Svetujejo vam – Dušan Bavec

Dobro je vedeti | dec. '14

Postal bi rad samostojni podjetnik

Bralcu v bližnji prihodnosti poteče denarno nadomestilo, do upokojitve pa mu po zdaj veljavnih upokojitvenih pogojih manjkajo še dobra tri leta. Razmišlja, da bi odprl svoj s. p., zato ga zanima, kakšen je strošek zavarovanj in kolikšne so članarine zbornicam. Zanima ga tudi, ali bi morda lahko uveljavljal kake ugodnosti.

Novi pokojninski zakon ZPIZ-2 pozna določene ugodnosti za tiste, ki se prvič v odločijo za samostojno pot. Tako je s. p. v prvih 12 mesecih poslovanja oproščen plačila prispevka zavarovanca in prispevka delodajalca v višini 50 odstotkov zneska prispevka, v naslednjih 12 mesecih pa v višini 30 odstotkov. Po izteku dveh let pa s.p. plačuje prispevke od zavarovalne osnove, ki je odvisna od doseženega dobička s.p. v prejšnjem letu. Trenutno znašajo polni prispevki od najnižje zavarovalne osnove za vse štiri vrste socialnih zavarovanj 316,86 €. Članstvo pa ni več obvezno ne v obrtno-podjetniški ne v gospodarski zbornici, so pa zagotovo veseli vsakogar, ki se odloči za prostovoljno včlanitev in si tako lahko pridobi kar precej ugodnosti.

 

Neredno izplačevanje plač

Bralec piše, da mu delodajalec zadnje mesece neredno izplačuje plačo in še to ne vedno v celoti. Zato ga zanima, kako lahko prekine pogodbo na način, da ne izgubi svojih pravic.

Zakon o delovnih razmerjih v 110. členu določa postopek izredne odpovedi, po katerem da je potrebno tako odpoved podati najkasneje v 30 dneh od ugotovitve razloga za izredno odpoved in najkasneje v šestih mesecih od nastanka razloga.

Kar zadeva prikrajšanje pri plači ali nadomestilu plače zakon v 111. členu navaja naslednje razloge, ki opravičujejo delavca, da da izredno odpoved, in sicer, če:

  • mu delodajalec vsaj dva meseca ni izplačeval plače ali mu je izplačeval bistveno zmanjšano plačo,
  • mu delodajalec dvakrat zapored ali v obdobju šestih mesecev ni izplačal plače ob zakonsko ali pogodbeno dogovorjenem roku.

Še preden pa delavec da odpoved, mora pisno opomniti delodajalca na izpolnitev obveznosti in o kršitvah pisno obvestiti inšpektorat za delo. Če delodajalec v roku treh delovnih dni po prejemu pisnega opomina ne izpolni svoje obveznosti iz delovnega razmerja in ne odpravi kršitve, pa lahko delavec izredno odpove pogodbo o zaposlitvi v nadaljnjem tridesetdnevnem roku.

Delavec je v takem primeru upravičen do odpravnine, določene za primer redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov, in do odškodnine najmanj v višini izgubljenega plačila za čas odpovednega roka.

 TELEFONSKO SVETOVANJE

Pokličete ga lahko v sredo, 10. decembra, med 16. in 18. uro na številko 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media