Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na pokojninska vprašanja odgovarja:
Milena Paulini

Dobro je vedeti | apr. '15

IZGUBA VDOVSKE POKOJNINE ZARADI SKLENITVE ZAKONSKE ZVEZE

Bralka A. K. iz okolice Ljubljane navaja, da ji je bila kot invalidki I. kategorije zaradi posledic bolezni priznana invalidska pokojnina. Po moževi smrti pa je poleg invalidske pokojnine uveljavila še del vdovske pokojnine. Zanima jo, ali bi lahko zaradi predvidene sklenitve nove zakonske zveze izgubila pravico do dela vdovske pokojnine.

Zakon določa, da vdova oziroma vdovec izgubi pravico do vdovske pokojnine, če sklene novo zakonsko zvezo pred dopolnitvijo starosti, ki je določena za pridobitev pravice do predčasne pokojnine, to je pred starostjo 60 let, razen če je pravico pridobil ali obdržal zaradi popolne nezmožnosti za delo. V prehodnem obdobju od leta 2013 do leta 2018 za vdovca in za vdovo do leta 2019 se starost, pri kateri izgubi pravico do vdovske pokojnine oziroma do dela vdovske pokojnine, postopoma zvišuje po 4 mesece vsako leto. Prav tako izgubi pravico do vdovske pokojnine tudi upravičenec, ki pred to starostjo vstopi v življenjsko skupnost, ki je po zakonu v pravnih posledicah izenačena z zakonsko zvezo.

Bralka s sklenitvijo zakonske zveze ne bo izgubila pravice do dela vdovske pokojnine, če je pravico do vdovske oziroma do dela vdovske pokojnine pridobila zaradi popolne nezmožnosti za delo, torej če je bila popolnoma nezmožna za delo pred moževo smrtjo ali je to postala v enem letu po njegovi smrti. Če pa bi bralka postala popolnoma nezmožna za delo šele po enem letu od moževe smrti, pravico do vdovske pokojnine pa bi pridobila zaradi izpolnjenega pogoja starosti ob smrti moža, ki je v zakonu določen za pridobitev pravice do vdovske pokojnine, bi le-to izgubila, če bi sklenila zakonsko zvezo pred določeno starostjo. V letošnjem letu zaradi prehodnega obdobja ta starost za vdovo znaša 58 let in 8 mesecev, za vdovca pa 59 let.

ZNIŽANJE STAROSTNE MEJE ZARADI SLUŽENJA VOJAŠKEGA ROKA

Bralec D. D. s Primorskega navaja, da se lahko starostno upokoji šele čez štiri leta, tj. pri starosti 65 let. Iz izračuna zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je razvidno, da bo do takrat dopolnil 39 let in 1 mesec pokojninske dobe brez dokupa. Zanima ga, ali bi mu čas služenja vojaškega roka v trajanju 14 mesecev in 15 dni spremenil datum upokojitve, ker tega v vlogi za izračun datuma upokojitve ni navedel.

Po veljavnem zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju zavarovanec pridobi pravico do starostne pokojnine pri starosti 65 let, če je dopolnil najmanj 15 let zavarovalne dobe oziroma 20 let pokojninske dobe in starost 64 let in 6 mesecev v letošnjem letu. To pomeni, da se bodo moški letos še lahko starostno upokojili z 20 leti pokojninske dobe, od leta 2016 naprej pa se bodo pri starosti 65 let starostno upokojevali le še z najmanj 15 leti zavarovalne dobe in ne več z 20 leti pokojninske dobe. Če pa je moški dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa, lahko uveljavi pravico do starostne pokojnine pri starosti 60 let oziroma v prehodnem obdobju pri nižji starosti. Letos znaša starost 59 let, potem se še naslednji dve koledarski leti povečuje po 4 mesece vse do leta 2018, ko bo zahtevana starost za starostno pokojnino – brez upoštevanja določenih znižanj starostne meje – 60 let.

Zakon med drugimi znižanji starostne meje za pridobitev pravice do starostne pokojnine za moškega določa tudi znižanje starostne meje zaradi služenja obveznega vojaškega roka za dve tretjini njegovega dejanskega trajanja. Če je zavarovanec dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa pred dopolnitvijo starosti 60 let, se mu lahko ta starostna meja zaradi obveznega služenja vojaškega roka zniža največ do dopolnjenega 58. leta starosti. Zavarovancu, ki ni dopolnil 40 let pokojninske dobe brez dokupa, dopolnil pa je 38 let pokojninske dobe brez dokupa, se starostna meja 65 let zaradi služenja obveznega vojaškega roka zniža, vendar največ do dopolnjenega 63. leta starosti.

Bralec, ki bo imel pogoj 38 let pokojninske dobe brez dokupa izpolnjen že pred starostjo 65 let, bo lahko uveljavljal znižanje starostne meje zaradi služenja obveznega vojaškega roka. Starostna meja 65 let se mu bo tako na njegovo izrecno zahtevo znižala za 9 mesecev in 23 dni, torej za dve tretjini dejanskega trajanja obveznega služenja vojaškega roka, ki je po njegovih navedbah znašalo 14 mesecev in 15 dni. Pogoje za starostno pokojnino bo z uveljavljenjem znižanja starostne meje izpolnil z dopolnitvijo starosti 64 let, 2 meseca in 8 dni.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete jo lahko v četrtek, 16. aprila, med 15.30 in 17.30 na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media