Recepti – oktober 2014

Dobro počutje | okt. '14

Ajdovi krapi s skuto in proseno kašo

Za testo potrebujemo:
400 g ajdove moke
5 – 6 dl kropa
pol žličke soli
malo ostre pšenične moke

Za nadev potrebujemo:
200 g skute
1 - 2 jajci
1 - 2 žlice kisle ali sladke smetane
100 g prosene kaše
2 ščepca soli
po potrebi žlico drobtin
zabela: ocvirki, maslene drobtine, kisla smetana

Priprava: Ajdovo moko presejemo v skledo. Vodo v loncu solimo in zavremo, nato moko s kropom poparimo. Dodamo le toliko vode, da je mogoče zamesiti testo; upoštevamo, da kaj več (bele) moke ne bomo dodali. Pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo.
Posebej skuhamo proseno kašo, jo odcedimo, ohladimo in dodamo pretlačeni skuti. V nadev vmešamo še jajce ter smetano in drobtine, če je potrebno. To je nadev.
Poparjeno ajdovo moko zvrnemo na pomokano delovno površino in potresemo z belo (ostro) moko. Nato razvaljamo na pol prsta debelo in s kozarcem ali modelčkom izrežemo kroge (premer približno 10 cm) ali testo z nožičkom narežemo na kvadrate z robom približno 8 do10 centimetrov.
Na sredino vsakega kosa testa položimo po 1 do 2 žlički nadeva in testo prepognemo preko nadeva. S prsti nežno pritiskamo ob robu, da testo stisnemo skupaj. Pri izrezanih krogih po želji robove testa stisnemo še s pomokanimi vilicami. Ob robu z nožičkom odrežemo preostanek testa in krape preložimo na pomokano desko, da dokončamo ostale. Preostanke testa zgnetemo skupaj in ponovno razvaljamo ter nadevamo.
Krape kuhamo v slani vodi nad srednje močnim plamenom 10 do 15 minut, odvisno od debeline testa. Kuhane zabelimo po okusu.

Enolončnica z lečo in sojinimi kosmiči

Potrebujemo:
100 g zelene leče
rdečo papriko
pol pločevinke vloženega paradižnika ali 3 žlici paradižnikove mezge
manjšo rumeno bučo ali kos zimske buče
čebulo
četrt gomolja zelene
100 g praženih sojinih kosmičev
žličko masla
zelenjavno jušno osnovo
šetraj, lovor, sol, poper

Priprava: Čebulo in papriko očistimo, drobno narežemo in stresemo v lonec. Dodamo maslo in na njem vse skupaj nad šibkim ognjem svetlo prepražimo.
Potem v lonec damo zeleno lečo in paradižnik ter prilijemo vodo ali jušno osnovo. Rahlo solimo, popramo, začinimo z lovorjem, šetrajem in pokrito kuhamo 30 minut, da se leča že skoraj zmehča. Medtem očistimo bučo in zeleno, ju drobno narežemo na kocke in stresemo v lonec. Pokrito kuhamo dalje približno 10 minut.
Nazadnje v enolončnico dodamo še pražene sojine kosmiče (ne potrebujejo kuhanja!), po potrebi juho dodatno začinimo in ponudimo.
Različica: Namesto masla uporabimo kocke pancete ali slanine.

Testenine v paradižnikovi omaki s piščančjim mesom in papriko
Potrebujemo:
400 g piščančjih prsi
2 žlički karija
2 žlici sezamovih semen
žlico olja
4 sveže paradižnike ali pločevinko paradižnika
2 zeleni papriki
sol
400 g testenin
parmezan

Priprava: Narežemo svež paradižnik in še piščančje prsi pa na manjše kose.
Meso stresemo na segreto olje v kozici, ga začinimo s karijem in hrustljavo spečemo na močnejšem ognju. Proti koncu potresemo s sezamom in še malce popražimo.
Ogenj zmanjšamo, dodamo paradižnik in pokrito kuhamo dalje na šibkem ognju 10 minut.
Medtem v visokem velikem loncu segrejemo vodo do vrenja, v krop stresemo sol in testenine ter skuhamo na zob.
Proti koncu v omako damo narezano papriko, po potrebi dosolimo. V omako dodamo še kuhane testenine, premešamo in takoj ponudimo s parmezanom in sezonsko solato.

Mojca Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media