Vaš svetovalec – Dušan Bavec

Dobro je vedeti | nov. '14

Bralec piše, da ima manjše podjetje s štirimi zaposlenimi. Kdaj pa kdaj pa se na hitro pojavijo potrebe po dodatnem delu. Zanima ga, ali lahko na zakonit način vključi v delovni proces kot pomoč svoje družinske člane in kako je s sosedsko pomočjo.

Kratkotrajno delo
Bralec piše, da ima manjše podjetje s štirimi zaposlenimi. Kdaj pa kdaj pa se na hitro pojavijo potrebe po dodatnem delu. Zanima ga, ali lahko na zakonit način vključi v delovni proces kot pomoč svoje družinske člane in kako je s sosedsko pomočjo.
Zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno se, razen nekaterih izjem, ki zadevajo osebno dopolnilno delo, uporablja od 18. avgusta 2014. Dodatno je razširil krog ožjih družinskih članov, ki lahko prek t.i. kratkotrajnega dela v manjšem obsegu priskočijo na pomoč manjšemu podjetniku, če ima največ 10 zaposlenih. Tako delo je brezplačno in omejeno na maksimalno 40 ur na mesec. Po novem takega dela ni treba več prijaviti na upravni enoti, ampak je treba takega delavca zgolj prijaviti v zdravstveno zavarovanje z obrazcem M12 na enotah ZZZS in plačati le pavšalni prispevek 4,58 evra na mesec. O takem delu je treba voditi dnevno evidenco, ki jo na začetku in koncu delovnega dne podpišeta tako delavec, kot delodajalec. Delodajalec mora hraniti evidenco še dve leti po prenehanju opravljanja dela.
Za kratkotrajno delo pridejo v poštev zakonec ali zunajzakonski partner ali partner v registrirani istospolni skupnosti lastnika ali solastnika mikrodružbe ali zavoda ali samozaposlene osebe, njegovi otroci, starši oziroma partnerji staršev ter oseba, s katero je v sorodu v ravni vrsti do prvega kolena. Brat ali sestra na tej podlagi ne moreta pomagati.
Kratkotrajno delo mora glede zaposlovanja oseb, mlajših od 18 let, delovnega časa, nočnega dela, odmorov in počitkov ter varstva nekaterih kategorij delavcev potekati v skladu s predpisi o delovnih razmerjih in predpisi o varnosti in zdravju pri delu.
Nikakor ne kaže te vrste dela zamenjevati s sorodstveno pomočjo, pri kateri lahko posameznik pomaga osebam, s katerimi je v sorodstvu v ravni vrsti ali stranski vrsti do vštetega tretjega kolena ter v sorodstvu po svaštvu do vštetega drugega kolena. Sorodstvena pomoč pa lahko pride v poštev le med fizičnimi osebami, nikakor pa ne kot pomoč gospodarskemu subjektu, četudi gre za majhnega obrtnika ali podjetnika.
Tudi sosedska pomoč je možna le med fizičnimi osebami !

Dušan Bavec


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media