Druženje 

Druženje | januar '24

MAKOLE

Konec lanskega novembra je Društvo upokojencev Makole, ki ima 285 članov, praznovalo šestdeset let delovanja. Na praznovanju, ki je bilo medgeneracijsko obarvano, je sedanja predsednica društva Nada Šket predstavila njegovo delovanje. Od leta 1963 so društvo vodili Poldka Skerbiš, Stanko Šoba, Blaž Kropec, Franc Vantur, Jože Galun in Peter Kropec, ki je društvo vodil kar 24 let. Člane spodbujajo k aktivnemu življenju, spoznavanju lepot in znamenitosti, športnorekreativni in kulturni dejavnosti, so člani ZDUS, PZDU in MZDU in zelo dobro sodelujejo z občino, OŠ Anice Černejeve, vrtcem, KO Rdečega križa, turističnim društvom in drugimi društvi v občini. Organizirajo predavanja, različne delavnice, telovadbo, dvakrat letno letovanje v hotelu Delfin v Izoli, planinske pohode, izlete. Radi bi ustanovili ribiško in šahovsko sekcijo in postavili rusko kegljišče. O aktivnostih društva obveščajo člane prek poverjenikov ter v občinskem glasilu Makolčan in lokalnem tedniku Panorama. Ob jubileju so jim čestitali mnogi gostje, med njimi župan občine Makole Franc Majcen in predsednik PZDU Maribor Gabrijel Cintauer. Za dolgoletno prizadevno delo v društvu so podelili priznanja Petru Kropcu, Ivanki Kropec, Francu Kavklerju, Heleni Križanec, Mariji Kopše, Vinku Lorberju, Mariji Vtič, Olgi Žerak, Mariji Jančič, Francu Mohorku, Dragici Krapše in Marjani Dovar. Sledil je bogat kulturni program, ki so ga oblikovali folklorniki in recitatorji iz Osnovne šole Anice Černejeve in Podeželske mladenke.

(Besedilo: Marjeta Klajnšek, fotografija: Milan Sternad)

LESCE

V Lescah so krajanom, starejšim od 79 let, pripravili tradicionalno srečanje v restavraciji Center. Zbralo se je blizu sto povabljencev, ki so jih pozdravili predsednik KO Rdečega križa Lesce Stojan Rezar, predsednica Krajevne skupnosti Lesce Špela Globočnik in predsednica Društva upokojencev Lesce Marjeta Vizovišek. Vsi so jim zaželeli prijetno druženje in veliko zdravja v prihodnjem letu. Otroci iz leškega vrtca, člani folklorne skupine pod vodstvom Marjete Bitenc, so krajane razveselili s prisrčnim prikazom starih otroških iger. Zapel je upokojenski pevski zbor Slavček pod vodstvom Marije Legat. Leška pesnica Marja Čampa je recitirala svoji pesmi. Piko na i pa je dodala vokalna skupina Ptice trnovke, v kateri nastopajo člani pevske družine Praprotnik iz Ljubnega. (Besedilo: Mira Stušek, fotografija: Zlata Demšar)

PIRAN

V Društvu upokojencev Piran gojijo dolgoletno tradicijo, da ob koncu leta povabijo jubilante, ki so v iztekajočem letu praznovali 80, 85, 90 let in več. Srečanja v izolskem hotelu Delfin se je udeležilo 22 jubilantov, najstarejša je bila 94-letna Elizabeta Modic iz Strunjana. Vodstvo društva jim je pripravilo kulturni program z nastopom MePZ Bonaca Društva upokojencev Piran in pevske skupine Žametne vrtnice. Predsednik Zdravko Taškar jim je zaželel veliko zdravja, sreče, ljubezni in druženja s svojci in prijatelji. V lanskem letu je sicer jubilejne rojstne dni praznovalo kar 57 članic in članov društva. Najstarejšo članico 103-letno Ljudmilo Cilko Barlič sta predstavnici društva obiskali v Centru za starejše občane v Luciji, kjer zdaj živi. (Besedilo in fotografija: Z. T.)

CERKNO

V Društvu upokojencev Cerkno si skupaj s predsednico Zdenko Makuc Verbič prizadevajo, da društvo ostaja zanimivo za slehernega upokojenca. Na voljo imajo več sekcij. Med njimi je mogoče najti ljubitelje pohodništva, odlične slikarje, športnike, literarne ustvarjalce in popotnike. Za tiste, ki si želijo le klepeta z vrstniki, je gotovo dobrodošel klubski bife. Od leta 2006 pa deluje tudi mešani pevski zbor. Na pobudo takratnega predsednika društva Jožka Piriha se je od ust do ust začelo iskanje pevk in pevcev. Po ustanovitvi zbora je vodenje prevzela Fani Hvala, ki je zbor vodila toliko časa, dokler ni vmes posegla bolezen. Ob minulem rojstnodnevnem praznovanju so jo v domu starejših občanov presenetili z njenimi najljubšimi skladbami.

MePZ ima za seboj številne nastope na pevski reviji Primorska poje, udeležujejo se Tabora pevskih zborov v Stični, zelo veseli so povabil na nastope v domovih upokojencev in drugje. Veseli so, da imajo v matičnem društvu vso finančno in moralno podporo. Kot pravi njihova dolgoletna zborovodkinja Vojka Svetičič, je znotraj sekcije čutiti složnost, in to kljub dvajsetletni starostni razliki. K slogi prav gotovo pripomore delo zborovodkinje, zanjo so vsi glasovi enako pomembni, kar ni vedno enostavno, a do zdaj uspešno deluje. Kot pove gospa Svetičič, je vodenje upokojenskega zbora specifično, saj s starostjo lahko precej upade glasovna zmožnost človeka, zato je treba prilagajati tako izbor skladb kot tudi način izvedbe. Razveseli se vsake nove pevske moči. Najmlajša članica zbora jih trenutno šteje oseminpetdeset. Pevke in pevci se na vajah dobivajo v klubskih prostorih ob četrtkih zvečer in medse še vedno vabijo mlajše upokojence s širšega Cerkljanskega, da se jim pridružite. (Besedilo in fotografija: Ivana Gantar)

 

OTOČEC

Zadnjo novembrsko nedeljo se je skupina članov Društva upokojencev Otočec udeležila preventivne delavnice z naslovom Varnost v cestnem prometu. Zbrali so se na novomeški policijski postaji, kjer sta jih sprejela policist Aleš Piberčnik in policistka Valerija Verhovnik. Policist je spregovoril o psihofizičnem stanju voznika, kako se pripravimo na vožnjo, o vozilu, ki mora biti tehnično brezhibno, in o poznavanju pravil in prometnih znakov. Po teoretičnem delu so se udeleženci s policistoma peljali z dvema kombijema po krožiščih, avtocesti in garažni hiši. Ogledali so si kraje, kjer vozniki najpogosteje delajo napake. Po opravljeni vožnji so si lahko nadeli štiri različne vrste očal in ugotovili, kako vidi voznik, če vozi pod vplivom alkohola. Vsi udeleženci so si bili edini, da so take delavnice potrebne in koristne za večjo varnost v cestnem prometu. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

PRAZNOVALI SO

Predzadnji dan lanskega novembra je v svoji hiši v Žalcu praznovala 103. rojstni dan Marija Sajovic, najstarejša občanka Žalca. V Avstriji se je izšolala za babico, potem pa je v 30 letih s kolesom prevozila ali prehodila na tisoče kilometrov in pomagala na svet okrog tisoč novorojencem. Gospa ima izjemen spomin in je živa enciklopedija tako nekdanjega kot sedanjega časa in dogodkov. Zelo je navezana na vnukinji in pravnukinji.

Angelca Štukelj iz Gorenjc pri Semiču je 25. novembra praznovala 90. rojstni dan. Po končanem učiteljišču v Novem mestu jo je prva zaposlitev pripeljala na Gaber pri Semiču, nato pa na osnovno šolo v Črnomlju, kjer je živela z možem in sinovoma. Po upokojitvi sta se z možem preselila v Gorenjce, uredila sta si hiško in vinograd, za katerega po moževi smrti skrbi s pomočjo sosedov. Živi sama, a jo družina redno obiskuje. Še posebej se razveseli obiska obeh vnukov.

Šestnajstega novembra 2023 je v krogu domačih častitljivih 90 let praznovala članica Društva upokojencev Gabrje Kristina Matko. Kljub obilici dela na kmetiji in skrbi za štiri otroke je hodila tudi v službo in si pridelala svojo pokojnino. Ima devet vnukov, 15 pravnukov in tudi že pet prapravnukov. Na žalost je že več kot 40 let vdova. Sama si gospodinji in tudi ureja okolico svoje hiše ter obdeluje manjši vrtiček, pa čeprav je imela kar nekaj zdravstvenih težav.

Marija Budja je 90. rojstni dan praznovala v DSO Danice Vogrinec v Mariboru, kjer od septembra 2022 preživlja svoje dneve. Predstavniki Društva upokojencev Malečnik so ji pripravili lepo praznovanje, saj je od leta 1983 članica društva, nato mu je devet let predsedovala, več desetletij pa je organizirala izlete in druženja ter sodelovala kot članica upravnega in kasneje nadzornega odbora. Obiskujejo jo hčerki, vnukinja in vnuka ter pravnukinji in pravnuk pa tudi mnoge prijateljice in prijatelji.

Šle so vsaka po svoji poti

Sošolke mariborske srednje vzgojiteljske šole, ki so maturirale leta 1973, so se srečale lanskega novembra v Ormožu. Še preden so obudile petdeset let spominov, so jih organizatorke srečanja popeljale po Ormožu. Z veseljem so si ogledale nov vrtec, kjer so jih sprejeli ravnateljica Simona Meško, vzgojiteljice in prisrčni otroci, ki so jim zapeli in zaplesali. Nato so obiskale še Gimnazijo Ormož. Tam so jih pričakali nasmejani obrazi dijakov predšolske vzgoje in njihovih profesorjev. Pozdrav ravnateljice Klavdije Zorjan Škorjanec, povabilo k razgovoru o »naših časih« mag. Aleksandre Štih in glasba pod taktirko prof. Aleša Lubija z instrumentalisti in solistko pa so priklicali marsikatero solzo v oči.

(Ljubica Fišer, fotografija: Štefan Hosyan)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media