Svetujejo vam – Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | dec. '14

Varstvo pričakovanih pravic za invalide

Bralec M. Z. iz okolice Maribora piše, da mu je delovno razmerje prenehalo že leta 2009, nato je dobival denarno nadomestilo za brezposelnost, tako da ima skupne pokojninske dobe malo več kot 35 let. Poleti 2012 je bila pri njem ugotovljena invalidnost III. kategorije zaradi bolezni, tako da prejema malo manj kot 200 evrov nadomestila za invalidnost. Bralca zanima, kdaj bo izpolnil pogoje za starostno pokojnino, saj si ne predstavlja, da bi moral vse do 65. leta starosti živeti s tako skromnimi prejemki.

Zakon v prehodni določbi ureja varstvo pričakovanih pravic za brezposelne, delovne invalide in prejemnike poklicne pokojnine, ko pod določenimi pogoji še lahko uveljavijo pravico do starostne pokojnine po zakonu, ki je veljal do konca leta 2012, čeprav na dan 31. 12. 2012 še niso izpolnili pogojev za starostno upokojitev. V primerjavi s prejšnjim zakonom veljavni zakon za pridobitev pravice do starostne pokojnine za zavarovanca določa višjo starost, za zavarovanko pa poleg višje starosti tudi daljšo pokojninsko dobo.

Ena od teh kategorij so tudi zavarovanci s priznanim statusom delovnega invalida II. in III. kategorije invalidnosti na dan 31. 12. 2012, ki jim je na ta dan manjkalo do pet let starosti in pet let pokojninske dobe ali manj za pridobitev pravice do starostne pokojnine po predpisih, veljavnih do uveljavitve novega zakona, če so bili na tisti dan prijavljeni pri Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje. Ti zavarovanci bodo lahko uveljavili pravico do starostne pokojnine po predpisih, veljavnih do 31. 12. 2012, če bodo do konca leta 2017 dopolnili manjkajočo starost in pokojninsko dobo.

Bralec, ki je bil kot delovni invalid III. kategorije prijavljen na zavodu za zaposlovanje, kar je tudi eden od pogojev za denarno nadomestilo iz invalidskega zavarovanja, bo lahko uveljavil pravico do starostne pokojnine še po prejšnjem zakonu, če bo do konca leta 2017 izpolnjeval pogoj starosti 58 let in 40 let pokojninske dobe. Ker ima naš bralec le malo več kot 35 let pokojninske dobe, saj po prenehanju pravice do denarnega nadomestila za čas brezposelnosti ni več vključen v obvezno zavarovanje, bo zahtevani pogoj manjkajoče pokojninske dobe do 5 let lahko izpolnil z dodano dobo za čas prijave pri zavodu za zaposlovanje. Po prejšnjem zakonu se je namreč za izpolnitev pogojev za starostno pokojnino upoštevala med drugim tudi dodana doba za čas prijave pri zavodu za zaposlovanje, tako da se bo bralcu kot delovnemu invalidu III. kategorije štela dodana doba tudi po 1. 1. 2013 ter vse do izpolnitve pogoja 40 let pokojninske dobe.

 

Kontrolni pregled

Bralec A. K. iz osrednje Slovenije navaja, da je bil njegov sin zaradi psihičnih težav invalidsko upokojen. V odločbi, s katero je bil razvrščen v I. kategorijo invalidnost zaradi bolezni, je med drugim navedeno, da bo leta 2019 potreben kontrolni pregled. Zanima ga, ali bi moral sina  delodajalec vnovič zaposliti, če bi se mu zdravstveno stanje toliko izboljšalo, da ne bo več invalid I. kategorije.

Zakon določa obveznost kontrolnih pregledov vsakih pet let za zavarovanca, ki je pridobil pravico na podlagi invalidnosti, nastale pred dopolnjenim 45. letom starosti, na katerih se vnovič ugotavlja invalidnost. Zavarovancu se lahko določi kontrolni pregled tudi po dopolnitvi omenjene starost, kot tudi pred iztekom petletnega roka ali po njem, lahko pa se tudi ugotovi, da kontrolni pregled sploh  ni potreben. Ne glede na navedeno pa je mogoče zavarovanca kadarkoli pozvati na kontrolni pregled, na katerem bodo vnovič ugotovili stanje invalidnosti.

Ker ima bralčev sin z odločbo določen kontrolni pregled, se ga bo moral udeležiti, v poprej določenem roku pa bo predložil zahtevano medicinsko dokumentacijo o zdravljenju glavne bolezni po zadnji oceni invalidske komisije. Če bo invalidska komisija na kontrolnem pregledu podala izvedensko mnenje, da se je pri njem zdravstveno stanje toliko izboljšalo, da je znova zmožen za delo, se mu bo invalidska pokojnina izplačevala, dokler mu ne bo zagotovljena ustrezna zaposlitev, vendar le pod pogojem, da se bo v tridesetih dneh po prejemu odločbe o prenehanju pravice do invalidske pokojnine prijavil pri zavodu za zaposlovanje.

Bralčevemu sinu bi se torej v primeru izboljšanja zdravstvenega stanja še naprej izplačevala invalidska pokojnina, in sicer vse dotlej, dokler ne bi dobil ustrezne zaposlitve, pri tem pa ga prejšnji delodajalec ni dolžan vnovič zaposliti. Na podlagi odločbe o ugotovljeni invalidnosti I. kategorije mu je namreč po zakonu o delovnih razmerjih prenehalo delovno razmerje z dnem pravnomočnosti odločbe.

TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete jo lahko v četrtek, 11. decembra, med 15.30 in 17.30 uro na številko 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media