Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | jan. '15

Zaposlitev starejšega delavca

V kratkem se mi izteče denarno nadomestilo. Star sem 56 let in do upokojitve mi manjkajo še štiri leta pokojninske dobe. Znanec, mali obrtnik, me je celo pripravljen zaposliti, toda boji se, da bi imel potem zaradi moje starosti morda težave, če bi me hotel odpustiti, če bo imel poslovne težave. Ne zdi se mu namreč korektno, da bi moral odpustiti kakega drugega delavca, ki je že dalj časa zaposlen pri njem.

Bojazen delodajalca je odveč. Zakon v 114. členu resda določa, da delodajalec ne sme delavcu, ki je dopolnil starost 58 let (zaradi prehodnega obdobja znaša ta mejnik letos 55 let, naslednje leto pa 56 let), ali delavcu, ki mu do izpolnitve pogojev za starostno upokojitev manjka do pet let pokojninske dobe, brez njegovega pisnega soglasja odpovedati pogodbe o zaposlitvi zaradi poslovnega razloga, dokler delavec ne izpolni pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine.

Nujno pa je pri tem upoštevati zakonsko novost iz lanskega leta, da takšno varstvo pred odpovedjo ne velja med drugim tudi v primeru, kot je naš, in sicer če delavec že ob sklenitvi pogodbe izpolnjuje pogoje za varstvo pred odpovedjo pogodbe po tem členu, kot so navedeni zgoraj. To pomeni, da bi vam lahko delodajalec kljub vaši starosti in pokojninski dobi popolnoma zakonito podal odpoved zaradi poslovnih razlogov, če bodo seveda podani siceršnji vsebinski poslovni razlogi za takšno odpoved.

Dopust in regres pred upokojitvijo

Upokojil se bom konec februarja. Koliko dopusta in regresa mi bo pripadalo?

Novi Zakon o delovnih razmerjih ZDR-1, ki velja od aprila 2013, je uzakonil pravico do sorazmernega dela dopusta skozi vse leto, in sicer v obsegu 1/12 za vsak mesec zaposlitve. Delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve, krajše od enega leta, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve. Takšni pravici do sorazmernega dopusta posledično sledi tudi pravica do sorazmernega regresa. Glede na zgoraj navedeno bo naš bralec torej upravičen do 2/12 letnega dopusta in do 2/12 regresa.

SVETOVALNI TELEFON

Pokličete ga lahko v sredo, 14. januarja, med 16. in 18. uro. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media