Ledvicam namenimo več pozornosti

Dobro počutje | januar '24

Zdravje

Simona Domjan pripravlja cvetne kapljice.

   

Naturopatija spada v komplementarno medicino, ki temelji na človekovi lastni moči samozdravljenja. Deluje predvsem preventivno in nas uči prepoznati šibke točke telesa in mu nuditi tehnike krepitve, da bi se izognili bolezni. Zdravilci naturopatije in kitajske medicine v zimskem času posvečajo največjo pozornost organu, ki predstavlja našo notranjo moč in vitalno energijo. Ta organ so ledvice.

Kako poskrbeti za ledvice, ki so izjemno pomemben organ, saj čistijo našo kri, izločajo strupe (toksine), nevtralizirajo kislino, ustvarjajo urin, proizvajajo hormone in vsrkavajo minerale, smo se pogovarjali z naturopatinjo Simono Domjan iz Naturopatskega centra Sante Vital v Radencih.

Tretje življenjsko obdobje je namreč lahko zaznamovano s kroničnimi obolenji in kroničnimi vnetji v telesu, artritisom, revmo, fibromialgijo, bolečinami v križu, osteoporozo in drugimi boleznimi, povezanimi z vnetji. »Vzrok za večino težav pa je ravno zakisanost telesa oziroma stanje, ko ledvice ne morejo več izločati snovi, kot so kisline in presnovki, ali preobremenjenost s sluzmi,« je začela in pojasnila, da se lahko, če smo zakisani, pojavi putika, pri zasluzenosti pa ciste in polipi na črevesju, jajčnikih in drugje.

»Ledvice so po kitajski tradicionalni medicini najpomembnejši organ telesa. Skupaj z jetri in črevesjem so pomemben organ za razstrupljanje in izločanje. Če ne delujejo pravilno, se toksini sprva nalagajo v organih in na koncu vodijo v postopno samozastrupitev, ki se kaže kot utrujenost, zastajanje vode, poslabšanje pridruženih bolezni,« je pojasnila.

Česa ledvice ne marajo

V naturopatiji predstavljajo ledvice vitalno energijo človeka. Njihovo energijsko stanje vpliva na celoten sečni del, na plodnost pri ženskah in moških, na kosti, celo ušesa. »Ledvice pa niso samo največji filter strupov, ampak nadzirajo tudi ravnovesje natrija, kalija, fosforja, kalcija in magnezija v krvi.« To je ključno za normalno delovanje celic in ohranjanje zdravja. »Sodelujejo tudi pri uravnavanju krvnega tlaka z uravnavanjem količine krvi in sproščanjem encimov, ki vplivajo na žilni tonus. Poleg tega proizvajajo hormon eritropoetin, ki spodbuja tvorbo rdečih krvnih celic v kostnem mozgu in skrbi za ohranjanje normalnega ravnovesja kemičnih snovi v telesu, kar preprečuje nastanek vnetij.«

Kot že rečeno, imajo ledvice veliko različnih in pomembnih nalog, zato lahko motnje v delovanju vodijo do visokega krvnega tlaka in posledično do srčno-žilne bolezni, do motenj v delovanju hormonov in osteoporoze, zmanjšajo pa lahko tudi našo obrambno sposobnost proti virusom in bakterijam.

Ledvice ne marajo mlečnih izdelkov, sladkorja, pšenice in živil, ki hladijo. Tudi kofein v kavi, čaju in kokakoli, ki jih pijemo, da bi bili bolj zbrani, ni prijazen do ledvic. To se kaže tako, da gremo kmalu po zaužitju teh poživil na vodo, s katero se izločijo. Tudi stres, ki je ena izmed največjih težav sodobnega časa, lahko močno škoduje našim ledvicam. »Zato bi bilo prav, da si vsakdo najde način, kako se sprosti. Nekateri to počno z jogo, drugi s sprehodi, meditacijami, igranjem z otroki, poslušanjem glasbe ali plesom itd.

Naj omenimo še alkohol in kajenje, ki znatno povečata tveganje za okvaro delovanja ledvic. »Škodita jim še uporaba protivnetnih nesteroidnih in drugih zdravil, ki jih jemljemo ob bolečinah in vnetjih, pri boleznih srca in ožilja, in seveda dehidracija, kar pomeni, da zaužijemo premalo tekočine. Premalo se zavedamo, da ledvice za čiščenje organizma potrebujejo vsaj 1,5 litra vode na dan, če pa smo telesno dejavni, pa še več.« Predlaga, da pijemo toplo vodo, ker ustreza telesni temperaturi in jo naše celice lažje vsrkajo. Toplota razširi krvne žile in spodbudi pretok krvi v črevesje in iz njega in tako pomaga pri presnovi.

»Žal se ledvice v primerjavi z jetri in črevesjem ne morejo obnoviti. Ko enkrat pride do poškodbe organa, tega pogosto ni več mogoče popolnoma popraviti. Res je sicer, da se del ledvičnih celic lahko obnovi, vendar je ta proces omejen. Ko so enkrat trajno poškodovane, pride do zmanjšanja ali popolne odpovedi ledvičnega delovanja, in to je tudi razlog, da je vsako leto več dializ in vsaj dvakrat več presaditev ledvic kot jeter,« pove sogovornica. 

Kako jih okrepimo 

»Predvsem s toploto,« poudarja, saj ledvice ne marajo mraza. Naše babice so to vedele, zato so nosile brezrokavnike in volnene šale čez ledja.« Zato sogovornica predlaga, da pozimi vedno nosimo tople nogavice in oblačila, ki pokrivajo ledvice. »Srce me boli, ko gledam mlada dekleta, oblečena po modi v oblačila, ki ne pokrivajo ledvenega dela. Tudi to med drugim vpliva, da ima vedno več deklet in fantov težave z mehurjem, ledvicami, plodnostjo.«

Ledvice krepimo tudi s hrano. Sogovornica pove, da nanje dobro vplivajo stročnice, predvsem fižol, ješprenj, pa tudi svinjsko meso, črni sezam, olive, kostanj. Kot hrano priporoča jedi na žlico, to so predvsem enolončnice in juhe, ki pozimi najbolj prijajo in pogrejejo telo. »V zimskem času svetujemo še pitje čaja iz njivske preslice, ki krepi celo telo in predvsem ledvice. Preslica vsebuje tudi ogromno silicija, minerala mladosti, ki pomlajuje tkiva in kožo in zdravilno vpliva na mehur in ledvice. Pijemo ga lahko vso zimo, pretežno v dopoldanskem času, ker sproži odvajanje vode.«

Za vse, ki nimajo težav s srcem in krčnimi žilami, priporoča tudi kopel iz preslice. »Z njo krepimo celo telo. Presličina kopel bo pravzaprav koristna za vse, ki imajo mrzle roke in noge, nenehno potne roke in noge, neredno ali močno menstruacijo, vnetje prostate, mehurja, ledvic, bolečine v križu, kolkih ali vratu in hrbtenici.« Kopel spodbuja znojenje, tako se skozi kožo izločijo strupi iz telesa. Koristna je tudi pri težavah s sinusi, zvonjenjem v ušesih (tinitusom) in vnetjem ušes, ki so povezane s slabšim delovanjem ledvic.

V naturopatiji uporabljamo tudi grelne vrečke, napolnjene z zelišči, ki si jih lahko vsak sam namesti na predel trtice, če je ta hladna. » Trtica mora biti vedno topla,« pove. »Tam je namreč točka naše vitalne energije, in če je ta hladna, pomeni, da nam tam uhaja energija.« Obstaja še ena tehnika krepitve, ki pa je k nam prišla prek tradicionalne kitajske medicine. To je moksa, pri kateri s pomočjo prižgane zeliščne palčke segrevamo predel telesa, ki ga želimo krepiti. Moksanje je primerno tako za otroke, odrasle kot tudi za starejše.

Priporočljiva je tudi masaža uhljev približno tri minute na dan. Na uhlju so namreč akupunkturne točke, ki niso povezane samo z ledvicami, temveč tudi z vsemi našimi organi. »To naredimo tako, da zunanji in notranji del uhlja močno masiramo do občutka vročih ušes. Sami lahko masiramo tudi predel ledvic. Dlani najprej segrejemo z drgnjenjem, nato položimo roke na ledvice, da začutimo toploto, nato nežno zmasiramo.«

Z naturopatskega holističnega vidika je pomembno, da telo obravnavamo celostno, tako fizično kot čustveno kot tudi duhovno in mentalno. »Zato je pri skrbi za ledvice pomembno, da nismo v čustvenem stresu, ker ta vpliva na delovanje ledvic in obratno. Čustvo, ki ga najpogosteje povezujemo z ledvicami, je strah. Ko oseba doživlja pretiran čustveni stres, še posebej strah, so moteni vsi procesi v telesu, saj se vsa energija preusmeri v sistem preživetja. Že star ljudski rek »polulal se je od strahu« kaže na to, da strah vpliva na delovanje ledvic in mehurja. Ledvice imajo rade mir, nežnost, tišino. Prav tako je z njimi povezana naša samozavest, sprejemanje samega sebe, samozaupanje.«

Simona Domjan pravi, da se bomo lepše starali, če bomo skrbeli za ledvice, kjer je shranjena vsa naša vitalna energija. Ohranili bomo ustvarjalnost, vitalnost in sposobnost razsodnega razmišljanja. Tudi strahovi nas ne bodo ovirali pri uresničevanju želja in ciljev. »Upoštevajmo, da je naša življenjska energija omejena. Imamo je toliko, kolikor smo je dobili ob spočetju. Bolj ko jo čuvamo v mladosti, vitalnejši bomo v starosti. A najpomembnejše je, da nikoli nismo prestari za spremembe, ki nam lahko izboljšajo kakovost življenja. In naturopatija je veda, ki nam daje znanje in orodja, da lahko to uresničimo.«

Čaj iz njivske preslice
V 1/4 litra vrele vode (2,5 dl) dodajte žličko suhe njivske preslice. V vreli vodi jo pustite le tri minute, nato čaj precedite. Pijte sveže, toplo in po požirkih pretežno v dopoldanskem času.

Besedilo in fotografija: Tatjana Dobnikar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media