Izdelki iz lesa, ki očarajo

14. maj 2019

V Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani je do vključno sobote,  18. maja,  odprta razstava Čar lesa. Na ogled so izdelki iz masivnega lesa že uveljavnih avtorjev in mladih lesarjev. V okviru razstave TRIPLE WOOD pa si lahko na panojih ogledate najboljše primere lesene gradnje iz sedmih držav alpske makro regije.

 Ob razstavi pripravili strokovni posvet o predelavi lesa ter znanstveno konferenco na temo gradnje z lesom. Namen prireditev Čar lesa, ki letos poteka že enajsto leto zapored je  je ozaveščanje potrošnikov o trajnostnem vidiku rabe lesa ter promocija predelave in rabe lesnih izdelkov.

Razstava  se bo iz Ljubljane selila še v Pivko, Velike Lašče, Koper, poleti si jo lahko ogledate še v Arboretumu Volčji Potok ( od 21. julija do 1. avgusta), v Festivalni  dvorani na Bledu (od 1. do 19. avgusta),  v okviru sejma  MOS Celje, od 10. do 15. septembra, jeseni pa v Ribnici, Novi Gorici in Mariboru. Več informacij na:  https://carlesa.si.

.Za prihodnost in obstanek človeštva bo les nedvomno odločilen, pa ne le kot energent, ampak predvsem kot gradivo za objekte in izdelke (v gradbeništvu se porabi od 40 % do 50 % vse energije). Drevesa namreč med rastjo iz zraka absorbirajo ogljikov dioksid (fotosinteza), ki je še nadalje uskladiščen v lesnem izdelku.  Obenem pa proizvodnja izdelkov iz lesa ni energetsko potratna in prispeva k manjši porabi energije.

V naslednjem desetletju bi morali v Sloveniji, glede na naravne danosti, povečati letno porabo izdelkov iz lesa na prebivalca na vsaj en kubični meter (trenutna raba je pod 0,26 m3/prebivalca),  so zapisali organizatorji, Društvo za zaščito lesa Slovenije in Svet za les, pri prireditvi pa sodelujejo še Center odličnosti InnoRenew CoE, Oddelek za lesarstvo Biotehniške fakultete v Ljubljani, Društvo lesarjev Slovenije, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo, Katedra za Stavbe in konstrukcijske elemente UL.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media