Bolj varno zdravljenje z osebno kartico zdravil

Dobro počutje | november '23

Zdravje

Brezšivna skrb se imenuje brezplačna storitev, ki jo magistri farmacije v lekarnah in bolnišnicah za varnejše zdravljenje z zdravili nudijo ljudem, ki sočasno jemljejo več zdravil. Gre pravzaprav za pogovor, ki lahko odpravi tudi kakšno morda usodno napako.

Izraz brezšivna skrb izhaja iz angleškega seamless care in bolniku omogoča neprekinjeno oskrbo z zdravili pri prehajanju med različnimi ravnmi zdravstvenega varstva. V lekarni se predhodno naroči na pogovor, nato pa skupaj s farmacevtom pregledata seznam zdravil, ki jih je dobil od osebnega zdravnika in različnih specialistov. Tako farmacevt ugotovi, ali bolnik pozna vsa svoja zdravila, ali so ustrezna za njegove bolezni, jih jemlje pravilno in v predpisanih odmerkih oziroma ali vsa zdravila dejansko potrebuje. Poizve tudi, ali uporablja medicinske pripomočke in ali jemlje dodatna prehranska dopolnila ali zdravila, ki jih je mogoče dobiti brez recepta, saj lahko zaradi morebitnega součinkovanja pride do težav.

Vsa zdravila so zapisana na osebni kartici zdravil, ki jo bolnik prejme v tiskani obliki, v digitalni pa je naložena na portalu zVem+. Tako je omogočen dostop do podatkov o zdravilih vsem zdravstvenim delavcem, ki ga obravnavajo, vsaka sprememba terapije se sproti zapiše na kartico. Storitev je posebej pomembna za tiste, ki sočasno prejemajo deset zdravil ali več oziroma uporabljajo pet zdravil ali več z zahtevnim načinom uporabe ali slabo sodelujejo pri zdravljenju, poudarjajo v Lekarniški zbornici Slovenije. Teh ni malo, saj podatki kažejo, da več kot sedem zdravil sočasno prejema okoli 160 tisoč, deset ali več pa okoli 55 tisoč bolnikov. Dobrodošla je tudi novost za tiste, ki so bili na bolnišničnem zdravljenju, saj ob odhodu iz bolnišnice prejmejo na novo predpisana zdravila, zato jim ni treba ponje v lekarno. Pregled uporabe zdravil opravljajo magistri farmacije tudi v bolnišnicah, zato v lekarniški zbornici svetujejo tistim, ki so že prejeli osebno kartico zdravil, naj s tem seznanijo zaposlene v lekarni, ki jo najpogosteje obiskujejo. 

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media