Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | jan. '15

Pogoji za starostno pokojnino

Bralca  A. M. iz okolice Trebnjega zanima, kdaj bo  izpolnil  pogoje za starostno pokojnino. V jeseni 2012 mu je prenehalo delovno razmerje zaradi stečaja podjetja, nato je bil uživalec nadomestila za brezposelne vse do nove zaposlitve junija 2013. Zaposlen je bil eno leto, zdaj pa je spet brez službe in uživa denarno nadomestilo. 58 let bo dopolnil julija 2015, pokojninske dobe iz naslova zaposlitev in uživanja denarnega nadomestila pa ima že  40 let.

Veljaven zakon za pridobitev pravice do starostne pokojnine za zavarovanca določa višjo starost, za zavarovanko pa poleg višje starosti še višjo pokojninsko dobo v primerjavi s prejšnjim zakonom, veljavnim do konca leta 2012. To je bil tudi razlog, da zakon v prehodni določbi ureja varstvo pričakovanih pravic  za brezposelne, invalide in prejemnike poklicne pokojnine, da pod določenimi pogoji lahko še naprej uveljavijo pravico do starostne pokojnine po prejšnjem zakonu, čeprav na dan 31. 12. 2012 še niso izpolnili pogojev za starostno pokojnino.

Prehodna določba zakona določa, da se zavarovanec, ki je na dan 31. 12. 2012 uživalec denarnega nadomestila po predpisih o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti oziroma po predpisih o urejanju trga dela in je to pravico užival vse do izteka obdobja, za katerega mu je bila dodeljena, ali mu je ta pravica po teh predpisih mirovala, ker je bil vključen v javna dela in je v tem času dopolnil pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine po prejšnjem zakonu, lahko upokoji še po tem zakonu. To velja tudi za zavarovanca, ki  v  času uživanja nadomestila še ni izpolnil pogojev za starostno pokojnino in je zaradi tega pridobil pravico do plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki mu jih do upokojitve plačuje zavod za zaposlovanje.

Ker je bralcu  pravica do denarnega nadomestila za čas brezposelnosti prenehala zaradi ponovne zaposlitve junija 2013, ne sodi več v krog oseb, ki bi lahko pravico do starostne pokojnine uveljavili še po prejšnjem  zakonu. Pogoje za starostno pokojnino bi namreč izpolnil z dopolnitvijo starosti 58 let, julija 2015,  tako da bi moral po izteku  pravice do denarnega nadomestila pridobiti še pravico do plačevanja prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje od zavoda za zaposlovanje.

Zaradi prenehanja pravice do denarnega nadomestila zaradi ponovne zaposlitve zanj ne velja prehodna določba zakona glede varstva  pričakovanih pravic, kar pomeni, da bo bralec lahko uveljavil pravico do starostne pokojnine izključno po veljavnem zakonu. Pogoje zanjo bo izpolnil z uveljavljanjem znižanja starosti 59 let zaradi zaposlitve pred 18. letom  z dopolnitvijo starosti 58 let, saj pogoj 40 let pokojninske dobe brez dokupa že izpolnjuje. Bralec bo starostno pokojnino prav tako lahko uveljavil pri starosti 58 let kot po prejšnjem zakonu,  razlika bo le pri odmeri pokojnine, zlasti  glede izračuna pokojninske osnove, saj  se obdobje, iz katerega se upoštevajo plače oziroma zavarovalne osnove, postopoma podaljšuje.

Izplačilo pokojnine po smrti uživalke

 Bralca A. H. iz Ljubljane zanima, ali je upravičen do pokojnine po smrti žene za ves mesec, glede na to, da je umrla sredi meseca decembra. Dobil je informacijo, da se mu bo njena pokojnina lahko izplačala le do dneva smrti, s čimer pa se ne strinja. Pozna primere, ko so svojci dobili izplačano celo pokojnino.

 Veljaven zakon določa, da se zapadli denarni prejemki, ki ob smrti uživalca pravice oziroma zavarovanca še niso bili izplačani, lahko podedujejo in izplačajo dedičem na podlagi ustreznih dokazil. Zavod namreč na podlagi uradnih podatkov o smrti oziroma  po prejemu obvestila o smrti, če je uživalec dajatve živel v tujini, za posameznega uživalca ustavi izplačevanje pokojninskih prejemkov, torej pokojnine in druge dajatve, ki so zavarovancem zagotovljene iz obveznega zavarovanja. Pokojnina in druge dajatve iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja se izplačajo le do dneva smrti.  Izplačila za obdobje po smrti, do katerih umrli ni bil upravičen, se vrnejo zavodu. 

Dejstvo pa je, da je prejšnji zakon določal, da se vdovi, vdovcu ali drugemu družinskemu članu, ki je uveljavil pravico do vdovske  oziroma do družinske pokojnine po uživalcu starostne ali invalidske pokojnine, pokojnina izplačuje od prvega dne naslednjega meseca po prenehanju izplačevanja starostne in invalidske pokojnine umrlemu. Iz navedene določbe zakona je torej izhajalo, da se je starostna ali invalidska pokojnina izplačala dedičem v celoti za mesec, v katerem je uživalec pokojnine umrl.

SVETOVALNI TELEFON

Pokličete jo lahko v četrtek, 15. januarja, med 15.30 in 17.30 na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media