Med pivci kave je manj primerov raka

ZDRAVJE
Raziskovalci, ki raziskujejo prehranske navade, že dolgo poskušajo razumeti vpliv pitja prave kave in črnega čaja na pojavnost različnih vrst raka.
Pojavljajo se vedno bolj trdni dokazi, da redno pitje kave znižuje tveganje za pojav raka na jetrih, maternici in debelem črevesu. Prav tako pogostejše pitje kave ali čaja kaže na statistično pomembno nižjo pojavnost različnih oblik rakov glave in vratu.
Dr. Caroline Um, raziskovalka v dveh dolgotrajnih študijah v ameriškem združenju za raziskave raka (American Association of Cancer Research) in avtorica članka o znižanem tveganju za pojav raka na debelem črevesu pri rednih pivcih kave in čaja, poudarja, da je pomembno raziskovati vplive teh dveh prehranskih izdelkov na pojavnost rakov. Tržne raziskave namreč kažejo, da danes začnejo ljudje piti kavo in čaj v mlajših letih, kot so ga začele starejše generacije. Istočasno opažajo več primerov raka na črevesju in dojkah pri mlajših ljudeh. Ne vemo, zakaj se to dogaja, pravi dr. Um, zato moramo raziskati vse možne vplive, da pridemo do odgovorov.
Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.
Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.
Če niste naročnik, se lahko naročite tu.