Z razstrupljanjem telesa do boljšega počutja

Dobro počutje | junij '24

Zdravje

Simona Domjan, naturopatinja

Na čiščenje telesa se običajno spomnimo, ko nas slabo počutje začne opominjati, naj odstranimo strupe, ki so se nabrali v našem organizmu. Predvsem je treba očistiti in okrepiti jetra, ki po kitajski medicini pripadajo toplejšemu času, nato pa je na vrsti že krepitev srca, ki bo najbolj obremenjeno poleti.

Kako se tega lotiti varno, smo povprašali naturopatinjo Simono Domjan iz naturopatskega centra SanteVital v Radencih. »Znaki zastrupljenosti telesa so navadno utrujenost, počasna prebava, nakopičena telesna teža, težave z vidom, alergije, težave s kožo, podočnjaki in slaba koncentracija. Strupi pridejo v telo z dihanjem, hrano, vodo, čistili in kozmetiko, poleg tega pa so lahko toksična tudi naša oblačila in oprema v stanovanjih. Posebno nevarna so lepila v poceni pohištvu iz ivernih plošč in druge kemične snovi v opremi, talnih oblogah in zidnih barvah,« pojasni sogovornica. »Naturopati pa med strupe prištevamo tudi slaba oziroma negativna čustva. Ve se, da jeza, strah, zavist, pohlep, opravljanje in ljubosumje vplivajo na ravnovesje v vsakem organizmu.« Poudarila je, da je kemičnih snovi, ki smo jim izpostavljeni, iz dneva v dan več in naj bi jih bilo že skoraj sto tisoč. V tako toksičnem okolju se ni znašla še nobena generacija do zdaj. Zato je nujno, da živimo zdravo in se razstrupljamo, kar velja tudi za tiste, ki mislijo, da živijo zdravo. Redno pomagajmo telesu, da se reši strupov, obvezno pa po vsaki preboleli okužbi z virusi ali bakterijami.

Pri razstrupljanju je najprej treba okrepiti telo, šele nato mu naložimo delo, ki se imenuje detoks ali razstrupljanje.« Lahko se zgodi, da telo tega ne zmore, ker jetra slabo delujejo, zato se strupi po telesu samo selijo, poslabšajo pa se lahko tudi že obstoječe bolezni.

Razstrupimo posamezne organe

»Včasih smo poznali samo dve vrsti razstrupljanja. Priporočali smo pitje velikih količin vode in klistiranje (odvajanje blata). Danes samo pitje vode ne zadostuje več, ker so strupi v okolju drugačni. V navadi so tudi različni posti, ki so jih nekoč naši predniki že poznali,« nadaljuje in poudari, da je naturopatom najbližje razstrupljanje s hrano, kot so brokoli, zelje, rdeča pesa, jabolka, artičoka, zelena, ter z zelišči in kopelmi s preslico ali morsko soljo. Priporočajo pa tudi uživanje probiotikov in nekaterih soli, ki podpirajo in čistijo določene organe od znotraj. Svetuje tudi, da se dolgotrajni post in klistiranje izvajata le pod nadzorom strokovnjaka, ker hitro hujšanje ali radikalen post toksikacijo še poslabša, če ne poskrbimo tudi za odvajanje strupov iz telesa.« Če smeti samo poberemo iz celic in tkiv, potem pa jih tam pustimo, nismo naredili nič. Razstrupljanje je skupinsko delo, pri katerem sodelujejo črevesje, ledvice, jetra, pljuča in limfa. Preden se lotimo akcije, je pomembno okrepiti njihovo moč, da bodo kos nalogi.«

Ledvice so po tradicionalni kitajski medicini mati jeter, in »če ledvice niso v redu, tudi jetra niso in takrat se strupi v telesu kopičijo. Jetra niso le filter, ampak pregledajo vse, kar pride vanje, vsako kapljo krvi, vse stranske produkte presnove, hormone, holesterol, vitamine, minerale, bakterije in viruse. Nekatere snovi ostanejo, druge pošljejo v reciklažo ali pa izločanje. Trdovratne strupe, ki so topni v maščobah, morajo jetra najprej skozi več faz spremeniti v vodotopne, da bi se lahko izločili z urinom in blatom.« Črevesje je odgovorno za prebavo, če blata ne odvajamo redno, se toksini ne izločijo, ampak lahko prehajajo v kri. Pomembno vlogo v prehrani imajo vlaknine, ki počistijo naše črevesje. Zelo priljubljene so vlaknine indijskega trpotca, ki so topne v vodi. Ko jih zaužijemo, v črevesju nabreknejo in tvorijo želatinasto snov, ki zaradi svojega volumna nežno čisti stene črevesja in tako blagodejno vpliva na presnovo,« pove sogovornica. Poudari, da so pri čiščenju prav tako pomembna pljuča. Z dihanjem se prav tako razstrupljamo, še posebej je učinkovita tehnika trebušnega dihanja. Potrebujemo tudi svež zrak, zato zjutraj pri odprtem oknu večkrat globoko vdihnemo skozi nos in izdihnemo skozi usta. Najbolje pa je, da se odpravimo na sprehod v gozd in se naužijemo kisika. Pomembna je tudi limfa, to je tekočina, ki kroži po našem telesu po limfnem sistemu, ki ga sestavljajo limfne žile, bezgavke in limfni organi. Limfa se mora premikati, da lahko odnese strupe iz telesa, zato je gibanje najboljši način, da jo spravimo v pogon.

Koristna zelena živila

»Procese razstrupljanja odlično opravljajo vsa zelena živila, ker vsebujejo klorofil. Vse, kar je zeleno, je energija: špinača, rukola, radič, šparglji, čemaž, grenka zelišča, ne pozabimo na koprive. Prav kopriva je rastlina, ki telesu pošlje informacijo, da se je treba razstrupiti. Je odličen vir mineralov, vitaminov in aminokislin v obliki, ki jih naše telo z lahkoto uporabi. Bogata je s kalcijem in magnezijem, vsebuje tudi veliko kroma, kobalta, železa, fosforja, kalija, cinka, bakra in žvepla, vitamine B-kompleksa ter karotene. Listi in stebla kopriv nam nudijo tudi niacin (B3), mangan, selen, silicij, vitamine C, D in K. Vsebuje relativno veliko beljakovin, vlaknin, maščob, ogljikovih hidratov. Ima poživitveni učinek na ožilje, imunski sistem, hormonski in urinarni sistem. Pripravimo jih lahko na več načinov, na primer kot juhe, čaj ali namok ali pa rahlo pokuhane, da uničimo pekoč okus. Jetrom najbolj pomagajo vse grenčine (radič, artičoka, cikorija), ki pospešujejo izločanje žolča za lažje prebavljanje maščob, odstranjujejo strupene snovi iz jeter, iz sklepov pa odplavljajo sečno kislino.«

Pove tudi, da so smutiji koristni, vendar to ni pijača, ki bi jo na hitro zvrnili vase, ampak hrana, ki ji zaužijemo z žlico oziroma počasi, vsak požirek posebej. Predvsem pa je pomembno, da ne kombiniramo preveč sestavin. Za zelenega bodo dovolj en sadež (jabolko ali kivi), mlada špinača, ohrovt ali stebelna zelena, laneno seme, ki ima maščobne kisline omega-3, in malo cimeta.

Najprej pa moramo prenehati vnašati v telo industrijsko predelano hrano z aditivi, zelenjavo z ostanki pesticidov, slabe maščobe (rafinirana olja in transmaščobe), pekovske izdelke, sladkor, obvezno tudi sladke ter energijske pijače, alkohol in kavo. Kako hitro se bomo potem razstrupili, je odvisno od zmogljivosti ledvic in jeter. »Če sta ta dva organa šibka, jih lahko podpremo z zelišči in začimbami, ki ju bodo čistile, krepile in obnavljale. To so kurkuma, kumina, koriander, pegasti badelj, rožmarin, njivska preslica, origano, bazilika, šetraj, peteršilj. Zelo močna začimba je koriander oziroma njegov izvleček, za katerega so ugotovili, da je zmožen odstraniti težke kovine, skrite v živčevju,« svetuje sogovornica.

Poleg tega omeni tudi glutation. To je antioksidant, ki nastaja v jetrih iz treh aminokislin in je sposoben loviti in izločati številne nevarne toksine iz telesa. Je pa tudi kelator, kar pomeni, da se prilepi na mnoge strupe (ostanke zdravil, težke kovine, prehranske aditive, strupene izločke celic, aflatoksine, benzopirene, škodljive maščobe …) in jih spremeni v neškodljivo obliko; šele nato se lahko ti strupi izločijo iz telesa z blatom, urinom in znojem. Največ ga je skoncentriranega v jetrih in ledvicah, dveh pomembnih organih za razstrupljanje našega telesa. »Če se prehranjujemo sezonsko in ekološko, imamo glutationa dovolj. Starejši in tisti, ki imajo težavo z razstrupljanjem, pa ga lahko uživajo kot prehransko dopolnilo.«

Dodatni nasveti

Telo se razstruplja ponoči, zato je posebnega pomena spanec. »Biološka ura jeter in žolčnika je med 23. in 3. uro zjutraj. Če ne spimo, se ne bomo razstrupljali.« V primerjavi z dolgotrajnim postom, ki ni primeren za vsakogar, je koristen in varen prekinitveni post. Jemo v dopoldanskem času, nato pa nič do zajtrka naslednjega dne. Tako telesu odstopimo neuporabljeno energijo za presnovo, ki jo nato uporabi za regeneracijo. »Tudi stres in negativna čustva zastrupljajo naše celice. Sproščanje v kakršni koli obliki bo pripomoglo k odpravi negativnih vplivov stresa na telesne funkcije. Človekove lastnosti, kot so prijaznost, dobrota, sočutje, da ne sodimo drugih, kažejo na močna jetra. Medtem ko zamerljivost, nepotrpežljivost, jeza, ljubosumje kažejo na šibka jetra. Zato je zelo pomembno, da se negativnih čustev zavemo in jih preoblikujemo v pozitivna čustva. Za čustveni detoks naturopati priporočamo Bachove esence.«

Če se držimo navodil, čez nekaj časa opazimo, da imamo več energije, da izgine megla v glavi, izboljšata se spomin in cirkulacija, hladne noge se ogrejejo. Tudi za vnetja bomo manj dovzetni, ker bomo okrepili imunski sistem. In tudi spali bomo bolje, zatrjuje Simona Domjan.

Krepilni zeliščni namok

Namok pomeni, da se zelišča namakajo dalj časa. Praviloma 30 g suhega zelišča (približno eno skodelico) prelijemo z litrom vrele vode, tesno zapremo in pustimo namakati štiri do deset ur. Ko precedimo, po navadi spijemo skodelico in preostalo shranimo na hladnem. Lahko spijemo dve do štiri skodelice namoka na dan (od pol litra do enega litra). Ker postanejo minerali in druge rastlinske kemične snovi dostopnejše s sušenjem rastline, je bolje uporabiti posušena zelišča. Primerni so kopriva, zeleni oves, črna detelja, lipa – a le eno zelišče naenkrat.

Tatjana Dobnikar, fotografija: osebni arhiv S. D.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media