Vse v enem zamahu

Dobro počutje | nov. '14

Izkušnje tistih, ki vadijo že dolgo, potrjujejo, da so najbolj učinkovite tiste vaje, pri katerih z lastnim občutkom in poznavanjem svojih sposobnosti delujemo kot celota, torej s telesom in umom. Vaditi je treba postopoma, sledi pa neizogiben, prav tako, postopen napredek. V skrajnem primeru le zgolj ohranjanje gibalnih in umskih sposobnosti. 

Pri vadbi se je treba izogniti vsakemu pretiravanju. Seveda pa je najpomembnejša vaša volja in vztrajnost. Pa začnimo! Danes boste vadili v paru.
Za uvod se sprehodite in pošteno nadihajte ter pretegnite.
S hrbtoma se naslonite drug na drugega. Vzravnajte hrbtenico, udobno naslonite glavo nazaj na ramo, kot je prikazano na sliki, začutite blag razteg vratu spredaj in razširjenost prsnega koša ter čim bolj naravno dihajte. Ostanite v tem položaju kako minuto, nato zamenjajte stran in se naslonite še na drugo ramo. Medtem ko ste naslonjeni s hrbtom drug na drugega, udobno utrdite položaj nog in večkrat namerno poravnajte hrbtenico in stisnite lopatici.
Najprej se naučimo pravilnega položaja nog. V vzravnani drži prekrižajte nogi in jih nato napnite. Ob tem se boste nekateri malce bolj trudili, da bi ohranil ravnotežje, kar je tudi pogoj za nadaljevanje vaje v predklonu.
Udoben prijem za rame bo omogočil varno izvedbo vaje. Razteg nog zadaj, krepitev hrbtenice, pogled drug proti drugemu in nato še v tla bodo ob vzdrževanju ravnotežja pripomogli tudi k dobri volji in obilici nasmehov.
Zakaj se vaji reče trikotnik? Tega ob pogledu na fotografijo ni težko ugotoviti. Teže pa je ob tem videti njen pravi učinek v razvoju moči. Najprej okrepite predstavljeno držo s pogledom naprej. Nogi trdno zasidrajte proti središču zemlje. Nadaljujte z zasukom telesa v eno in drugo stran in ob tem pazite na ustrezno odprtost stopal. Ko pa se počutite dovolj močni, se lotite iztegnjenega odklona, pri katerem spodnjo roko čim bolj približajte stopalu. Glavo pri tem počasi obračajte proti navzgor iztegnjeni roki (to velja za tiste, ki  že dolgo vadite).
Ob koncu naj opozorim še na počasno in temeljito izvedbo vsake vaje in umirjeno povezano dihanje. Bolje je narediti eno samo pravilno ponovitev vaje kot pa tri »šlampaste«. 

Savina Vybihal


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media