Psihološka svetovalnica – november 2014

Dobro počutje | nov. '14

Naročnica je prišla na posvet zaradi strahu, da bo ponovno razočarana v partnerstvu. V preteklosti je imela nekaj kratkotrajnih zvez in eno daljšo, vsem skupaj pa je bilo enako to, da so jo partnerji zapustili z očitki, da ni čustvena, je groba, ne zna izkazovati nežnosti, skratka neženstvena.

Kako izkazovati ljubezen?

Naročnica je prišla na posvet zaradi strahu, da bo ponovno razočarana v partnerstvu. V preteklosti je imela nekaj kratkotrajnih zvez in eno daljšo, vsem skupaj pa je bilo enako to, da so jo partnerji zapustili z očitki, da ni čustvena, je groba, ne zna izkazovati nežnosti, skratka neženstvena. To jo boli, saj v resnici ne čuti, da bi bila v svojem bistvu takšna. Rada ima ljudi, otroke in živali, je pa res, da se nikomur ne vsiljuje, raje stoji ob strani in opazuje. V skupnem razmišljanju sva prišli do vira od kod ji takšni vzorci vedenja. Spomni se, da si doma niso nikoli izkazovali nikakršnih nežnosti, prej bi lahko rekla, da sta bila starša groba v medsebojnem sporazumevanju in odnosih z otroki. Podoben vzorec je nehote prenesla v svoj način komunikacije z njej bližnjimi ljudmi, zaradi česar ima neprestano težave v odnosih. Zanima jo ali se izkazovanja ljubezni kljub zrelim letom še lahko nauči.

V času, ko so njeni starši odraščali in si ustvarili družino, takoj po vojni, je vladalo veliko pomanjkanje. V ospredju je bilo delo in zopet delo, izkazovanje čustev, smiljenje samim sebi in govorjenje o šibkostih pa nezaželeno. V jeziku transakcijske analize govorimo o gonilu » Bodi močan«. Svojim otrokom starši sporočajo, da jih imajo radi, če so močni in zavračajo, če so šibki. Zato si naša naročnica nikoli ni dovolila biti šibka, vsaj ne pred drugimi. Partnerjem je izkazovala ljubezen posredno, skozi usluge in obnašanje, ki jih nekdo počne za drugega, če ga ljubi. Vendar samo delovanje v tej smeri ni bilo dovolj, očitno so si vsi želeli več in ta več je zanjo nevarno območje. Če pokaže drugim, da je šibka je s tem ranljiva in nezavarovana. Če bi jo nekdo ponovno zapustil v takšnem stanju bi to zanjo pomenilo hud pretres, od katerega bi si težko opomogla. V pogovorih sva predelovali njena prepričanja, vrednote, miselna izkrivljenja in normalizirali negativne ideje o morebitnih posledicah, če bi porušila nekatere okope, ki si jih je zgradila. V branje sem ji priporočila tudi knjigo Pet jezikov ljubezni. Tako kot smo si ljudje različni so različni tudi načini kako si izkazujemo ljubezen – topla beseda, dotik, posvečen čas, usluga,darilo. Samo poiskati moramo in ozavestiti kaj je nam pomembno in kaj našemu partnerju. Se čustveno odpreti in tvegati, saj če tega ne naredimo res ne bomo nikoli močno prizadeti, res pa je, da tudi nikoli ne bomo občutili močne sreče, ki jo lahko ustvarita dva medsebojno pripadna in ljubeča se človeka.

Zdenka Peloz


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media