Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja – Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | jan. '15

Poskrbeti zase ni greh, ampak nuja

Že večkrat se je zgodilo, da so v svetovalnico prišle gospe zrelih letih z zelo podobno težavo. Odrasli otroci so šli od hiše, in one bi z možem ali partnerjem rade več potovale, se zabavale, pogosteje hodile v kino ali gledališče. Skratka, želijo se imeti dobro. Z možmi pa je ravno obratno. Nikamor se jim ne ljubi, dneve preždijo v svojih delavnicah ali pred televizijo in so zadovoljni z umirjenim načinom, saj so v preteklih letih  veliko delali – in zdaj bi radi svoj mir. Kljub stalnemu očitanju, kreganju, grožnjam, podkupovanju … se nič ne spremeni, kar njihove partnerke spravlja najprej v jezo, bes in nazadnje v obup. Tako sprti strani preživljata dneve, ki bi jima lahko prinesli več radosti. Kako iz tega?

Ljudje imamo prirojenih pet potreb. Ko je prva – potreba po preživetju – zadovoljena, nam ostanejo še: potreba po ljubezni in pripadnosti, potreba po moči, potreba po zabavi in potreba po svobodi. Tako kot imamo ljudje različno pristne odnose, tako smo tudi različno zahtevni pri zadovoljevanju teh potreb. Če se jih zavedamo in jih znamo potešiti, smo srečni. Če ne, smo nesrečni. Vemo, da so naši partnerji v nekaterih lastnostih drugačni kot mi, kar nam je bilo v začetku, in upajmo, da nam je še vedno, všeč pri njih. Sčasoma pa nas lahko to tudi moti, zato poskušamo drugega prisiliti, da bo stvari delal tako, kot je všeč nam; in da bi užival v nečem, kar ni nujno zanimivo zanj. Romantične ljubezni iz pravljice, v kateri bo partner ves čas skrbel za vas, da vam bo dobro in boste zadovoljne, ni. V realnem življenju so uspešne zveze, posebej dolgoletne, v katerih sta partnerja samostojna, odprta za kompromise in za komunikacijo in sta vesela, če eden ali drugi počne stvari, ki so mu všeč. Zakaj bi morala vse delati skupaj? Večina se boji, da se bosta partnerja tako odtujila, kar pa ni res. Če partnerka pride z izleta in pove možu, kako dobro se je imela in da bi bila vesela, če bi šel kdaj z njo, je stvar opravljena. Brez očitanj in namigovanj, samo sporoči dejstvo. Ona je zadovoljila potrebo po pripadnosti in zabavi, on pa svojo po svobodi, vsak na njemu lasten način. Če ne bomo sitnarile, se lahko nekega dne zgodi čudež in bo partner pripravljen na kompromis, ker bi vam rad ustregel sam od sebe, ne zaradi groženj in slabe volje. In to je dokaz ljubezni, ki ga je treba spoštljivo sprejeti in se veseliti družbe zakonca. Ne vemo, koliko skupnega časa še imamo na razpolago, zato je škoda slabe volje, četudi samo za trenutek.

Na vprašanja s področja splošnih informacij, socialnega varstva ali osebne stiske jo lahko pokličete vsak torek med 10. in 12. uro na telefonsko številko: 01/530 78 53. Za osebno srečanje v Ljubljani ali Postojni pa se dogovorite na telefonu 041 388 690. Svetovanje je plačljivo, naročniki Vzajemnosti imate 50% popust.

Zdenka Peloz, spec. psihoterapije


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media