Poznate mrtvi prst ali modri fižol?

Prosti čas | oktober '23

Prosojno meso v notranjosti stroka modrega fižola (mrtvega prsta) je užitno in ima okus po lubenici.

Jesensko barvitost vrta lahko popestrite z mrtvim prstom, ki ima užitno notranjost strokov. Ta modri fižol je prezimno trden grm, ki ga lahko sadimo na vsakem vrtu. Ne ogrožajo ga bolezni in škodljivci, obrezovanje ni potrebno, pridelek pa je zagotovljen.

Lep in užiten grm so poimenovali mrtvaški prst ali mrtvi prst, ker so stroki mehki na otip in prekriti z lupino, ki je po barvi podobna prstom mrtveca. Nekateri vrtičkarji so to užitno in čudovito rastlino poimenovali tudi modri fižol ali modra kumara. Notranjost sivo modrega stroka je zapolnjena s prosojnim mesom, ki ima okus po lubenici. Sladko notranjost pojemo tako, da jo izluščimo iz stroka in zmešamo v ustih ter izpljunemo črna neužitna semena. Na podoben način uživamo tudi pasijonko.

Ta zanimiva rastlina brez težav prenese zimski mraz, saj zdrži temperaturo do –23 stopinj Celzija. Tudi v primeru močnejše zime se brez težav obrašča, če pomrzne nadzemni del, zgodaj spomladi iz korenin poženejo novi poganjki. Ob koncu zime ali na začetku pomladi lahko prve modro zelene liste posmodi mraz. Vendar to ne predstavlja večjih težav, ker se mrtvaški prst zelo hitro obraste. Izvira iz gorskih pobočij Nepala, Butana, SV Indije, zahodne Kitajske in Mjanmara. Svojo končno višino okrog petih metrov doseže v 15 do 20 letih. Vsakoletna rez ni potrebna, saj je grm najlepše oblike, če ga ne režemo. Konec februarja ali v začetku marca izrežemo samo poškodovane poganjke ter tiste, ki se prekomerno križajo ali rastejo v napačno smer.

Lepi listi, cvetovi in plodovi

Ta čudoviti listopadni grm ima lepe liste, cvet in plod. Zelene cvetove občudujemo v poletnem času. Iz njih se kasneje razvijejo sivo modri stroki. V okras so tudi listi, ki nas najbolj očarajo s svojo rumeno jesensko preobleko. Če želite ohraniti grm na višini od dveh do treh metrov, je priporočljivo opraviti redno predspomladansko rez v začetku marca. Takrat pazite, da ne izrežete vseh poganjkov do osnove, ker drugače v tekočem letu ne bo pridelka. Izrežite samo nekaj starejših vej do osnove in ohranite mlad rodni les. Možno je tudi prikrajševanje poganjkov na nižje rastočo vejo. Grma nikoli ne režemo »na balon«, ker pokvarimo obliko in njegovo naravno lepoto. 

Mrtvi prst je odlična rastlina za medgeneracijsko sodelovanje. Starejši lahko svoje sinove, hčere in vnuke navdušijo za vrtnarjenje z zasaditvijo te rastline in se učijo o njenih potrebah. To je lahko tudi priložnost za učenje o pomenu zdrave prehrane in uživanju sveže pridelane hrane. Poleg tega pa je skupno delo na vrtu odlična priložnost za krepitve družinskih vezi in ustvarjanje nepozabnih spominov. Za vse upokojence, ki iščejo nov konjiček ali način, kako popestriti svoj vrt, je mrtvi prst odlična izbira. 

Davor Špehar, Zeleni svet, fotografija: Adobe Stock


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media