Recepti november 2014

Dobro počutje | nov. '14

Jušni cmočki z bučnimi semeni in bučnim oljem, piščanec v smetanovi omaki s šampinjoni, domači mlinci.

Jušni cmočki z bučnimi semeni in bučnim oljem

Potrebujemo:
60 g bučnih semen
60 g masla
jajce
50 g moke
50 g krušnih drobtin
3 žlice mleka
2 žlici bučnega olja
sol, poper

Priprava:
Maslo vzamemo iz hladilnika, da se zmehča. Bučna semena drobno sesekljamo.
V posodo damo razmehčano maslo, jajce, bučna semena, moko, drobtine, mleko, sol, poper in bučno olje ter vse z mešalnikom gladko premešamo. Zmes pustimo počivati na hladnem 20 minut.
Iz spočite zmesi oblikujemo majhne cmočke in jih zakuhamo v juho. Kuhamo nad šibkim ognjem 10 do 15 minut.
Različica: Z nekaj bučnih semen in kakšno žlico bučnega olja lahko odišavimo tudi preprosto testo za palačinke, ki jih narežemo na trakove za fritate.
Koristen nasvet: Cmočke brez težav zamrznemo.

Piščanec v smetanovi omaki s šampinjoni

Potrebujemo:
kilogram piščanca (kose, npr. zgornji deli beder brez kosti in kože)
žlico moke
deciliter smetane za kuhanje
sol, majaron, timijan, rožmarin, peteršilj
manjšo čebulo
3 - 4 stroke česna
pol kozarca belega vina
500 g svežih šampinjonov
limono
pol litra jušne osnove

Priprava:
Pečico vklopimo na 200 stopinj. Gobe grobo narežemo, česen stremo, čebulo drobno narežemo.
Kose piščanca posolimo, pomokamo in v ponvi na hitro opečemo. Preložimo v pekač.
V ponev damo čebulo, gobe, česen, po potrebi malo olja in na hitro popražimo. Prelijemo z vinom in počakamo, da alkohol izpari. Stresemo preko piščanca, nato pa vse skupaj začinimo z majaronom, timijanom, rožmarinom in prelijemo s sokom limone. Ob piščancu prilijemo približno pol litra jušne osnove. Postavimo v segreto pečico za pol ure.
Pet minut pred koncem peke v pekač prilijemo smetano za kuhanje, po potrebi dodamo malo vode, previdno premešamo in hrustljavo spečemo do konca.
Okrasimo s peteršiljem in postrežemo z mlinci.

Domači mlinci

Potrebujemo:
500 g moke
približno 3 dl mlačne vode
žličko soli
za boljše mlince še 2 jajci ali 2-3 rumenjake in manj vode

Priprava:
V večji posodi premešamo moko in sol. Za boljše mlince dodamo jajca ali rumenjake. Postopno prilivamo vodo, da dobimo malo trše testo kot za zavitek. Dobro pregnetemo, da testo postane elastično, površina pa gladka in svetleča. Pečico vklopimo na 220 - 240 stopinj.
Testo razdelimo na 6 kosov in vsak kos razvaljamo na strojček za rezance ali na roke, približno za nožev rob debelo. Valjamo v pravokotnik za polovico velikosti pekača pečice.
Razvaljan kos testa položimo na pekač s peki papirjem in postavimo v ogreto pečico. Za več (in večje) mehurjev na mlincu tik pred peko testo z mokrimi prsti poškropimo z vodo. Pečemo približno 10 minut, da se rahlo obarva.
Pečene mlince ohladimo, počakamo, da otrdijo, nato jih nalomimo na manjše kose in shranimo v vrečki v suhem prostoru. Preden jih ponudimo, jih v skledi polijemo s slanim kropom in nekaj minut pustimo, da se zmehčajo. Dobro odcedimo in zabelimo po okusu.

Mojca Koman


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media