Priložnost za ustvarjanje

jan. '15

Včasih nam prija malo brezdelja, a če traja predolgo, se ne počutimo dobro. Človeka v življenju poganja ustvarjalnost, zato je tako pomembno, da imajo ljudje priložnost za ustvarjanje, pa ne le mladi, tudi starejši in drugačni ljudje – duševno prizadeti ali invalidi.

V tretjem življenjskem obdobju naj bi imeli upokojenci čas za vse tiste stvari, ki v delovni dobi niso prišle na vrsto. Tudi za razvijanje skritih talentov, kot so slikanje, pisanje ali ročno ustvarjanje. Nekateri upokojenci so še vešči rokodelskih veščin in v želji, da bi jih prenesli še na druge, je ZDUS že drugič zapored organiziral delavnico ročnih del v Hotelu Delfin v Izoli. Znanja in spretnosti 16 mojstric in mojstrov domače in umetne obrti je spremljalo in se tudi samo preizkusilo kar 54 prihodnjih mentorjev in mentoric. Tudi to je del naše dediščine, ki smo jo dolžni prenesti na mlade rodove. Morda jim pride prav, lahko pa jim služi za navdih pri njihovem ustvarjanju.

Družba bi morala bolj spodbujati ustvarjanje in delo. Sistem, ki ljudem daje samo denar, ni dober, ker jim jemlje dostojanstvo, ljudje morajo biti aktivni, pravi iz izkušenj dr. Valerija Bužan, klinična psihologinja in direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo otrok, mladostnikov in odraslih oseb z motnjami v duševnem razvoju Dolfke Boštjančič. To pa velja tako za mlade kot za starejše. Tudi na tem področju moramo premakniti meje, dr. Bužan in njeni varovanci so dober zgled. Tudi v domovih za starejše lahko oskrbovanci še ustvarjajo in delajo (npr. pečejo piškote, zlagajo perilo, ustvarjajo na različnih delavnicah). Tako se počutijo koristne in zadovoljne, da lahko pokažejo, da še vedno marsikaj znajo in zmorejo.

Tako kot potrebujemo ustvarjalnost, da nas žene naprej, naše telo potrebuje gibanje. Z njim poskrbimo za telesno zdržljivost, prispeva pa tudi k dobremu počutju in duševnemu zdravju. Izkoristite lep zimski dan za sprehod, dolge večere pa za prebiranje knjig in tudi Vzajemnosti. Tokratna številka prinaša nekaj sprememb – v želji, da bo revija še preglednejša, smo koristne informacije s področja pokojnin, zapise naših svetovalcev in aktualne novice iz ZDUS zbrali pod skupno rubriko Dobro je vedeti ter jo umestili na sredino. Dodali smo še novice iz sveta in življenjske zgodbe ljudi. Sicer pa revija ostaja takšna, kot ste je vajeni in jo imate radi.

Prijetno branje vam želim.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media