Bomo ubranili pokojnine?

feb. '15

Kako zelo se desettisoči starejših in njihovih družin bori za preživetje, kaže poteza Karla Erjavca v predvolilnem času, ko je postavil za svojo volilno parolo zvišanje regresa. Z izbiro prave teme je dobil volitve. Erjavčeva poteza je starejšim koristila dvojno: večje število starejših bo dobilo letos regres, hkrati pa je vtaknil palico v kolesje načrtnega zniževanja pokojnin, ki ga izvajajo tisti, ki skušajo zaslužiti na račun siromašenja slovenskega prebivalstva.

Uničevalnega pohoda neoliberalne elite v svetu in Sloveniji še zdaleč ni konec. Pokojninska blagajna je prevelika, da bi lahko mirno poslovala brez posegov tistih, ki jemljejo revnim za svoje lastno bogatenje. Zadnjič sem bila ob novici, da bo neki direktor, ki je zapravil ničkoliko milijonov, spravil nezakonito podjetje na boben in delavce ob plače, čeprav mu sodijo, obdržal pol milijona vredno hišo, ker jo je pravočasno 'zavaroval'. Pri tem pa rubijo hiše in stanovanja ljudem, ki niso plačali položnic! Človek ne more verjeti, da je to mogoče. Prav zato gre pri pritisku na pokojnine. Tisti, ki so Slovenijo dejansko vodili 25 let, zavozili državo in marsikdo tudi lastno (nezakonito, neetično, v slogu vojnega dobičkarstva na lahko pridobljeno) premoženje, se krčevito trudijo ohraniti vsaj nekaj od pridobljenih cekinov in zato zavirajo delavske plače, višanje pokojnin, zaposlovanje mladih in načrtno razprodajajo naše skupno premoženje, ki je še ostalo. Pravo norčevanje iz prebivalstva pomeni dokazovanje neoliberalcev, da podjetja v državni lasti ne poslujejo dobro. Ta podjetja so načrtno vodili slabo, da bi jih lahko čim lažje in s čim večjimi podkupninami prodali tujcem, saj je politično-kapitalska naveza načrtno izbirala vodstveni kader, ki je vodil ta podjetja tako, da bodo slej ko prej padla, oropana dobrih projektov in zaslužka.

Pokojnine so osnova za preživetje najmanj 90 odstotkom starejših, zato se bomo morali bolj potruditi, da nam jih ne bodo rezali, da bodo prihodnji upokojenci dobivali boljše pokojnine in da bomo upokojenci po upokojitvi bolj konkurenčni na trgu dela, kot smo zdaj.

Cela vrsta je možnosti za plačano delo upokojencev, če bo to država seveda dopustila z znižanjem davkov na dohodek upokojenih. Oskrba na domu bolnih in invalidnih je tipična dejavnost, ki je predraga za polno zaposlitev, ker potrebujejo bolniki največ pomoči zjutraj, opoldne in zvečer, vmes pa polno zaposleni čas težko aktivno uporabijo. Sprejemanje starejših, potrebnih pomoči, v prazne družinske hiše pomeni za mlajše upokojence, ki živijo v izpraznjenih gnezdih, dodatni zaslužek k pokojnini. V nevladnih neprofitnih organizacijah, kot so društva upokojencev, je veliko dela za upokojene, če bi imela slovenska vlada kaj več posluha za nevladni neprofitni sektor, zlasti za samopomočne organizacije, kjer je plačano delo obogateno s prostovoljskim delom.

Ohraniti družinsko posest mlajšim generacijam je tudi projekt, pri katerem se bomo morali starejši sami močno potruditi, da nam tega premoženja ne bodo izpulili podjetni in brezobzirni.

Deinstitucionalizacija, nov izraz, ki se zadnje mesece vsak dan pojavlja v slovenskem prostoru, je poglavje, kjer se bomo morali starejši zelo potruditi, da zapiranje domov za starejše ne bo šlo le na račun večjega obremenjevanja neformalnih negovalcev, žen, otrok in vnukov.

Slovenska država ne ceni prostovoljnega dela, ki ga dnevno opravljamo vsi starejši v pomoči našim otrokom, v lokalnem okolju za kakovost življenja starejših in v pomoči, ali pa če hočete, v pritisku na lokalne in vladne ustanove, da prisluhnejo potrebam in pričakovanjem starejših.

Veliko je še drugih področij, kjer bomo morali starejši intenzivno, pametno in s skupnimi močmi braniti svoje pravice. Zato pozivam vse, ki se še niste pridružili društvom upokojencev ali drugim samopomočnim organizacijam starejših, da se nam pridružite in pomagate braniti naše pravice. Čakati na to, da bo to uspela narediti peščica ljudi, ki vodimo te organizacije, je iluzija. Uspešni bomo le, če bomo imeli vašo stalno, jasno izraženo podporo, ki bo konkretna. Vsi skupaj bomo morali delati s poslanci državnega zbora, z vsakim posebej, ne s političnimi strankami. Naši predstavniki v državnem zboru bodo morali dobiti močno, stalno, množično podporo prebivalstva, da se bodo upali upreti politično-kapitalski eliti, ki jim diktira, kako morajo glasovati, in uničuje slovensko državo.

 Mateja Kožuh Novak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media