Druženje februar 2015

Druženje | feb. '15

MOZIRJE

Pri Društvu upokojencev Mozirje, ki ga vodi Marija Franko, so konec lanskega leta izvedli okroglo mizo na temo starosti, ki je lahko breme, morda pa tudi priložnost za lepše preživljanje tretjega življenjskega obdobja. Terezija Plaznik je med drugim povedala, da so v družbi različne kvalifikacije, kaj pomenijo starostniki in upokojenci zanjo. A po njenih besedah starejši praviloma prinašajo veliko dobrega v družine, mlajšim in zaposlenim, saj marsikdaj omogočajo sobivanje, varujejo otroke in se prostovoljno vključujejo v različne krajevne aktivnosti. Terezija Plaznik je kot vodja projekta Starejši za starejše predstavila delovanje omenjenega projekta.

Direktorica centra za socialno delo Mozirje Marjana Veršnik Fale je med drugim izpostavila dragoceno pripravljenost in fizično pomoč prostovoljcev, ki veliko pripomorejo z obveščanjem, osebnimi stiki, različnimi oblikami pomoči (tudi takšne na domovih starejših in bolnih) ter donacijami. Pomembni so namreč tudi osebni stiki, ki osamljenim in onemoglim vračajo vsaj delček zaupanja in občutek varnosti. Mnogi ogroženi se zapirajo vase in s tem le še poglabljajo svoj nezavidljiv položaj, pri tem pa jim pomoč znancev in aktivistov, npr. iz društva upokojencev, lahko zelo koristi in ohranja stik z organizirano lokalno skupnostjo, zdravstvom ter socialnim varstvom. (Jože Miklavc)

 OTOČEC

Blizu 90 članov Društva upokojencev Otočec se je konec lanskega decembra zbralo na srečanju v Vili Otočec. Zbrane je pozdravila in nagovorila predsednica Joža Prosen. Srečanje so popestrili plesalci plesne interesne dejavnosti Društva upokojencev Novo mesto. Otoški upokojenci so se zabavali ob družabnih igrah in plesu. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

 SLIVNICA PRI CELJU

  Društvo upokojencev je organiziralo ogled veseloigre Vse se vrti okoli ene stvari igralske skupine iz Pišec. S svojo komedijo sta Pišečka Mica – Ivana Zupančič in njena igralska skupina pošteno nasmejali nabito polno dvorano. Pristen domači humor ljudi vedno navduši in pritegne. (D. U.)

LIBOJE

Krajevna skupnost Liboje je pripravila že 15. srečanje krajanov, starih 70 in več let. Program so oblikovali otroci vrtca Liboje, mlade libojske mažoretke in Miro Klinc s harmoniko. Predsednik sveta KS Uroš Feldin jih je pozdravil, 90-letni Mariji Germadnik, najstarejši krajanki na srečanju, pa je izročil šopek rož. (Besedilo in fotografija: D. N.)

KOPER

Prostovoljke Društva upokojencev Koper – center so se že drugo leto spremenile v Božičke in na domu obiskale občane, ki so starejši od 90 let – kar 60 jih je v Krajevni skupnosti Koper – Center. Obdarile so jih z voščilnicami in paketi, ki jih je pripravila trgovska hiša Lidl. Mnogi med obdarovanci kar niso mogli skriti solz presenečenja. (D.U.)

ODRANCI

V Odrancih so se srečali gasilski veterani Gasilske zveze Beltinci, v goste pa so povabili tudi veterane Gasilske zveze Črenšovci. Ob tej priložnosti so podelili plakete, ki so jih prejeli Jože Šernek iz gasilskega društva Beltinci, Jože Kovač iz gasilskega društva Dokležovje, Vinko Ferenčak iz gasilskega društva Odranci in Štefan Jakob iz gasilskega društva Bratonci. Srečanje so s kulturnim programom obogatili učenci Osnovne šole Odranci. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 KOČEVJE

Učenci Osnovne šole Stara Cerkev in Društvo upokojencev Kočevje so uspešno zaključili skupni projekt. Šola namreč sodeluje pri izdelavi punčk iz cunj, dobrodelnem projektu Unicefa Slovenija. Članicam krožka ročnih del pri DU so priskrbeli blago in kroje, te pa so se z veseljem lotile izdelave punčk, obenem pa so spletle, skvačkale ali sešile tudi oblačila zanje. Ob koncu projekta so članice krožka ročnih del povabili v šolo na prisrčno prireditev. (Tatjana Novak, fotografija: A. K.) 

IZOLA

 Člani društva upokojencev Izola so se ob koncu leta zbrali na prijetni prireditvi. Ob tej priložnosti se je prvič prestavil mešani pevski zbor Pobegi – Čežarji. S svojim nastopom je navdušil tudi izolski ženski pevski zbor Sinji galeb. Oba zbora vodi zborovodkinja Lidija Kotnik, zato sta zapela skupaj. Plesno točko pa so uprizorile prikupne in simpatične plesalke iz Društva upokojencev Škofije, ki nastopajo pod imenom ŠKEČ. (Zlata Radikon)

ŠENTJUR

V Domu starejših Šentjur se vse leto odvija veliko aktivnosti in prireditev, v prednovoletnem času je bilo še posebno veliko dogodkov. Med drugim so jim člani Društva upokojencev Šentjur pod vodstvom Olgice Krampl, ki prostovoljno vodi literarno skupino stanovalcev, in člani pevskega zbora pod vodstvom Gojka Jevšenaka pripravili pester kulturni program. Dijaki Šolskega centra Šentjur so skupaj s stanovalci pekli medenjake, člani folklorne skupine Kobula iz Petrovč pa so s svojim nastopom razgibali decembrsko popoldne. Novoletno zabavo so popestrili kitarski orkester Glasbene šole skladateljev Ipavcev ter otroški cerkveni pevski zbor in skavti iz Šentjurja, ki so prinesli lučko miru, obiskali so jih tudi koledniki iz Osnovne šole Franja Malgaja. (Besedilo in fotografija: Barbara Jazbec).

 ČRNEČE

V domu starostnikov v Črnečah so pred približno štirimi leti stanovalcem omogočili tudi likovno dejavnost. Prva srečanja z mentorico prostovoljko Hildo Šmon so bila plaha in negotova, saj niso vedeli, kaj lahko pričakujejo drug od drugega. Tudi udeleženci likovnih srečanj so se precej menjali. Ko so se dogovorili, kaj bi delali, in nekaj stvari tudi preizkusili, so naredili delovni načrt. Najprej so slikali rožice in že prvo leto so se predstavili s skromno razstavo ob tradicionalnem srečanju s sorodniki. Nato je mentorica za pomoč prosila prijateljico Moniko Gornjec in že naslednja razstava je bila obsežnejša in izdelki boljši. Tretja razstava pa je bila res nekaj posebnega. Naredili so kulise čebelnjaka s streho iz skodel, ki so ga krasile povečane in poslikane panjske končnice. Zaradi številnih pohval in čestitk so člani likovne skupine dobili zalet in ob koncu leta pripravili novo razstavo z naslovom Zimska pravljica. Naslikali so 20 slik z zimskimi in božičnimi motivi. Za veliko noč pa že načrtujejo novo razstavo, ki bo v znamenju pomladi.

Že od vsega začetka so v likovni skupini Marija Poprask, ki je prvič vzela čopič v roke pri dvainosemdesetih letih, ter Jožica Trup in Jože Štelcer. Kasneje pa sta se jim pridružili še Jožica Ambrož in Pavla Gošnak. Slike, ki jih ustvarijo stanovalci, krasijo dnevne prostore v domu.

Mentoricama Hildi Šmon in Moniki Gornjec sta za spodbudo pri njunem delu uspeh in zadovoljstvo članov skupine, veseli pa sta tudi priznanja, ki sta ga lani dobili na natečaju za naj prostovoljca leta. (Besedilo in fotografija: H. Š.)

PRAZNOVALI SO

100 let Fanike Andrejc iz Lokovice

Fanika Andrejc se je rodila 5. januarja 1915 onkraj Graške Gore v Šmiklavžu v družini Arnežnik kot trinajsti otrok. Kot sama pravi, je tako visoko starost doživela zaradi skromnosti in pozitivnih misli. Zaključila je šolo za prodajalke ter kasneje opravila dodatna izobraževanja. Opravljala je številna dela, z nekaj let starejšo sestro Mimico, s katero sta bili nerazdružljivi, sta se med okupacijo Jugoslavije znašli v Beogradu in skoraj čudežno preživeli burne vojne čase. Med drugim je Fanika našla zaposlitev v zavodu za otroke brez doma in s posebnimi potrebami Dečji dom v Ljubljani, kasneje pa na občini Ljubljana Vič. Po upokojitvi pa sta s sestro iskali dodatni zaslužek tudi v Nemčiji in Avstriji. Svojo visoko starost je dočakala spet v Sloveniji – v Ljubljani. V poznih letih je postala slabovidna in zelo odvisna od bližnjih, še najbolj od sestre Mimice. Po njeni smrti pa živi pri nečakinji Ani Turinek v Lokovici v občini Šoštanj, kjer so ji pripravili lepo praznovanje. (Besedilo in fotografija: Jože Miklavc)

Stoletnica Katarina Jakab

 V Domu starejših občanov Lendava je bilo 16. januarja veselo, kajti njihova stanovalka Katarina Jakab je praznovala 100. rojstni dan. Dogodka so se udeležili njeni bližnji, zaposleni in drugi stanovalci doma. Podžupan občine Lendava Stanislav Gjerkeš ji je zaželel še veliko zdravih let. Katarina Jakab živi v domu že sedem let, po rodu pa je iz Mostja pri Lendavi. Vse življenje je delala na kmetiji, in kot sama pravi, jo je delo na kmetiji veselilo in krepilo. V življenju je tudi rada pela, predvsem madžarske pesmi. Tudi ob njenem rojstnem dnevu je odmevala pesem. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

Jožefa Jakša je praznovala 90. rojstni dan

 Decembra lani je Jožefa Jakša dopolnila 90 let. Za visoki jubilej so ji čestitali županja Polona Kambič ter predstavniki DU Semič in RK Semič. Ob tej priložnosti je slavljenka obujala spomine. V Semič jo je pripeljala ljubezen, saj je moža spoznala med vožnjo na delo. V Kotu sta si ustvarila dom in družino. Na žalost je že 40 let vdova. Pokojnino si je zaslužila v tovarni Iskra. Zanjo skrbijo hči Jožica ter vnukinja in vnuk. Dneve si krajša z gledanjem televizije, rada ima živali in naravo. Zaradi slabega srca pa ne more več hoditi na sprehode. (Branka Muc)

90 let Cecilije Zupanc

Ceciliji Zupanc je zibel tekla v vasici Cerovec pri Dramljah v skromni kmečko-delavski družini. Otroštvo je preživljala s štirimi sestrami. Ko je odložila šolsko torbo, je odšla služit v Bukovžlak. Že pri 18 letih se je poročila, rodila je pet otrok, a sta dva kmalu umrla. Spominja se, da je bilo težko življenje, večkrat so bili lačni. Med vojno se je zelo bala za moža, ki je bil partizanski kurir. Po vojni sta si z možem zgradila hišico v Primožu in hodila je delat k sosedom, saj sta imela le malo svoje zemlje. Ko so otroci odrasli, je odkrila čarobno moč knjig. Rada je brala kriminalke, družinske zgodbe in tudi časopise ter sledila politiki. Vsa leta pa je za otroke veliko pletla, šivala, obenem pa je obdelovala svoj vrtiček. Pri devetdesetih še vedno kaj prebere in rada gleda filme in poročila po televiziji. Zdaj zanjo lepo skrbi hči Greta. (Besedilo in fotografija: Ljudmila Conradi)

 Pol stoletja vranskih osmošolcev

 »Da prebudijo se spomini, ki v globini duše ždijo, ko smo kot mladi frkolini bili nabiti z energijo. Daj, začuti to obdobje, preden ga prekrije čas, saj bo tonilo le še globlje, če ne prideš spet med nas.« S temi verzi nekdanje osmošolke Nade, so bila opremljena vabila, ki so vabila njene nekdanje sošolke in sošolce na skupno druženje ob 50. obletnici zaključka šolanja na Osnovni šoli Vransko. Dvaindvajset se jih je zbralo in imeli so si veliko povedati, nadvse prijetno je bilo zlasti obujanje spominov na osnovnošolska leta. (Besedilo in fotografija: D. N.)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media