Izbira zdrave prehrane naj postane način življenja

Dobro počutjemarec '25Zdravje

Zdravje

Hermann Spindler na predstavitvi knjige.

Kako naj se prehranjujejo bolniki z rakom in vsi tisti, ki bi radi s hrano spodbudili zdravje in izboljšali počutje? Dobrodošla pomoč jim je lahko kuharska knjiga z naslovom Hrana podaja roko zdravju.

Njen avtor Hermann Spindler je dolgoletni kuharski šef klinike Lukas iz švicarskega Arlesheima, ene največjih alternativnih bolnišnic za zdravljenje rakavih obolenj v Evropi. Klinika ni svetovno znana le zaradi svoje ponudbe holističnega zdravljenja na področju antropozofske medicine, ampak tudi zaradi izvrstne vegetarijanske kuhinje. Pacientom so uživanje polnovredne prehrane na osnovi uporabe rastlinskih in mlečnih izdelkov predlagali že pred desetletji, v času, ko jo je pretežni del konvencionalne medicine zasmehoval. Danes švicarska zveza boja proti raku podpira koncept prehrane, ki je zelo podoben njihovi prehrani. Klinika se od drugih razlikuje tudi po tem, da hrano dobavljajo iz ekološke in biodinamične pridelave (blagovna znamka švicarskih ekoloških pridelkov Bio-Knospel in blagovne znamke Demeter), neposredno na kmetijah in pri dobaviteljih, ki jih poznajo osebno. Poleg tega popolnoma zavračajo industrijsko pripravljene omake, gensko spremenjeno hrano in podobno.

Uživajmo vse tri dele rastline

Kot pravi Hermann Spindler, mora biti celostni obrok sestavljen iz vseh treh delov rastline, torej korenine, lista, ploda ali cveta, ki naj bodo pripravljeni v povezavi z letnimi časi. Ljudje naj vedno jedo le tisto, kar v določenem letnem času raste v njihovi okolici. Če sta bila sadje in zelenjava, velja tudi za ekološko pridelana, vzgojena na prisilen način in v zaščitenem okolju, sta namreč vitalno energijsko zelo siromašna. Ob tem velja poudariti, da zdrava hrana dopolnjuje medicinske tretmaje, jih pa ne nadomešča. Kljub temu je prehrani rakavih bolnikov namenjena posebna skrb. Študija, ki jo je izvedel švicarski državni sklad za znanstvene raziskave, je namreč pokazala, da je kakovost bivanja pacientov, obolelih za rakom, v kliniki Lukas spodbudna v vseh pogledih. Poročajo namreč o izboljšavi posledic bolezni, kot so bolečine in utrujenost, po drugi strani pa naj bi tako pripravljena hrana tudi vplivala na povečanje apetita pacientov.

Spindler sicer priznava, da so rezultati takšnega načina prehranjevanja pri ljudeh različni. »Če dva človeka zbolita za isto vrsto raka, bo potek bolezni pri njiju lahko povsem drugačen. Zato mora vsak bolnik sam ugotoviti, katera hrana mu najbolj ustreza, pomembno je le, da pri sestavi jedilnika upošteva vse tri dele rastline, torej korenino, list, plod ali cvet. Prav tako je pomembno, da v hrani uživamo in da jo zavestno zaužijemo. Le na ta način se bomo tudi dobro počutili,« je trdno prepričan. Prav zdravo prehranjevanje je po njegovih besedah najboljša protiutež nastanku raka, o čemer je pisal že Rudolf Steiner, začetnik antropozofske medicine.

Zapisanemu pritrjuje tudi Elvira Devetak, ki je knjigo Hrana podaja roko zdravju, v kateri je zbranih več kot 200 receptov, prevedla v slovenščino. To je prva kuharska knjiga s certifikatom Demeter, ta blagovna znamka namreč označuje pridelke in izdelke, pridelane po načelih biodinamike oziroma 
z najnaravnejšimi metodami pridelave hrane. »Zdrav način prehranjevanja je pripomoček na poti do zdravja in eden njegovih temeljev. O tem govorim iz lastne izkušnje,« pravi raziskovalka zdrave prehrane, ki je v začetku leta 2022 tudi sama zbolela za rakom. Trdno verjame, da se mora človek pri izboru uravnotežene prehrane odločiti za neko zlato sredino, za vsega po malo. Škodi pa vsako pretiravanje – preveč beljakovin povzroči rast rakavih celic, medtem ko jih sladkor hrani. »Zato se moraš zavestno prehranjevati. Izbira zdrave prehrane mora postati način življenja, njegov pomembni del sta tudi red in disciplina. Mogoče se izdelava dnevnih jedilnikov v skladu z antropozofsko doktrino komu zdi precej zapletena, a to sploh ni. Samo začeti je treba,« še poudarja.

Besedilo in fotografija: Katja Željan