Vrat in poravnava zgornjega dela hrbta

Vrat in poravnava zgornjega dela hrbta

Dobro počutje | sep. '14

Današnje vaje so stare več kot prvi človekovi zapisi, njihov učinek pa je neštetokrat preverjen. Vaj se lotite pravilno, z občutkom in po svojih sposobnostih, njihov učinek pa se bo pokazal praktično takoj. Primerne so za ljudi vseh starosti, poklicev in različnih sposobnosti. So pravzaprav osnovne vaje, s katerimi naj bi začenjali dan tudi manj gibljivi.
Tokratne vaje razgibajo in okrepijo vrat in zgornji del telesa, s tem pa vsestransko ugodno vplivajo na vse telo. Vzravnana drža z rokami na hrbtu prisili človeka v kar se da vzravnan položaj. Ta položaj pa je popolnoma pravilen takrat, ko so tudi ramena potegnjene nazaj in spuščena, zgornji del hrbta pa poravnan. Prsi naj bodo čim bolj vdrte in potisnjene rahlo naprej.

Začnimo z začetnim položajem:
Sedite sproščeno in udobno, z rahlo razprtimi nogami in stopali trdno na tleh. Roki sklenite za hrbtom. Višino prijema si določite sami. Hrbet  in glava naj bosta v naravno poravnani drži,  ramena  pa spuščena. Imejte občutek dolgega vratu, pogled pa usmerite naravnost naprej. Dihajte nežno in enakomerno ves čas vaje. Sproščeno se morate počutiti med opravljanjem vseh vaj, bodite mirni v sebi, kar naj izžareva tudi vaš obraz.

Nadaljujte s predklonom glave.
Začutite razteg v zadnjem delu vratu in v zgornjem delu hrbta. Ob morebitni bolečini se počasi vzravnajte in predklon naredite še bolj nežno. Nato glavo počasi dvignite in spet poglejte naravnost ter se sprostite.
Sledi počasen zaklon glave. Še posebej pa vas opozarjam na pravilnost in nežnost izvedbe. Pozorni bodite predvsem na to, da se vrat razteguje hkrati navzgor in nazaj. Pri tem gibu imejte občutek dolgega vratu. Po zaklonu glavo počasi vrnite v vzravnan, sproščen položaj.

Nato glavo počasi obrnite v desno stran.
Obraz naj bo ves čas v isti višini. Gibanje glave pa od tu naprej vodi vrat navzdol proti rami, nato še v nasprotni smeri, vajo pa končajte s sproščenim pogledom naravnost. Vajo ponovimo še na levo stran.

Razgibavanje sklenemo z nežnim in res počasnim kroženjem z glavo v desno in nato še v levo stran. Vse opisane vaje lahko naredite tudi stoje. Začetnikom in ljudem s težavami s hrbtenico pa priporočam, da jih delajo sede, dokler se ne utrdijo.

Savina Vybihal


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media