Poslušati in spoštovati

nov. '14

Po mokrem poletju se nam je z lepim vremenom odkupila vsaj jesen. Čeprav so dnevi krajši in hladnejši, je jesen čudovit letni čas, saj nam s pridelki poplača naš trud. Tudi tretje življenjsko obdobje je kot jesen - sicer ni več poskočno kot pomlad, je pa bogato z izkušnjami in znanjem, ki lahko koristi mlajšim generacijam. Nedavni Festival za tretje življenjsko obdobje je bil spet praznik ustvarjalnosti, veselega razpoloženja in druženja med generacijami. Starejši so pokazali, kaj vse znajo in zmorejo, zato niso in ne želijo biti breme družbe. Toliko petja, plesa in telovadbe na enem mestu, kot ga je bilo v Cankarjevem domu, bi le stežka še kje našli. Seveda so starejši opozorili tudi na manj svetle plati staranja, predvsem pa na potrebo po nujnem družbenem dogovoru o spoštovanju starosti.

Starost je danes lepša, kot je bila včasih, lahko pa bi bila še bolj prijazna in prijetna, če bi se kot družba dogovorili, kako bomo poskrbeli za dostojno življenje ljudi v vseh obdobjih. Pregovor pravi, da bi vsi radi dolgo živeli, a se ne bi radi postarali. Toda staranju ne moremo ubežati; ta proces se začne že z rojstvom. Vsako obdobje pa prinaša posebne radosti, tudi jesen življenja.

Spremembam v družbi je končno začela slediti tudi filmska industrija. Po tem ko so nekdaj snemali predvsem zgodbe o mladih, lepih in uspešnih ljudeh, je bilo zadnje čase posnetih kar nekaj filmov s starejšimi, ki pripovedujejo o starejših in njihovih problemih. Mednje sodi tudi slovenski film Srečen za umret mladega režiserja Matevža Luzarja, ki ga je posnel s staro, dobro igralsko zasedbo od Evgena Carja, ki igra glavno vlogo, Milene Zupančič do že pokojnega Poldeta Bibiča. To je grenko sladka pripoved, da te lahko obišče pomlad tudi na jesen življenja. Za ljubezen ni nikoli prepozno.

Film pa nam predvsem nastavlja ogledalo, kako pomembni so medsebojni odnosi, kako jih vzdržujemo in gojimo. Pa naj gre za odnose med družinskimi člani, prijatelji ali za ljubezenski odnos. Tisto, kar nas osrečuje, ne domuje v materialnem svetu, to so odnosi, na katere pa lahko vplivamo tudi sami. Pri tem pa je pomembno, kot pravi dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič, da se znamo poslušati in vzajemno spoštovati.

Vaša urednica
Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media