Novi časi – novi izzivi za društva upokojencev

apr. '15

Število članov v Zvezi društev upokojencev počasi, a konstantno pada od leta 2008 naprej. Medtem ko na Dolenjskem, v Beli krajini, Zasavju, Posavju in Šaleški dolini uspevajo vzdrževati število članov, se je le-to v drugih pokrajinah znižalo za 7 do 20 odstotkov, največ na južnem Primorskem in v osrednji Sloveniji. Napočil je čas, ko moramo ponovno pretresti pomen naše velike organizacije, naše aktivnosti, naše potrebe in poiskati nove metode za pridobivanje članstva. Zato smo se lani na upravnem odboru ZDUS dogovorili, da bomo organizirali kreativne delavnice predsednikov društev, kjer bomo pregledali dosedanje aktivnosti in se pogovorili o novih izzivih, ki jih prinaša sedanji čas.

V novembru 2014 smo izvedli štiri 4-dnevne kreativne delavnice predsednikov in predsednic društev upokojencev, ki se jih je udeležilo 157 udeležencev. Cilj delavnic je bila izmenjava izkušenj med predsedniki društev o vodenju društev in prostovoljcev, o mogočih virih za programe aktivnega in zdravega staranja, o pomenu Sklada vzajemne pomoči in humanitarnega dela društev ter o načinih pridobivanja novega članstva.

Delavnic se je udeležila večina predsednikov PZDU Celje, Koroške in Šaleške doline, Posavja, Dolenjske in Bele krajine, severne in južne Primorske. Delavnice smo izvedli tako, da so se predsedniki iz različnih pokrajinskih zvez med seboj pomešali.

Odziv udeležencev je presegel pričakovanja: velika večina je delavnice ocenila kot zelo koristne za svoje delo, zelo so bili zadovoljni z medsebojno izmenjavo izkušenj. Take delavnice bi morale biti po mnenju udeležencev vsako leto. Podobne delavnice bi morali organizirati tudi za tajnice društev. Poverjeniki so zelo pomembni za stike s članstvom in za pridobivanje novih članov. Strinjali so se, da moramo organizirati sistematično informiranje poverjenikov o novostih, ki lahko pritegnejo novo članstvo. 

Med drugim smo na delavnicah predstavili tudi idejo ustanovitve zavoda v okviru ZDUS, ki bi društvom in pokrajinskim zvezam zagotovil dodatne vire sredstev za programe aktivnega in zdravega staranja. Zamisel o ustanovitvi zavoda je nastala ob vedno večjih pritiskih vseh, ki iščejo poslovne izzive, na starejše. Med našimi člani je veliko takih, ki bi še želeli delati in si tako izboljšati gmotni položaj. Če ustanovimo neprofitni zavod, ki bo ponujal starejšim storitve in določene izdelke po neprofitnih cenah, bo to koristilo tako starejšim kot tudi društvom in pokrajinskim zvezam. 

Marca je zavod Modri Živko začel delati. Najprej se bomo skupaj z ljubljansko farmacevtsko fakulteto usmerili v prodajo na fakulteti testiranih prehranskih (in higienskih) pripomočkov, začeli pa bomo tudi polniti bazo podatkov potencialnih izvajalcev storitev za pomoč starejšim za vse tiste, ki jim dela težave zahtevna državna administracija pri prijavljanju priložnostnih del. Pozivamo vse funkcionarje društev, da nam pomagajo projekt spraviti v življenje.

V Sloveniji deluje zelo veliko društev, ki se ukvarjajo z zdravim načinom življenja, izobraževanjem, humanitarno dejavnostjo. Z obrambo pravic starejših se ukvarjajo samo štiri samopomočne organizacije upokojencev, med katerimi je Zveza društev upokojencev najaktivnejša. To je najpomembnejši razlog, da združujemo starejše v naših društvih, saj časi, ki jih je prinesla 'demokracija', v Sloveniji starejšim niso naklonjeni, žal niso naklonjeni tudi vsaj tretjini slovenskih družin. V zvezi nas je veliko, naš glas se sliši, pomagajmo sebi in svojim otrokom!

Mateja Kožuh Novak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media