Vaš svetovalec Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | okt. '14

Čakanje na operacijo kolena

Bralki je junija lani osebni zdravnik izdal napotnico za operacijo kolena. Dobila je termin operacije, in sicer 11. junija 2014, vendar operacija še vedno ni opravljena. V bolnišnici so ji razložili, da imajo veliko gnečo in da bo operirana šele v novembru. Bralko zanima, ali režim čakalnih dob ne velja za ortopedske operacije, saj bi jo morali operirati najkasneje v enem letu?

Čakalne dobe v zdravstvu ureja pravilnik o najdaljših dopustnih čakalnih dobah na posamezne zdravstvene storitve in o načinu vodenja čakalnih seznamov (URL RS št. 63/10). Skladno z njim je najdaljša dopustna čakalna doba na posamezno zdravstveno storitev določena s stopnjo nujnosti storitve. Stopnje nujnosti pa se delijo na nujne, hitre in redne storitve. Zdravstvena storitev, ki je označena s stopnjo »nujno«, se opravi takoj, najpozneje pa v 24 urah in ni predmet čakalnega seznama. Zdravstveno storitev, ki je označena s stopnjo nujnosti »hitro«, je treba opraviti najpozneje v treh mesecih, storitev, ki je označena z »redno«, pa najpozneje v šestih mesecih.

Stopnjo nujnosti določi zdravnik, ki je pacienta napotil na zdravljenje. Kadar zdravnik, h kateremu je pacient napoten, po opravljenem pregledu ugotovi višjo ali nižjo stopnjo nujnosti, o tem obvesti zdravnika, ki je pacienta napotil na zdravljenje, pri čemer velja tista stopnja nujnosti, ki jo določi zdravnik, h kateremu je bil pacient napoten. Če pa gre za različne razlage stopnje nujnosti, obvelja mnenje drugega zdravnika. Ne glede na določene roke pa velja, da je najdaljša dopustna čakalna doba pri ortopedskih operativnih posegih 12 mesecev.

Ker so najdaljše dopustne čakalne dobe žal pogosto precej presežene, moramo vedeti naslednje:
e odgovorna oseba pri uvrščanju pacienta na čakalni seznam ugotovi, da pri njem čakalna doba na določeno zdravstveno storitev presega najdaljšo dopustno čakalno dobo, predlaga pacientu, da operacijo opravi drug izvajalec, ki lahko zagotovi dopustno čakalno dobo.

Bralki torej svetujem, da v bolnišnici, kjer naj bi jo operirali, vpraša, čemu operacija še ni bila opravljena, saj njena čakalna doba že presega najdaljšo dopustno čakalno dobo, sama pa ni bil obveščena o vzrokih za zamik. Najmanj, kar bi bolnišnica morala storiti, je, da bi preverila, ali bi kak drug izvajalec lahko operacijo opravil znotraj še dopustne čakalne dobe, ter o tem obvestila pacientko.

Boštjan J. Turk


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media