Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | feb. '15

OPERACIJA HRBTENICE V TUJINI

Bralka je stara 65 let in mora na operacijo hrbtenice. Pred približno letom dni so ji v UKC povedali, da so čakalne dobe za operacijo hrbtenice tudi dve leti in več. V zadnjem letu dni se ji je stanje poslabšalo, zato potrebuje operacijo čim prej. Ko je spet poklicala v UKC, so ji povedali, da so se čakalne dobe celo podaljšale, tako da lahko operacijo pričakuje najprej v letu 2016. To pa se ji zdi predolgo. Zato jo zanima, ali ima zaradi tega pravico, da jo operirajo v tujini. 

Načelno ima zavarovanec pravico do pregleda, preiskave ali zdravljenja v tujini in tudi  pravico do povračila stroškov teh storitev, če so v Republiki Sloveniji izčrpane možnosti zdravljenja, s pregledom, preiskavo ali z zdravljenjem v tujini pa je utemeljeno pričakovati ozdravitev ali izboljšanje ali preprečitev nadaljnjega slabšanja zdravstvenega stanja.

Stroški zdravstvenih storitev se v tem primeru zavarovancu povrnejo v višini dejanskih stroškov teh storitev v državi, v kateri so bile uveljavljene. Prav tako pa ima zavarovanec pravico do pregleda, preiskave ali zdravljenja v drugi državi članici Evropske unije pa tudi Evropskega gospodarskega prostora in v Švici vključno s povračilom stroškov teh storitev, če ji je bila v Sloveniji pri vpisu na čakalni seznam določena čakalna doba, ki presega najdaljšo dopustno čakalno dobo, pa v Republiki Sloveniji ni drugega izvajalca, ki ne presega najdaljše dopustne čakalne dobe, oziroma če ta ni presežena, če ji je bila določena čakalna doba, ki presega razumen čas. V tem primeru se stroški zdravstvenih storitev zavarovancu povrnejo v višini dejanskih stroškov, vendar ne več kot znašajo stroški teh storitev v javni zdravstveni mreži v državi, v kateri so bile uveljavljene.

To pomeni, da boste pridobili pravico do zdravljenja (operacije hrbtenice) v tujini šele pod pogojem, če se boste najprej vpisali na čakalni seznam za operacijo hrbtenice v Sloveniji (v UKC) in boste na operacijo čakali dalj časa, kot je to predpisano s Pravilnikom o najdaljših dopustnih čakalnih dobah. Za operacijo hrbtenice je najdaljša predpisana čakalna doba eno leto, razen če gre za drugačno stopnjo nujnosti (hitre oz. prioritetne operacije). V teh primerih je čakalna doba precej krajša – v UKC po mojih informacijah od 3 do 5 mesecev. Stopnjo nujnosti določi vaš osebni zdravnik.

                                                                     


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media