Iz svetovalnice za izboljšanje bivanja starejših

Dobro je vedeti | jan. '15

Prilagoditev stanovanja po zlomu kolka

V svetovalnici se je oglasil par srednjih let, ki živi v dvostanovanjski hiši na obronku Ljubljane z osemdesetletno mamo, ki je bila do zdaj zdrava in samostojna in ni potrebovala pomoči. Pred dobrim tednom pa je padla in si zlomila kolk. Zakonca sta bila zaskrbljena, kako bodo skrbeli zanjo, ko se bo vrnila iz bolnišnice.

V svetovalnici smo skupaj pregledali razpoložljive možnosti. Mama je kljub starosti in omejeni mobilnosti odločno zavračala odhod v dom za starejše in želela ostati v svojem okolju, v svoji hiši. Torej je bilo treba bivalno okolje prilagoditi novim razmeram, preseliti njeno posteljo v dnevni prostor v pritličju in prilagoditi opremo. Svetovali smo jima obisk specializirane trgovine na Linhartovi, kjer imajo na voljo veliko izbiro pripomočkov in naprav ter znajo svetovati, katere pripomočke lahko dobijo na recept, kaj si lahko izposodijo itd.  Toda vsega tega ni bilo mogoče urediti v nekaj dneh, do odpusta iz bolnišnice. Zato smo poiskali začasno rešitev, s katero se je strinjala tudi mama – začasno nastanitev v domu starejših – da je družina lahko ustrezno prilagodila stanovanje. Sposodili so si negovalno posteljo z nastavljivo višino ležišča, premaknili pohištvo, da je postelja dobila prostor ob oknu, kjer lahko mama tako  kot prej opazuje vrt in vrvež na ulici. Z držaji in sedežem na kopalni kadi so prilagodili kopalnico, umaknili so preproge itd. V času okrevanja je mama potrebovala stalno pomoč, zato smo družini svetovali, naj se dogovorijo z Zavodom za oskrbo na domu, ki po subvencionirani ceni ponuja do 20 ur oskrbe na teden. Drugo nego pa so si razporedili domači.

Ko smo družino poklicali po nekaj tednih, so bili zadovoljni; mama se navaja na novo in prilagojeno okolje, vnukinja jo vozi na terapijo, z negovalko je nadvse zadovoljna, v kratkem gre v zdravilišče na rehabilitacijo. Skupaj se navajajo na nove razmere, a z dobro voljo in pomočjo okolja jim gre precej bolje, kot so se bali na začetku. Mama pa jih je presenetila s priznanjem, da je bilo tudi začasno bivanje v domu za starejše pravzaprav prijetno in se ne bo upirala, ko morda čez čas ne bodo več uspeli doma skrbeti zanjo.

Če potrebujete informacije s področja izboljšanja bivanja starejših, se obrnite na omenjeno svetovalnico ZDUS na Kebetovi 9 v Ljubljani. Uradne ure imajo v torek in četrtek od 12. do 16. ure. Za informacije lahko pokličete tudi na tel. št.: 01/ 62 05 481 ali 041/ 480 395.

Alenka Ogrin


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media