Žival je prijatelj in terapevt

Prosti čas | okt. '14

Zadnjič je na našo veterinarsko kliniko poklicala starejša gospa; psičko, s katero sta nas kar pogosto obiskovali, je namreč do smrti povozil avto. Ko si je gospa nekoliko opomogla od šoka, se je obrnila na nas z vprašanjem, ali mislimo, da je prav, da bi si omislila novega psa. Reči moram, da sem bila sprva nekoliko presenečena spričo vprašanja, gospa pa je pojasnila, da ima že blizu 80 let in jo skrbi, ali bo še lahko skrbela za novega kužka.

Z živalmi je kar nekaj dela, vendar kuža ali muca prineseta v naše življenje obilo pozitivne energije! Rezultati neke ameriške študije so pokazali, da ljudje, ki imajo doma živali, veliko manj obiskujejo zdravnika, znan pa je tudi pozitiven vpliv živali na bolnike. V tujini, pa tudi pri nas na nekatere oddelke bolnišnic in v domove za ostarele že prihajajo posebej usposobljeni vodniki s terapevtski,mi psi (pri nas, denimo, Tačke pomagačke), saj bolnik po takih obiskih bolje sodelujejo in hitreje okrevajo.
Tudi v naši ambulanti pogosto slišimo zgodbe, kako je pes komu pomagal, da se je po poškodbi spet postavil na noge ali prebolel žalost ob izgubi bližnjega. Ko smo potrti, psi čutijo našo bolečino in jo delijo z nami, a ne moralizirajo, ne delijo nasvetov, preprosto so tukaj, stisnejo se k nam, ko potrebujemo tolažbo. Nič čudnega, da se tako navežemo nanje!
Človeku je lastna želja po tem, da v življenju in v stvareh, ki jih počne, vidi smisel in nič nas bolj ne »drži po konci« kot skrb za druge. Skrbeti za žival pa je seveda tudi odgovornost, vendar nas prav skrb za druge in odgovornost ohranjata vitalne še pozno v starost.
Črne misli, da nas nihče ne potrebuje ali da nismo več koristni, se ob dotiku pasjega smrčka raztopijo kot sneg na soncu. Ob navihanem pogledu, ki pravi Igraj se z mano, ali Pridi, čas je za sprehod, res ne moremo ostati ravnodušni.
Poleg tega pes pripravi k gibanju tudi največje zaspance, saj ga moramo peljati na sprehod v vsakem vremenu in tudi takrat, ko se nam pravzaprav ne ljubi vstati iz postelje.
Preden pa psa pripeljete domov, je vendarle treba razmisliti, kje ga bomo imeli, kdo bo skrbel zanj, koliko časa in aktivnosti mu lahko namenimo; vedeti moramo, da bodo s psom tudi stroški..
Prav je, da se izbire psa lotimo z vso odgovornostjo – pasmo ali velikost živali je pametno prilagoditi našim dosedanjim izkušnjam s psi, zdravstvenemu stanju in fizični kondiciji. Če imamo morda težave z gibanjem, bo najbrž dobra izbira majhen kuža bolj mirne narave.
Premisliti tudi moramo, kdo bo v času naše odsotnosti skrbel za žival (povsod je namreč ne bomo mogli vzeti s seboj), pa naj bo to zaradi potovanja ali morebitnega poslabšanja zdravstvenega stanja in odhoda v bolnišnico. Sicer svetujemo, kot smo tudi gospe, ki smo jo omenili na začetku, da se ne obremenjujete preveč z morebitno boleznijo nekje v prihodnosti.
Če si torej želite psa ali mačka, seveda dobro razmislite, ali imate ustrezne možnosti, ali boste zaradi morebitnih zdravstvenih težav lahko skrbeli zanj. Dobro pa poslušajte tudi svoje srce. In tako, kot smo odgovorili gospe - ne skrbite, to bo začetek čudovitega prijateljstva.

Katarina Lukman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media