Industrijsko pripravljena hrana pospešuje biološko staranje
ZDRAVJE
Uporaba industrijsko vnaprej pripravljene (ultraprocesirane – UPF) hrane je povezana s pospešenim biološkim staranjem, so ugotovili italijanski raziskovalci.
Raziskovalci so v preteklih raziskavah že ugotavljali povezavo med pogosto uporabo predelane hrane in nekaterimi kazalci zgodnjega biološkega staranja, kot so krajša dolžina telomer (sestavljenih delcev na koncu kromosomov), padec kognitivnih funkcij in pojav krhkosti organizma, niso pa našli vzrokov za ta pojav.
Italijanska raziskava, imenovana tudi študija Moli-sani, je potekala v okviru evropskega projekta Age-It — Ageing well in an ageing society (Staraj se kakovostno v starajoči družbi) v času med letoma 2005 in 2010. Med 22.495 udeleženci, starimi v povprečju 55,6 leta, je bilo 52 odstotkov žensk. Prehrano udeležencev so zapisovali v posebni vprašalnik, ki je zajemal 188 različnih prehranskih izdelkov. Te so razdelili v štiri skupine glede na stopnjo priprave – od minimalno predelane hrane, kot so sadje, zelenjava, stročnice, meso in ribe, do...
Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.
Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.
Če niste naročnik, se lahko naročite tu.