Vrnila se je pomlad

apr. '15

Počasi prihaja pomlad v našo deželo in spet nas bo napolnila z novo energijo, radostjo in veseljem. Ta najlepši letni čas nas navdaja z upanjem in pozitivno vpliva na nas ne glede na leta. Skoraj ga ni pesnika, ki ga pomlad ne bi navdihnila. Lepe verze o njeni skrivnostni moči je napisala tudi pozabljena pesnica Vida Jeraj.

Takole je zapisala: »Sredi mojega srca / pesemca je zazvenela, / še nobena ptičica / ni tako sladko zapela. // Drobna moja pesemca / pa od kod, od kod si pala? – / Zvončkom in trobenticam / mlada Vesna me poslala! // Oj z bogom, črne senčice, / zapele so trobentice / in zvončki pozvonili so / in ključki odklenili so / pomladna vrata na stežaj: // Kaj zopet si prišla nazaj? – // Ej zopet! Ena, dve in tri, / za mano! Kdo me ulovi?!« Ob 140. obletnici rojstva so pred kratkim v njen spomin ponatisnili njene Pesmi. Čeprav so ji literarni prijatelji (Simon Gregorčič, Anton Aškerc, Ivan Cankar, Josip Murn in drugi) priznavali, da je dobra pesnica, je bila bolj kot ne prezrta. Takšnih pozabljenih slovenskih deklet in žena je še precej. Prav je, da se jih spomnimo. Prepričana sem, da bodo mnogi čutni verzi Vide Jeraj navdušili tudi današnje bralce.

K branju pa vabijo tudi zanimivi in aktualni prispevki v novi številki Vzajemnosti. Naj omenim samo nekatere, zapis o problematiki in delu varuhinje pacientovih pravic, pogovor z dr. Antonom Vratušo, ki je pred kratkim praznoval stoti rojstni dan in še vedno kritično spremlja družbeno dogajanje, in prispevek o hudi očesni bolezni – glavkomu. Našli boste tudi zanimive življenjske zgodbe ljudi, med drugim tudi angleškega upokojenskega para, ki si je za bivanje v tretjem življenjskem obdobju izbral Slovenijo. Objavljamo pa tudi povabilo na naše že tradicionalno vsakoletno srečanje bralcev in prijateljev Vzajemnosti, ki bo letos v Novem Vinodolskem konec maja. Še imate čas, da se prijavite. Prepričana sem, da se bomo tudi tokrat imeli lepo. Z nami bo tudi slovenska glasbena legenda Alfi Nipič, ki nam bo zapel svoje največje uspešnice.

Drage bralke in bralci, želim vam, da se vas pomlad dotakne na najlepši način. Lepe velikonočne praznike in veliko pisanih pirhov.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media