignac Habjanič, fotografija: arhiv DU Markovci)

PREBOLD

Društvo upokojencev Prebold, ki vključuje tudi precej članov iz občine Braslovče, je avgusta organiziralo tradicionalno srečanje članic in članov. Poleg druženja so podelili medalje najboljšim za dosežene rezultate v posameznih športnih disciplinah in društvena priznanja (na fotografiji s predsednico društva Boženo Kosu). Te so prejeli Marinka Plevčak, Ana Golič, Alojzija Reberšek, Ljuba Turecki in Matjaž Rozman. (Besedilo in fotografija: D. N.)

DRAMLJE

Članice in člani Društva upokojencev Dramlje so se septembra udeležili izleta na avstrijsko Koroško. Najprej so si ogledali vojvodski prestol, spomin na karantanske vladarje, ki so morali priseči v slovenskem jeziku. V Celovcu so se sprehodili mimo glavnih mestnih značilnostih, popoldne pa so se ustavili še v Minimundusu poleg Vrbskega jezera. V parku je razstavljenih približno 160 najlepših svetovnih znamenitosti v miniaturni velikosti. Izlet so zaključili na Ekokmetiji Lešnik v Golavabuki nad Slovenj Gradcem, kjer je med drugim prava zanimivost lipa, ki je stara več kot 300 let in visoka 42 metrov. (Besedilo in fotografija: Primož Laubič)

KOBILJE

Društvo upokojencev Kobilje je ob občinskem prazniku pripravilo mednarodni turnir v kegljanju s kroglo na vrvici za prehodni pokal občine Kobilje. Sodelovalo je 12 društev z moško in žensko ekipo, štiri ekipe so bile iz Madžarske in dve iz Hrvaške. Pokal je osvojilo domače društvo, drugo mesto Društvo upokojencev Moravske Toplice in tretje mesto Društvo upokojencev Beltinci. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

KRIŽEVCI PRI LJUTOMERU

Ob občinskem prazniku občine Križevci pri Ljutomeru je domače društvo upokojencev pripravilo srečanje starejših občanov. Večinoma so se ga udeležile občanke, starejše od 80 let, med njimi je bila tudi najstarejša Marija Jureš iz Ključarovcev, rojena leta 1929. Bila je učiteljica na Osnovni šoli Križevci, poučevala je kemijo in biologijo. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

STRAŽA

Društvo upokojencev Straža je sredi septembra svoje člane popeljalo na Gorenjsko. Prva postaja so bile Dražgoše, kjer so si ogledali razstavo o dražgoški bitki v času druge svetovne vojne. Nato so se čez Soriško planino zapeljali na bohinjsko stran in nadaljevali pot do Bleda, kjer so se sprehodili okoli jezera in seveda pokusili kremne rezine. Izlet so zaključili v Begunjah z ogledom Avsenikovega muzeja. (Besedilo in fotografija: Marija Andrejčič)

ČESTITAMO NAROČNIKOM

Anica Kranjc iz Koprivnice je 14. junija praznovala 90 let. Rodila se je v Reštanju v rudarsko-kmečki družini Bogovič. Ko je bila stara 16 let, je odšla v Koprivnico gospodinjit k staremu očetu. S sosedom Alojzom Kranjcem sta združila življenjske poti, si ustvarila družino, ki sta jo osrečili Marjanca in Ana. Vso skrb je posvečala družini, domu in zemlji. Dolgoletna članica Društva upokojencev Senovo živi umirjeno življenje v domači hiši z družino hčerke Marjance. Še vedno kaj postori v kuhinji in na vrtu. Prebere revijo Vzajemnost, vesela je obiskov, rada poklepeta s štirimi vnuki in šestimi pravnuki.

 

PRAZNOVALI SO

 Prostovoljke v projektu Starejši za starejše in članice Društva upokojencev Vrhnika so obiskale dolgoletno članico Marijo Novak, ki je praznovala 102. rojstni dan. Gospa Marija jih je pričakala vesela in dobre volje, z obiskovalci se je pogovarjala, prisluhnila zvokom harmonike in tudi zapela.

 V Škalcah je 2. septembra slavila 100. rojstni dan članica Društva upokojencev Slovenske Konjice Blanka Grbac. Kot osemletna deklica se je s starši priselila iz Češke v Maribor, drugo svetovno vojno preživela v izgnanstvu v Bosni, po vojni in poroki z Istranom Miranom pa se je preselila v Slovenske Konjice. Oba z možem sta bila zaposlena v Konusu, ustvarila sta si družino, v kateri sta se rodila hči Darja, pri kateri danes živi, in sin Marjan.

 Magdalena Židanik s Trške Gore je julija praznovala 95. rojstni dan. Rodila se je Gorenčevim v Črešnjicah pri Otočcu. V zakonu z Avgustom Židanikom sta se jima rodili hčerki Majda in Zdenka, pri kateri zdaj tudi živi, saj je že 54 let vdova. Osrečujejo jo štirje vnuki in šest pravnukov. Delala je v Novoteksu in še vedno kaj zašije, tudi plete in piše spomine. Ptica, ki jo je opazila letos spomladi, jo je tako prevzela, da je začela risati ptice.

 Marija Selak z Vrha pri Pahi je praznovala 90. rojstni dan v novomeškem domu starejših občanov, kamor se je preselila komaj dva dni prej. Z možem Jožetom sta imela štiri otroke, družina se je razširila še na osem vnukov in 11 pravnukov. Nekoč je zelo rada delala na njivi in skrbela za rože, zdaj pa najraje bere časopise in obuja spomine na stare čase.  

 Ljudmila Brinovar, dolgoletna članica Društva upokojencev Senovo, je 25. avgusta praznovala 90 let. Štirje otroci so obogatili družino, ki sta jo spletla z Dušanom, zdaj jo osrečuje osem vnukov in 12 pravnukov. Še vedno sama skrbi zase, gre v trgovino, kvačka, redno spremlja vremensko napoved. Druženje ji ohranja vitalnost in zdravje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media