Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | mar. '15

O UGODNOSTIH STAREJŠEGA DELAVCA

Poslujem kot samostojni podjetnik s šestimi zaposlenimi, med njimi so tudi trije starejši delavci. Zanje sem menda upravičen do določenih ugodnosti pri obračunu prispevkov, zanima me, kakšne so in ali veljajo tudi zame – star sem 60 let.

Status starejšega delavca ima skladno z določbami Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) tisti, ki je starejši od 55 let, kar velja za moške in za ženske. O ugodnostih takega statusa sem pisal v prejšnji številki.

Status starejšega delavca skladno z ZDR-1 pa še ne upravičuje delodajalca, da bi plačeval zanje nižje prispevke, ampak je treba upoštevati določbe pokojninske zakonodaje. Tako je na podlagi 156. člena Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju oz. ZPIZ-2 delodajalec resnično delno oproščen plačila prispevkov v višini 30 odstotkov za delavce, ki so dopolnili 60 let starosti, in v višini 50 odstotkov za delavce, ki izpolnjujejo starostni pogoj za pridobitev pravice do predčasne pokojnine po 2. odst. 29. člena. Ta pogoj znaša v letu 2015 za moške 59 let ter 58 let in 8 mesecev za ženske, nato pa se v prehodnem obdobju povišuje po 4 mesece na leto vse do leta 2018, ko bo znašal 60 let (pri ženskah pa v letu 2019), zato bodo od takrat naprej veljale oprostitve v višini 30 odstotkov. Zaradi prehodnega obdobja in 4-mesečnega zaostrovanja se dogaja, da zadevna oprostitev za kak mesec ali dva ni mogoča. Če je delavec npr. novembra 2014 dopolnil starost 58 let in 8 mesecev, januarja 2015 zahtevanega pogoja 59 let nima, zato bo zanj delodajalec lahko uveljavljal oprostitev plačila šele od marca naprej. Oproščeni del prispevka delodajalca za navedene delavce plačuje država. Navedeni oprostitvi se izključujeta.

Za uveljavljanje delne oprostitve ni potrebna nikakršna odločba, na podlagi katere bi se prispevki nato refundirali, ampak se obračuna sprotno ob vsakem mesečnem obračunu plače. Ta oprostitev pa se nanaša le na prispevke delodajalca, ne pa tudi na prispevke zavarovanca – delavca, in le na prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ne pa tudi za preostale tri kategorije obveznega zavarovanja (zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za primer brezposelnosti in starševsko varstvo).

Podjetnik tovrstne ugodnosti za svoje zavarovanje ni deležen, četudi ima izpolnjeno zgornjo starost, kar z vidika enake obravnave zavarovancev zagotovo ni najbolj posrečena zakonska rešitev.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 11. marca, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media