Veščina, ki še ni povsem izginila v pozabo

Prosti časnovember '23

Od letošnje pomladi je izdelovanje prunel vpisano v register nesnovne kulturne dediščine. Pa veste, za katero veščino pravzaprav gre? Prunele so posušene slive, ki so jih v preteklosti predvsem v Goriških brdih olupili in jih nato sušili na soncu. Veščina v tem delu Slovenije še ni povsem izginila v pozabo, čeprav bi na prste ene roke lahko našteli domačine, ki se s tovrstno dejavnostjo še ukvarjajo. Med njimi je Vanda Cukjati s Ceglega.

Po besedah etnologinje Katje Kogej iz Šmartnega, ki je bilo nekoč eno od središč te dejavnosti v Goriških brdih, se je izdelovanje prunel začelo v prvih letih 19. stoletja – okoli leta 1810. Takrat so dejavnost v te kraje menda zanesli Francozi, domačini pa so se z njo ukvarjali še vse do konca petdesetih let preteklega stoletja. Sezona izdelovanja prunel v Brdih se je običajno začela približno 15. avgusta, trajala pa je do 10. oktobra. Slive so lupili v več briških vaseh, središče lupljenja sta bili vasi Šmartno in Medana.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.