NOVICE OD VSEPOVSOD

april '24

Usposabljanje voditeljev skupin starejših ljudi

V neformalno mrežo skupin za kakovostno starost se pod okriljem Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje združuje 150 skupin in veliko število družabniških parov v društvih in sekcijah po vsej Sloveniji. Njihov osnovni namen je krepitev socialnega zdravja in osebna rast. Inštitut zdaj vabi nove in že dejavne prostovoljce ter organizacije na usposabljanje za vodenje teh skupin. Usposabljanje bo potekalo po priročniku z naslovom Zdrava, zrela leta s temami s področja skrbi za telesno, duševno in socialno zdravje. Srečanja po metodi skupinskega socialnega učenja bodo najprej na 14 dni, kasneje enkrat mesečno. Predviden začetek usposabljanja je druga polovica aprila v Ljubljani. Glede na zanimanje in število prijav pa so mogoče še druge lokacije. Dodatne informacije ter prijave kandidatov po e-pošti na naslovu: info@iat.si ali po telefonu na telefonski številki: 01 433 93 01, 064 139 344.

Spletne prevare prodajalcev iz tretjih držav

Tržni inšpektorat RS potrošnikom priporoča več previdnosti pri nakupu na spletu. Zaznavajo namreč povečano število spletnih prevar prodajalcev iz tretjih držav. Velikokrat se potrošniki na podlagi spletnih oglasov v slovenskem jeziku (pogosto na družbenih omrežjih) odločijo za nakup izdelka v spletni trgovini, ki ga nato ne prejmejo. Ali pa se odločijo za plačilo ob dostavi, ki jo opravi izvajalec poštnih storitev, in ob prejemu pošiljke ugotovijo, da izdelek ne ustreza naročenemu in oglaševanemu (je napačen, cenen, pokvarjen ipd.), nato pa se še izkaže, da gre za neznanega prodajalca iz tretjih držav. Na tržnem inšpektoratu opozarjajo, da v teh primerih ne morejo ukrepati, saj nimajo pooblastil. Po drugi strani pa ima potrošnik, ki blago kupi pri slovenskem prodajalcu oziroma prodajalcih iz držav EU, pravico vrniti blago, kupljeno na spletu, v 14 dneh od dostave, pravico do zavrnitve, v primeru neskladnosti pa lahko dve leti po nakupu zahteva popravilo, zamenjavo, sorazmerno vračilo kupnine ali odstopi od pogodbe.

Skupno petje povezuje

Skupno prepevanje prispeva k prijetnemu vzdušju, povečanju energije in občutku povezanosti. Te misli so pred leti vodile Mateo Brečko, ki je želela v domovini in onstran meja s petjem povezati ljudi vseh generacij in različnih družbenih slojev, zato si je zamislila projekt Vseslovensko petje s srci. Neformalni praznik skupnega petja je na dan, ko goduje sv. Jurij, ki po tradiciji prinaša pomlad in obilje, in dobiva vsako leto več privržencev. Letos se bo skupinsko prepevanje odvijalo že sedmo leto zapored, in to celo dvakrat: v nedeljo, 21. aprila  in v torek, 23. aprila med 10. in 11. uro. Vabljeni, da v čim večjem številu zapojemo tri pesmi: Zdravljica, Lipa zelenela je in Naj ljubezen združi vse ljudi, po želji pa še več ljudskih, saj po mnenju organizatorice s petjem pesmi, ki so nam jih zapustili predniki, izkažemo hvaležnost za dediščino, jo ohranjamo in prenašamo na mladi rod. Več informacij najdete na: https://www.facebook.com/vseslovenskopetje/.

Elda še zdaleč ni samo glas

Konec leta bo Elda Viler, ena najboljših in najstarejših še aktivnih slovenskih pevk, praznovala 80. rojstni dan in 60 let svojega glasbenega ustvarjanja, zato pripravlja številne nastope po vsej Sloveniji. Spomine na njeno življenjsko in umetniško pot je zapisal Ivo Gajič v knjigi s preprostim naslovom Elda in podnaslovom Ni samo glas, je neki notranji naboj. Pevka, ki se je generacije spomnijo po pesmih Lastovke, Besede, besede, besede, Vzameš me v roke in mnogih drugih, pripoveduje o svojem življenju preproste vaške deklice iz Koštabone, ki je veliko raje pela, kot hodila v šolo. Govori o pevskih začetkih na hotelskih terasah ob obali in svojem vstopu na oder Slovenske popevke leta 1964, kjer je bila nato stalnica ves čas obstoja festivala. Spominja se številnih nastopov po Jugoslaviji, pripoveduje o znamenitih turnejah jugoslovanskih pevcev po nekdanji Sovjetski zvezi, kjer so bili tako priljubljeni in njihovi koncerti tako množično obiskani, da si danes tega niti ne znamo predstavljati. Pred bralci oživijo imena največjih zvezd jugoslovanske zabavne glasbe preteklega stoletja, s katerimi je nastopala. Dotaknila se je tudi bolečih osebnih tem, sinove bolezni, odvzema umetniškega statusa in umika z glasbenih odrov, moževe smrti in vrnitve na sceno ter številnih nastopov skupaj s hčerko Ano Dežman. Nastopala je tudi z nekaj narodnozabavnimi ansambli in pred leti z Modrijani posnela pesem Vračam se domov, eno najlepših in najbolj predvajanih narodnozabavnih viž zadnjih let. Posebna dragocenost knjige je kronološki pregled festivalov Slovenska popevka, na katerih je Elda Viler nastopala, s seznamom pevcev, avtorjev in nagrajencev. Več o knjigi na: www.knjiga-elda.si(Besedilo in foto: J. H.)

Zbiralna akcija mobilnih telefonov in tablic

Vsi, ki doma hranite kakšen star mobilni telefon ali tablični računalnik, imate zdaj priložnost, da ga oddate in pri tem morda celo zaslužite. V sklopu projekta Life ECOSWEEEE do 20. julija 2024 namreč poteka akcija Ta starim je odzvonilo, v kateri želijo partnerji iz 12 evropskih držav zbrati čim več majhnih e-odpadkov in baterij, ki jih imamo v svojih domovih. V družbi Zeos, ki pri nas vodi projekt, vabijo k sodelovanju posameznike, gospodinjstva in društva. Mobilni telefon, tudi če je pokvarjen ali poškodovan, oddate v reciklažo tako, da odstranite kartico SIM, izbrišete vse podatke in odstranite vse uporabniške račune z gesli. Napravo pošljete v ustrezni embalaži (najbolje, da jo ovijete z mehurčkasto folijo) na naslov Janus Trade d. o. o., Koroška cesta 53c, 4000 Kranj, s pripisom: Ta starim je odzvonilo. Pošiljko oddate v poštni poslovalnici na stroške naslovnika. Vsako napravo bodo pregledali in jo predali drugemu uporabniku ali pa reciklirali in tako pridobili vsaj nekaj redkih materialov, ki so potrebni za izdelavo novih naprav. Če vaša naprava še dobro dela in bi jo želeli prodati, na spletni strani risajkl.com preverite, koliko je vredna.  

Prenovljena oddaja Ah, ta leta

Televizijska oddaja Ah, ta leta!, v kateri gostujejo ljudje iz t. i. zrele generacije ter predstavljajo izzive staranja, si je v dveh letih pridobila lep krog gledalcev. Od marca je na sporedu ob sobotah ob 17.20 na 1. programu TV Slovenija, pa tudi prenovljena in daljša je, s še več zanimivimi gosti in navdihujočimi zgodbami, kot obljubljajo v uredništvu. Med drugim so uvedli novo rubriko Ah, ta splet!, ki je  namenjena širjenju digitalne pismenosti.  Če predvajanje oddaje kdaj zamudite, si jo lahko ogledate v spletnem arhivu na Dostopno.si.

Tulipani v 350 različicah

V Arboretumu Volčji Potok je vse nared za odprtje tradicionalne spomladanske razstave, na kateri imajo glavno besedo tulipani v vseh mogočih barvnih odtenkih. Od 6. aprila do 5. maja bo na ogled kar 350 različnih sort na gredah v kombinaciji s pomladanskimi dvoletnicami ter drugimi rastlinami, v spiralah ter na bolj senčnem rastišču na robu gozda. Med njimi so trije, ki so na lanski razstavi poželi največ občudovanja obiskovalcev: rumeni tulipan z rdečimi črtami ‘Banja Luka’, elegantni ‘Armani’ ter živo rdeči tulipan ‘Hollandia’. V času razstave lahko obiskovalci sodelujejo na fotonatečaju Spomladanska razstava v arboretumu, med 25. aprilom in 2. majem pa kaj lepega kupijo na sejmu domače in umetnostne obrti, ki bo potekal ob pristavi. V arboretumu še svetujejo spletni nakup vstopnic, saj prejmete 10-odstotni popust.

Nasmehi, ki odpirajo srca

 Zavod za razvijanje in izvajanje podpornih storitev za samostojno življenje – ZRIPS je s fotografom Blažem S. Kobalom pripravil prisrčno razstavo 32 portretov oseb z motnjo v duševnem razvoju. S projektom želi zavod te osebe približati širši javnosti, saj so še vedno stigmatizirani, prezrti. Na ta način želijo pokazati drugačnost in lepoto, ki sije v vsakem izmed nas ne glede na zunanjost ali mentalne sposobnosti. Fotograf je skozi serijo portretov ujel njihovo različnost, prijaznost, odprtost ter navdihujočo in prijetno naravo ali, kot je povedal ob odprtju razstave: »čeprav so portreti črno-beli, iz njih sije množina najrazličnejših barv.« Razstava z naslovom Nasmehi, ki odpirajo srca je na ogled v Mali galeriji Cankarjevega doma v Ljubljani do 5. maja.

Fotografija: Blaž S. Kobal

Kampanja Halo, operater! Bodi fer.

Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) in Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) pozivata k podpori kolektivnim tožbam, ki so jih vložili proti telekomunikacijskim operaterjem. Na ta način želijo prekiniti kršitev potrošniških pravic zaradi neenakosti pogodbenih razmerij z naročniki. Združenje je vložilo tožbe proti štirim največjim operaterjem – Telekomu Slovenije, A1 Slovenija, T-2 in Telemachu. Zavedajo se, da gre za zahteven in dolgotrajen proces, z množično podporo pa bi lahko prikazali razsežnost kršitev in s tem vlivali upanje na odobritev tožb na sodišču. Zato vabijo, da se jim pridružijo potrošniki, ki so ali so bili od januarja 2018 naprej naročniki storitev Telekoma Slovenije, A1 Slovenija, Telemacha ali T-2 in jim je operater enostransko zvišal ceno naročnine, a so ostali v naročniškem razmerju, čeprav se s podražitvijo niso strinjali. Če želite podpreti kolektivne tožbe, izpolnite obrazec na https://kolektivno-varstvo.si/ ali pa ga natisnite ter pošljite na naslov: Vseslovensko združenje malih deležnikov, Hrenova 13, 1000 Ljubljana. Na ta način ne boste postali stranka v postopku, z uspelimi tožbami pa bi pridobili vsi potrošniki.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media