Zavrnitev izdaje zdravil

Zavrnitev izdaje zdravil

Dobro je vedeti | jul. '14

Bralec je star 79 let in je že od leta 2000 sladkorni bolnik tipa 2. Od takrat jemlje tudi Aspirin 100. Ko je zadnjič prišel po zdravila, mu je osebni zdravnik (ki mu ga je pred 14 leti predpisal) rekel, da tega zdravila ne more več dobiti, ker ga dajejo le tistim, ki jih je zadela kap. Zanima ga, ali gre za varčevanje ali pa resnično ne potrebuje več zdravila, čeprav mu je zdravnik pred leti  dejal, da ga bo moral jemati do smrti?

Bojim se, da je vaše vprašanje bolj medicinske kot pravne narave, čeprav vam bom poskusil pomagati. Zdravila za uporabo v humani medicini smejo predpisovati zdravniki, ki imajo pravico samostojno opravljati svojo strokovno dejavnost, in sicer samo tista zdravila, ki so v prometu na podlagi zakona o zdravilih in medicinskih pripomočkih. Zdravila, ki so zavarovani osebi predpisana na recept, morajo imeti dovoljenje za promet v Republiki Sloveniji, razvrščena pa so na pozitivno ali vmesno listo zdravil ZZZS. Osebni zdravnik jih zavarovancu (pacientu) predpisuje na podlagi te liste in na podlagi lastne presoje zdravstvenih potreb pacienta;  to pomeni, da je pri odločitvi, katero zdravilo predpisati, avtonomen in vam lahko formalno tudi zavrne izdajo zdravila ne glede na to, ali vam ga je prejšnja leta predpisoval - če presodi, da ga v določenem trenutku ne potrebujete več.
Pravno-formalno zdravnik izdaje zdravila seveda ne sme zavrniti zavoljo varčevanja, čeprav ni nobena skrivnost, da med udeleženimi v zdravstvu velja nepisano pravilo, da je treba varčevati, kjer se le da - še posebej pa pri izdaji zdravil. To pravilo je mogoče zaslediti tudi med strokovnimi napotki, stališči in priporočili uradnih institucij, o njem pa govorijo tudi na številnih zdravstvenih seminarjih. Moje mnenje pa je, da vam je zdravnik izdajo zdravila zavrnil zavoljo finančnih razlogov, še posebej spričo dejstva, da ste ga doslej redno jemali in da se vaše zdravstveno stanje očitno ni tako spremenilo, da zdravila ne bi bili več upravičeni jemati. Poudarjam pa, da lahko o vaših zdravstvenih potrebah sodi le vaš zdravnik. Verjetno pa vam je znano, da lahko izberete tudi drugega osebnega zdravnika, če s tem, ki ga imate zdaj, niste več zadovoljni.

Boštjan J. Turk


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media