Na vprašanja za izboljšanje bivanja starejših odgovarja Alenka Ogrin

Dobro je vedeti | feb. '15

Poklicala je zaskrbljena starejša gospa, ki se ji je približeval termin za dolgo pričakovano operacijo kolena, sama pa je doma skrbela za moža v začetnem stadiju demence. Skrbelo jo je, kdo bo skrbel zanj, ko bo ona na operaciji in po njej, ko bo njena mobilnost omejena?

Gospa je stara 76 let, njen mož pa že več kot 80. Živita sama v večjem stanovanju v ljubljanski stanovanjski soseski in sta brez potomcev ali drugih sorodnikov, ki bi jih lahko prosila za pomoč. Gospa je že dolgo čakala na operacijo in potihoma računala, da bo mož, ki je zaradi prvih znakov demence postajal vedno bolj zmeden in odvisen od njene pomoči, pristal na začasno nastanitev v domu za starejše. A ko je prejela datum operacije, mož ni hotel niti slišati za začasno selitev od doma, postal je nemiren, celo agresiven. Gospa je bila obupana, razmišljala je že, da bi odpovedala operacijo.

Pomagali smo ji poiskati pomoč na domu – oskrbovalca za 24-urno prisotnost in pomoč gospodu, kar je pomenilo, da bi se za ta čas lahko preselil v njuno stanovanje. Gospe se je zdela ta rešitev sprejemljiva. Njen mož se je na začetku branil, a ko je ugotovil, da bo tako za vse še najboljše, se je s tem sprijaznil.

Preverili smo različne ponudnike oskrbe na domu, ki smo jih v svetovalnici že prej spoznali in s katerimi so imeli naši uporabniki dobre izkušnje. Za nekajurno tedensko pomoč ni težko dobiti ustreznega oskrbovalca, a tokrat je bilo prvič, da smo nekomu iskali 24-urno pomoč in ga tudi našli.

Izkazalo se je, da je bila to dobra rešitev. Oskrbovalka ju je prej dvakrat obiskala, spoznala je gospoda, njegove težave, potrebe, dnevne rutine in se tako lahko dobro pripravila na teden, ko se je preselila in skrbela zanj. Vse skupaj se je dobro izšlo. Gospod je začasno odsotnost žene in prisotnost nove osebe v gospodinjstvu presenetljivo dobro sprejel. Večjih težav ni bilo, z oskrbovalko sta se ujela. Kosilo za oba je prinesla iz bližnjega vrtca. Ponoči, ko je begal po stanovanju, ga je znala umiriti.

Tudi po ženini vrnitvi domov je oskrbovalka vsak dan za nekaj ur še naprej pomagala paru, saj je gospa po operaciji hodila ob berglah in je tudi sama potrebovala pomoč. Sčasoma pa se je situacija normalizirala, gospa je dobro okrevala, zato zunanja pomoč ni bila več potrebna.

Ko smo zadnjič poklicali gospo in preverili situacijo, je povedala, da so z oskrbovalko še vedno dogovorjeni za pomoč enkrat tedensko, da si gospa lahko malce odpočije. Gospodu se stanje namreč slabša, zato je dobro, da imata še nekoga, ki lahko občasno vskoči in pomaga.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media