Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | apr. '15

DODATEK ZA PRETEKLO DELO

Po več letih neuspešnega iskanja službe sem jo končno našel. Z delovnim okoljem, sodelavci in delom sem zelo zadovoljen. Z delodajalcem sem se dogovoril za plačo, ki ustreza tarifnemu razredu po veljavni kolektivni pogodbi. Pri pregledu prve plačilne liste pa sem ugotovil, da nisem prejel dodatka za preteklo delo. Na vprašanje, zakaj nimam obračunanega tega dodatka, mi je delodajalec odgovoril, da moram predložiti ustrezno dokazilo. Zanima me, ali je to moja obveznost. 

Delodajalec je pri obračunu plače ravnal popolnoma pravilno, da delavcu ni obračunal dodatka za delovno dobo, saj mora imeti za obračun le-tega podatke. Znesek osnovne plače v evrih predstavlja namreč obvezno sestavino vsake pogodbe o zaposlitvi. Na ta znesek se obračuna dodatek za preteklo delo v višini 0,5 odstotka za vsako izpolnjeno leto skupne delovne dobe. Do leta 2009 so se podatki o zaposlitvi delavca vpisovali v delovno knjižico, ki jo je med trajanjem zaposlitve delodajalec imel v hrambi, tako da mu je bil ta podatek praviloma vedno pri roki. Po določbi 227. člena Zakona o delovnih razmerjih, ZDR-1, delovne knjižice, ki so bile izdane do 1. januarja 2009, ohranijo naravo javne listine z vpisi, ki so bili izvedeni v skladu z do tedaj veljavnim zakonom in izvršilnim predpisom.

Če delavec ne najde delovne knjižice, iz katere bi bile razvidne njegove dosedanje zaposlitve, potem naj na Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) poda »vlogo za izpis obdobij zavarovanja v Republiki Sloveniji«. To vlogo je upravičen podati le delavec, ne pa tudi njegov delodajalec, in sicer ga vloži osebno ali po pošti pri kateri koli območni enoti ZPIZ oziroma z vlogo, ki je dostopna na njihovi spletni strani. Izpis obdobij se dobi zelo hitro.

Da bi se izognili napačnemu razumevanju, čigava dolžnost oziroma pravica je pridobivati določene podatke delavca, kaže na tem mestu pojasniti, da ZDR-1 v 3. odst. 114. člena daje delodajalcu pravico, da z namenom ugotavljanja izpolnjevanja pogojev za morebitno odpoved pogodbe o zaposlitvi delavcu pred upokojitvijo pridobi relevantne podatke iz zbirk ZPIZ o izpolnjevanju pogojev delavca za starostno upokojitev.

SVETOVALNI TELEFON:

Pokličete ga lahko v sredo, 15. aprila, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media