KRATKE ZDRAVSTVENE

Dobro počutje | november '23

Medzobne ščetke za boljšo higieno

Neustrezna ustna higiena povzroča nastanek kariesa, vnetje dlesni in lahko vodi v parodontalno bolezen in izgubo zob, opozarjajo zobozdravniki. Ni dovolj, da si dvakrat na dan rutinsko zdrgnemo zobe, pač pa moramo redno uporabljati tudi pripomočke za čiščenje medzobnih prostorov. To sta zobna nitka in medzobna ščetka ustrezne velikosti. V neočiščenih medzobnih prostorih se nabirajo bakterije v obliki mehkih zobnih oblog, ki se sčasoma strdijo v zobni kamen, povzročajo vnetje dlesni in lahko napredujejo v resno bakterijsko okužbo. Ko opazimo, da postajajo dlesni temno rdeče, občutljive in ob ščetkanju zakrvavijo, je treba takoj k zobozdravniku. Pomembno je, da med čiščenjem zob z mehko ščetko masiramo tudi dlesni, da hrano žvečimo, torej ne jemo le mehke hrane, uživamo čim manj sladkarij in nam zobozdravnik redno odstranjuje zobni kamen. Vnetje dlesni se lahko še hitreje razvije ob hormonskih spremembah, pri sladkorni bolezni, levkemiji, zaradi kajenja in uživanja nekaterih zdravil.

Gibanje je za revmatike nujno

Za revmatike je redna telesna dejavnost del zdravljenja, poudarjajo revmatologi. Priporočajo različne aerobne aktivnosti, kot so hoja, plavanje, kolesarjenje, planinarjenje ter vaje za ohranjanje gibljivosti. Nujne pa so tudi vaje za moč, s katerimi preprečijo oziroma upočasnijo izgubo mišične mase. To so predvsem različne vaje z lastno težo, utežmi, elastičnimi trakovi in tudi posebnimi fitnes napravami. Vendar pa v Društvu revmatikov Slovenije ugotavljajo, da so ljudje z vnetnim revmatizmom premalo fizično aktivni iz strahu pred poslabšanjem bolezni, kar pa po strokovnih smernicah ne drži. V društvu izvajajo brezplačno tedensko strokovno vodeno in ciljno usmerjeno terapevtsko vadbo revmatikov ob upoštevanju njihovih specifičnih potreb, ki poteka na več kot 20 različnih lokacijah v bazenih in telovadnicah po Sloveniji. Na spletni strani https://www.revmatiki.si/ in njihovem kanalu na YouTubu najdete program video vadb in druge dejavnosti za lažje obvladovanje bolezni ter dvig splošne kakovosti življenja kljub kronični bolezni.

A. Ž. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media