NOVICE OD VSEPOVSOD

feb. '15

 30 novih oskrbovanih najemnih stanovanj

Nepremičninski sklad PIZ, d. o. o., je na javni dražbi Stanovanjskega sklada RS kupil objekt s 30 oskrbovanimi najemnimi stanovanji v stanovanjski soseski Zeleni gaj na Brdu v Ljubljani. V objektu, ki obsega klet, pritličje in štiri nadstropja, je 14 enosobnih stanovanj (35 do 39 m2), 13 dvosobnih stanovanj (40 do 59 m2) in 3 dvosobna stanovanja s kabinetom (68 do 71 m2). Stanovanja so arhitekturno prilagojena starejšim, imajo balkon, ložo ali teraso in shrambo.

Mesečna najemnina za stanovanje s parkirnim mestom bo znašala glede na površino od 244 do 505 evrov (brez stroškov za porabljeno energijo, vodo, telefon in RTV-prispevek, stroškov storitev osnovne in socialne oskrbe ter stroškov celodnevne telefonske nujne pomoči). Razpis za najem stanovanj bo objavljen spomladi 2015.

 Lepa misel na modrem srcu

»Lepih besed se učimo celo življenje, z njimi se navajamo vsakdanjih prijaznosti,« se glasi vabilo za dobrodelno akcijo, s katero vse do 15. februarja zbirajo sredstva za štipendiranje otrok iz socialno šibkejšega okolja.

Podjetje Beiersdorf, d. o. o., je pred devetimi leti ustanovilo Učni sklad Nivea skupaj z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in do zdaj so pri šolanju pomagali 82 otrokom in mladostnikom. Verjetno se spomnite popisanih in porisanih dlani iz preteklih akcij. Letos pa sredstva zbirajo z modrimi srci, na katere lahko napišete lepo besedo ali misel. Za vsako modro srce bo podjetje v Učni sklad Nivea podarilo 0,25 evra. Srca lahko podarite prek spletne aplikacije na povezavi www.NIVEA.si/srce, lahko pa jih izdelate sami in po pošti pošljete na naslov Beiersdorf, d. o. o., p. p. 4130, 1001 Ljubljana.

Pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije upajo, da bodo z zbranimi sredstvi dobili vsaj deset novih štipendistov, Anita Ogulin iz ZPMS Ljubljana Moste-Polje, ki že od začetka sodeluje pri akciji, pa pravi, da želi kasneje večina otrok, ki dobivajo tovrstno pomoč, družbi nekaj vrniti, zato sami postanejo prostovoljci.

Plesni večeri na Ljubljanskem gradu

Na Ljubljanskem gradu vsak mesec pripravijo plesni večer za bolj ali manj vešče poznavalce plesnih korakov. Tako bo 14. februarja Ples v maskah, 21. marca pa Ples pomladi. V Stanovski dvorani plešejo ljubitelji standardnih in latinskoameriških plesov, v Palaciju pa se plesalci zabavajo ob sodobnejših ritmih (od salse do bachate in kizouka). Uro pred uradnim začetkom lahko pod vodstvom profesionalnega para osvežite plesno znanje.

Vstopnice lahko kupite na spodnji postaji vzpenjače, v Infocentru na gradu ali na spletni strani: www.ljubljanskigrad.si.

Vstopnina je 9 evrov, z nakupom vstopnice imate znižano ceno povratne vozovnice za tirno vzpenjačo.

 Naj prostovoljni šoferji

V okviru mreže MATijA (brezplačna številka 080 10 10), ki povezuje starejše in njihove organizacije s ponudniki pomoči in storitev, se odvijajo različne akcije: na primer MATIjA DELA (posredovanje dela starejših) in MATIjEVE TAČKE (pomoč starejšim pri posvojitvi in skrbi za hišne živali). Že tretje leto poteka tudi PROSTOFER, ki povezuje prostovoljne starejše voznike in starejše, ki potrebujejo prevoz. Konec januarja so razglasili najboljše voznike prostovoljce.

Prostoferji so v mrežo MATIjA sporočali, kdaj in koga so peljali ter koliko kilometrov so prevozili, uporabniki prevozov pa so voznike ocenjevali glede na občutek varnosti ter prijaznosti in dodatne pomoči. NAJ PROSTOFER v letu 2014 je Vinko Zalar iz Ljubljane, prostoferstvo razume kot pomoč sočloveku z delitvijo izkušenj in nasvetov.

Največ – več kot pet tisoč – prostoferskih kilometrov je v letu 2014 prevozil Branko Breznik iz Celja. Najbolje ocenjen prostofer pa je Rajko Primc iz Ljubljane, ki so ga uporabniki ocenili kot zanesljivega, poštenega in zelo ustrežljivega človeka.

Fabianijevo leto 2015

V ljubljanskem parku Tivoli so na Jakopičevem sprehajališču odprli fotografsko razstavo Secesijska Ljubljana in Maks Fabiani avtorja Mirana Kambiča. Razstavljenih je 116 posnetkov, ki predstavljajo bogato secesijsko zapuščino v Ljubljani. Z razstavo, ki bo na ogled do 14. maja, v prestolnici začenjajo Fabianijevo leto 2015, s katerim bodo počastili 150. obletnico rojstva tega pomembnega urbanista in arhitekta. Med njegovimi pomembnejšimi arhitekturnimi projekti so palača Artaria na Dunaju, Narodni dom in hiša Bartoli v Trstu, Krisperjeva hiša v Ljubljani, Trgovski dom v Gorici, dekliški licej Mladika v Ljubljani in Jakopičev paviljon, ki pa so ga na začetku 60. let preteklega stoletja zaradi gradnje železniške proge porušili.

Kdaj ste se nazadnje našemili?

Na Ptuju bo med 7. in 17. februarjem 2015 potekalo 55. kurentovanje z vsemi tradicionalnimi ceremoniali, povorkami in zabavnimi večeri. Med novostmi pa je večerna povorka, ki bo potekala v starem mestnem jedru v petek, 13. februarja, od 19. ure naprej. Povorke se bodo lahko udeležili prav vsi – organizirane skupine in posamezniki, najboljše maske, letos je izbrana tema zombiji, bodo bogato nagrajene.

Prvič bo na Ptuju tudi Vseslovensko seniorsko pustovanje, potekalo bo 10. februarja 2015 v Karnevalski dvorani med 11. in 17. uro. Organizirajo ga člani Zadruge Mozaik generacij v sodelovanju s fakulteto Alma Mater Europaea. »Enega največjih etnoloških festivalov v Evropi želimo približati starejšim, in to na njim prijazen način. Tako jim ne bo treba stati na mrazu in v gneči, pač pa se jim bodo etnografski liki in maske prišli predstavit v dvorano, kjer bo potekalo seniorsko pustovanje. To ne bo samo veselica, ampak hkrati prikaz kulturne dediščine, na katero sta lahko Ptuj in vsa Slovenija izjemno ponosna,« pojasnjuje Lidija Ribič, soustanoviteljica Zadruge Mozaik generacij. Obljubljajo, da bodo najlepše maske nagrajene. Če pa kdo nima ideje, kako se našemiti, bodo zanj poskrbeli vizažisti na dogodku.

Dva dni kasneje, torej 12. februarja, člani Zadruge Mozaik generacij pripravljajo še Pustovanje večno mladih generacij oziroma 1. pustno srečanje upokojenih sodelavcev slovenskih podjetij. Do zdaj se je na dogodek prijavilo več podjetij, med njimi Luka Koper, Impol iz Slovenske Bistrice, Društvo upokojenih medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov in druga. Več informacij najdete na www.mozaik-generacij.si ali pa pokličite Lidijo Ribič na tel. št. 031 537 206. (B. B.)

Namesto knjig izposojajo reči

V Savskem naselju v Ljubljani je zaživela čisto posebna neprofitna izposojevalnica Knjižnica reči. Namesto knjig si v njej namreč lahko izposodite različne uporabne predmete, ki jih redkeje potrebujete in se jih zato ne izplača kupiti, na primer kos športne opreme, gospodinjski aparat, orodje, igrače ipd. S souporabo predmetov tako prihranimo denar in tudi prostor ter čas.

Na osnovi ankete med krajani so organizatorji (Prostorož in skupnost Slovenia Coworking) oblikovali listo želja in na voljo so predmeti iz naslednjih kategorij: orodja za domača popravila in vrt, gospodinjski aparati in drugi kuhinjski ter čistilni pripomočki, športna oprema
 in oprema za potovanje, zabavne reči in tehnologija, različni pripomočki za ustvarjanje in najrazličnejše stvari za otroke. Med rečmi za izposojo so recimo tudi ročni invalidski voziček in hodulja s štirimi kolesi, šivalni stroj overlock, puhalnik za listje, poročna obleka …

Reči si lahko izposodite za različno dolgo obdobje (od 24 ur do enega ali dveh tednov), za vrednejše predmete je treba plačati kavcijo. Član lahko postane vsakdo, ki podari reč z liste želja (primerno za takojšno uporabo) ali vplača 30 evrov članarine.

Knjižnica reči v Domu skupnosti (Belokranjska 6) v Savskem naselju je odprta od ponedeljka do petka od 16. do 19. ure, v sredo še dopoldne od 9. do 13. ure in v soboto od 9. do 13. ure, tel. št.: 030 412 602, www.knjiznicareci.si

Srečanja za svojce dementnih bolnikov

Spominčica, slovensko združenje za pomoč pri demenci, po vsej Sloveniji pripravlja neformalna srečanja za svojce dementnih bolnikov z naslovom Alzheimer Cafe. Srečanja potekajo po različnih krajih (kje in kdaj, preverite na www.spomincica.si ali na telefonski številki 01 256 51 11), redno vsak mesec pa v Domu starejših občanov Ljubljana Fužine, Domu upokojencev Vrhnika in Knjižnici Domžale. Alzheimer Cafe je vsak 3. četrtek v mesecu tudi v znani ljubljanski gostilni Šestica.

Vstop je prost.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media