Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | jan. '15

Pravica do zasebnosti

Bralka piše, da so ji pred kratkim na UKC v Ljubljani operirali hrbtenico. Med operacijo sta bila poleg zdravstvenega osebja prisotna tudi dva pripravnika, enega izmed njiju je bralka celo poznala. Moti jo, da je nihče ni niti vprašal o tem, ali se z njuno prisotnostjo strinja. Prepričana je, da bi pri tako občutljivih posegih morali upoštevati njeno pravico do zasebnosti. Sprašuje, ali je prisotnost drugih ljudi sploh dovoljena in kako je s pravico do varovanja zdravstvenih ter osebnih podatkov.

Zakon o pacientovih pravicah je jasen. Izvajalci zdravstvenih storitev morajo pri vsakokratni zdravstveni oskrbi spoštovati pacientovo zasebnost, zlasti njegova moralna, kulturna, verska, filozofska in druga osebna prepričanja, ob upoštevanju medicinske doktrine.

Pacientu se omogoči, da so pri medicinskem posegu oziroma zdravstveni oskrbi navzoči le zdravstveni delavci oziroma sodelavci, ki opravljajo medicinski poseg oziroma zdravstveno oskrbo, pa tudi  osebe, za katere želi, da so navzoče, če je to glede na naravo medicinskega posega oziroma zdravstvene oskrbe izvedljivo.

Osebe, katerih navzočnost je potrebna za potrebe zdravstvenega izobraževanja (študenti ali pripravniki), pa so lahko navzoče le s predhodno privolitvijo bolnika, ki mora dati privolitev v pisni obliki.

Kar zadeva varovanje vaših zasebnih podatkov, pa velja, da je pacientu v celoti priznana pravica do njihove zaupnosti. To vključuje tudi podatke o obisku pri zdravniku in o drugih podrobnostih v zvezi z vašim zdravljenjem.

Uporaba zdravstvenih in drugih osebnih podatkov je za potrebe zdravljenja dopustna le na podlagi izrecne privolitve pacienta. Enako velja za uporabo in obdelavo njegovih zdravstvenih in drugih osebnih podatkov zunaj postopkov zdravstvene oskrbe. Obstajajo določene izjeme, recimo, kadar prijavo zdravstvenega stanja zahteva zakon ali kadar zaradi potreb zdravljenja podatke posredujejo drugemu izvajalcu zdravstvenih storitev.

Izvajalci zdravstvenih storitev morajo vsak ugotovljen ali sporočen primer nedovoljenega sporočanja ali druge nedovoljene obdelave osebnih podatkov o pacientu posebej raziskati in ugotoviti morebitno odgovornost zdravstvenih delavcev ter primer pisno dokumentirati. Če ne ravnajo tako, so lahko kaznovani z globo od 400 do 4100 evrov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media