Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | feb. '15

STATUS STAREJŠEGA DELAVCA IN ODPOVED

Bralec pravi, da je delodajalec pred kratkim zaposlenim napovedal, da bo moral odpustiti nekaj zaposlenih, če se poslovne okoliščine ne izboljšajo. Ker je bralec star več kot 55 let, ga zanima, ali ga status starejšega delavca varuje pred odpovedjo zaradi poslovnih razlogov.

Nujno je ločiti dva na videz zelo podobna pojma, ki jih je uvedel novi Zakon o delovnih razmerjih ZDR-1 (Ur. list RS, št. 21/2013), saj imata različne pravne posledice.

Status starejšega delavca imajo tudi po novem zakonu ZDR-1, ki velja od 12. 4. 2013 naprej, tisti, ki so stari 55 let ali več, ne glede na dopolnjeno delovno ali pokojninsko dobo. Tak cenzus velja tako za moške kot ženske, starostni pogoj pa se v naslednjih letih ne zaostruje. Starejši delavec je že na podlagi zakona upravičen do treh dodatnih dni letnega dopusta, delodajalec pa mu npr. brez njegovega pisnega soglasja ne sme odrediti nadurnega ali nočnega dela. Po starem zakonu (ZDR) je bil status starejšega delavca pomemben tudi kot varovalna določba za relativno varstvo pred odpovedjo zaradi poslovnih razlogov.

To varovalno funkcijo je v novem zakonu nadomestila določba 114. člena, ki opredeljuje »delavce pred upokojitvijo«. V to kategorijo spadajo delavci in delavke, ki dopolnijo starost 58 let (za te namene še vedno velja prehodno obdobje, zato v letu 2015 znaša starostni pogoj 56 let, v letu 2016 pa 57 let), in tisti, ki jim do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino manjka do 5 let pokojninske dobe.

Pri takšnih delavcih velja, da bo odpoved zaradi poslovnih razlogov zakonita, posledično pa bodo tudi delavci upravičeni do denarnega nadomestila na zavodu za zaposlovanje le, če je delavcu zagotovljena pravica do denarnega nadomestila iz naslova zavarovanja za primer brezposelnosti do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino. Izdelovalec odpovedi si mora že na začetku odgovoriti na dve bistveni vprašanji:

  1. Do kolikšnega denarnega nadomestila bi bil delavec lahko upravičen glede na svojo starost in zavarovalno dobo?

  2. Kakšni bodo zaradi prehodnega obdobja splošni upokojitveni pogoji v naslednjem letu ali dveh, ko bi delavec koristil denarno nadomestilo?

Upoštevati kaže tudi to, da so za zakonitost tovrstne odpovedi pomembni splošni upokojitveni pogoji za starostno pokojnino, ne pa tisti, ki jih zavarovanec morda zniža na račun otrok, vojske ali dela pred 18. letom.

Le na tak način bo torej mogoče ugotoviti, ali bodo v času prejemanja denarnega nadomestila izpolnjeni pogoji za starostno upokojitev, s tem pa tudi to, ali bo odpoved zakonita.

SVETOVALNI TELEFON

Pokličete ga lahko v sredo, 11. februarja, med 16. in 18. na tel. št.: 01 530 78 53.  


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media